RENTMEESTERSCHAP | word een goede voorouder | sociale evolutie

1 januari 2021 | Mary Span | Evolutiegids

Goede voorouder worden?

sociale evolutie bij De EvolutiegidsStel je eens voor hoe jouw kinderen in de toekomst leven. Zijn ze blij met het leven of hebben ze met moeilijkheden te kampen? Sluit je ogen en stel je het eens voor. Wat zie je voor je? Hoe zijn hun relaties in de toekomst, hoe ziet hun omgeving eruit en welk voedsel eten ze? Als we een goede toekomst voor onze kinderen willen creëren, zullen we een langetermijnvisie moeten hebben en zullen we nu na moeten denken welk erfgoedgeschenk we voor ze achterlaten.

Een goede voorouder zijn is iets waar we niet dagelijks aan denken. We zijn wel bezorgd om onze kinderen en voelen ons verantwoordelijk, maar we zijn niet bezig om de volgende generaties een stem voor hun toekomst te geven. Dat vraagt om democratische vernieuwing die de lange termijn voorstaat.

Lange termijndenker voor de korte termijnwereld

Gelukkig zijn er wel mensen die een vooruitziende blik hebben, bijvoorbeeld in Finland waar een parlementaire commissie voor de toekomst is opgericht. Deze commissie fungeert als denktank voor toekomst-, wetenschaps- en technologiebeleid in Finland. De missie van de commissie is om met de overheid een dialoog op gang te brengen over grote toekomstige problemen en kansen.

Het Verenigd Koninkrijk wil een commissaris voor toekomstige generaties instellen. En in Japan is een commissie voor toekomstig design ingesteld, een burgerraad waar willekeurige burgers worden uitgenodigd voor een bijeenkomst in hun dorp of stad om over stadsplanning te beslissen. De ene helft met ceremoniële groene hesjes moet nadenken over het heden en de andere helft met gele hesjes over de situatie in het jaar 2060. Daaruit blijkt dat de gele groep meer radicale en bestendige ideeën hebben over zaken als onderwijs, zorg, transport en milieubeleid dan de groene groep.

Creëer een Huis voor de Toekomst

Het zou mooi zijn als elk land een Huis voor de Toekomst, gericht op toekomstige generaties, zou hebben, waarin burgers hun ideeën kunnen ventileren en die ook kunnen uitvoeren. We bevinden ons immers op een uitzonderlijk moment in de geschiedenis – een moment van crisis én kansen -, waarin échte transformatie mogelijk is. Het zou een goed moment zijn om de raciale onrechtvaardigheid, de ecologische crisis en het technologische risico onder de aandacht te brengen en lange termijn plannen te ontwikkelen die goed zijn voor volgende generaties.

Iemand die daar al goed over nagedacht heeft is Kate Raworth, die met haar donuteconomie een model gebouwd heeft waarop huidige en volgende generaties kunnen voortbouwen. Door ‘de donut’ van Kate Raworth te omarmen, kunnen we een wereld creëren waarin rechtvaardigheid en ecologisch herstel centraal staan. De stad Amsterdam neemt daarin – samen met Kate Raworth – het voortouw om van de stad een toekomstbestendige en gezonde stad te maken. Overigens bestaat er al een stedennetwerk die de C40 genoemd wordt en die zich bezighoudt met de stadsplanning voor de toekomst. C40 ondersteunt steden om effectief samen te werken, kennis te delen en zinvolle, meetbare en duurzame maatregelen tegen klimaatverandering te stimuleren en om steden opnieuw uit te vinden. In korte tijd zijn er bijvoorbeeld al fietssteden ontstaan. Daarnaast zullen de steden belangrijke kwesties aanpakken, zoals klimaatactie, sociale inclusie en duurzame economische groei, om een ​​groen en rechtvaardig herstel van de COVID-19-pandemie te bereiken.

Dat zijn mooie initiatieven voor de toekomst. Ik geloof, dat als we korte termijn doeners én lange termijn denkers worden, we door volgende generaties als wijze voorouders bestempeld zullen worden. Gaan we voor de donut of gaan we voor business as usual? Aan jou is de existentiële keuze.

Noot: Toekomstige generaties zouden een stem moeten krijgen bij politieke beslissingen van nu, bepleit filosoof Roman Krznaric in zijn alarmerende boek De goede voorouder. Lees ook het artikel in De Volkskrant over filosoof Roman Krznaric ‘De toekomst als stortplaats’.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 210101
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
rethinkinghumanity1

Rethinking Humanity

Rethinking Humanity is een weloverwogen rapport dat ons leert een betere rentmeester te worden.

parijs_klimaatdeal

Klimaatdeal Parijs

Op 12 december was het vijf jaar geleden dat het Klimaatakkoord van Parijs werd getekend. Werkt het?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?