RESET JEUGD | nieuwe generatie zoekt eigen weg | persoonlijke evolutie

Reset bij jongeren | Evolutiegids

24 DECEMBER 2022 | MARY SPAN | EVOLUTIEGIDS

De nieuwe generatie zoekt z’n eigen weg

Mary Span | Evolutiegids‘Ik ga niet fulltime werken. Ik heb naast mijn werk nog andere leuke dingen om te doen’, zegt een jongere. En wat zegt de baas? Die is er niet blij mee. Het omarmen van individuele vrijheid, zelfontplooiing en zelfbeschikking is waardevol en empowering, maar tegelijkertijd beangstigend en stressvol. Hun zoektocht moeten jongeren zelf doorlopen, maar daarin kunnen ze niet zonder de steun en inspiratie van anderen.

Veel jongeren zeggen dat een vaste baan niet per se hoeft. ‘Ik ben tevreden met een tiny house‘, zeggen ze. ‘Ik ben blij met een relaxtuin en een kleine moestuin waar ik zelf mijn eigen groenten en fruit kan kweken. En die groenten mogen heus wel krom en gebutst zijn.’ In Nederland is zelfexpressie één van de hoogst gewaardeerde waarden. Het individu krijgt in onze liberale samenleving alle ruimte om zichzelf optimaal te ontwikkelen. De meeste Nederlandse jongeren groeien op in een relatief stabiele, welvarende omgeving die volop oog heeft voor hun persoonlijke ontwikkeling. En in die ontwikkeling staat, logischerwijs, het ‘zelf’ centraal. Een stap terugzetten hoort daar ook bij.

Vanuit het perspectief van de jongere is een stap terugzetten in hun carrière, zeker vanuit het klimaatbewustzijn en duurzaamheid, alleen maar goed. Maar het wordt tegelijkertijd ook gezien als verlies. Jongeren proberen wel iets van hun leven te maken. De ambitie en opdracht om zelf de regie over hun leven te nemen, komt niet uit de lucht vallen. Het centraal stellen van het individu gaat binnen onze liberale samenleving gepaard met maakbaarheid. Hoe meer iemand zich inspant, des te sneller hij zich ontwikkelt tot een succesvol en gelukkig mens. Succes lijkt zo maakbaar. Maar liefst 87 procent van de jongere weet zeker dat hun dromen waar worden.

‘Waar een wil is, is een weg’, denken ze.

Dus studeer wat je wilt, woon waar je wilt en neem een baan die bij je past. Het enige wat in ruil hiervoor wordt terugverwacht is maximale inzet. De verandering bij jongeren is ingezet. Het gaat nu meer om samenzijn dan om het ik. Want vorige generaties waren wel héél erg op zichzelf gericht. Die waren bezig met zichzelf vinden en gingen in koude ijsbaden zitten of trokken door Afrika om nóg meer zichzelf te vinden. Mensen doen de gekste dingen om hun authentieke zelf te beleven. Maar nu zegt de nieuwe generatie: ‘Nee, daar heb ik allemaal geen zin in. Ik heb geen behoefte om mijzelf te verwerkelijken.’ De nieuwe generatie is bereid om een stapje terug te zetten en in harmonie te leven met wie ze nú zijn. En dat los van de verwachtingen die aan de jongeren worden gesteld.

We zien dat jongeren het ideaal van
absolute individualisering uit de weg gaan.

Jongeren hebben het lef om uit dit ideaal te stappen en iets te doen wat bij ze past, ook al is de sociale waardering van buitenaf lager. Natuurlijk willen we dat jongeren weloverwogen starten aan een opleiding of baan. Maar daarbij moeten wij, de meer ervaren, volwassen omgeving, ze helpen relativeren en ze in hun keuzes ondersteunen.

Ondertussen ervaren veel jongeren een enorme druk om te presteren. Online worden jongeren ook voortdurend geconfronteerd met voorbeelden van succesvolle leeftijdsgenoten en influencers, die het belang van zelfpromotie uitschreeuwen. Het tempo ligt te hoog, de verwachtingen van de omgeving liggen hoog en de sociale druk is groot. Jongeren vinden het belangrijk om over deze zaken te praten, ook over hun psychische problemen. Maar dit is in de samenleving een groot taboe. Jongeren zien dat als een gemiste kans. Ze hebben al alle vrijheden, stellen zich onafhankelijk op, maar toch worden ze door hun omgeving tegengehouden. In hun zelfpromotie willen ze hun ontdekkingstocht in hun leven centraal stellen. Daar horen ook psychische ups en downs bij. Reken jongeren niet af op wat ze nu doen en kunnen, maar focus op wat ze willen bereiken. Laat zien dat ze zich op veel manieren kunnen ontwikkelen en dat succes zich op veel manieren kan manifesteren.

En inderdaad: succes kan zomaar opkomen.

Jongeren zijn inventief en zetten zich hier en daar graag in voor zinvol werk. Als ze het niet meer naar hun zin hebben, vertrekken ze weer. Net zo lang tot ze zich genoeg ontwikkeld hebben. Dan durven ze de stap te wagen naar een eigen duurzaam bedrijf. De middelen tot personal branding weten ze daarbij heel goed in te zetten. Als het allemaal maar leuk, boeiend en uitdagend blijft. Groter worden met hun bedrijf is oké, maar is niet hun doel. Het moet wel behapbaar en leuk blijven.

Lang hebben we geleefd met hiërarchie en onderdrukking gezien in veel landen. Jongeren willen meer impact op de wereld op wat voor een manier dan ook. Ze zien hoe groot de hedendaagse problemen zijn en ze vragen zichzelf dan ook af of we niet een stapje terug moeten zetten. Jongeren helpen om hun verwachtingen bij te stellen en sussend te zeggen dat ze hun eigen succes niet aan dat van anderen moeten meten, is een eerste stap om wat druk bij hen weg te nemen. Laten we dat vooral samen doen. Het boek ‘Zinvolle [W]evolutie’ doet daarbij een duit in het zakje.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN ©EVOLUTIEGIDS | 221224
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
De grote onvrede | Evolutiegids

De grote onvrede bij jongeren

Een van de zorgwekkende verschijnselen is de opkomst van chronische angst, depressie en burn-out bij jongeren.

Jongerenbeweging in De Evolutiegids

Jongeren strijden voor betere toekomst

Niet alleen Greta Thunberg zet zich hard in voor het klimaat. In antwoord op de klimaatcrisis komen jongeren en inheemse volkeren over de hele wereld in actie en roepen ze volwassenen ter verantwoording.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?