REGENERATIEVE TOEKOMST | met de natuur mee | duurzame evolutie

Regeneratieve toekomst | Evolutiegids

3 juni 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Duurzaam is niet genoeg, regeneratie is véél beter

Met duurzaamheid gaan we de negatieve impact op ons leven tegen, maar regeneratie staat voor herstel van de natuur plus ecologische en sociale winst. We zouden meer moeten denken in termen van gezondheid voor mens, dier en planeet en veerkracht op lokaal, regionaal, nationaal en globaal niveau. Daardoor kunnen we crises voorkomen en een regeneratieve cultuur creëren, die de natuur helpt in plaats van verstoort.

Om verdere crises te voorkomen zouden we er goed aan doen holistisch en regeneratief te gaan denken. Dus niet hokjesdenken maar heeldenken; niet de gevolgen repareren maar vanuit de oorzaak helen, evolutionair met de natuur mee als ’t ware of in resonantie met de levende aarde. Een proces van vernieuwing dat leidt tot een hogere vorm van gezondheid, rijkdom en vitaliteit. Kortom, regeneratief denken en handelen respecteert de draagkracht van de aarde.

Met een regeneratieve blik leer je te werken vanuit de gezonde delen.

Het roer naar regeneratie moet echt om, de tijd voor reparatie is voorbij. Door gebruik te maken van de wijsheid van de natuur kunnen we de oorzaak aanpakken en het probleem op een natuurlijke manier herorganiseren. De vier bakens voor regerenatief denken zijn zorg voor de aarde, zorg voor het leven op aarde, het principe van eerlijk delen en het volgen van een ethisch kompas. In feite gaan we van degeneratie naar evolutie.

Het omarmt de ‘less is more’-filosofie en streeft naar regeneratieve ontwikkeling in plaats van onhoudbare groei. Het bevordert en maakt tijd voor rust, herstel, welzijn en feest. Maar het brengt ook opofferingen met zich mee: minder meedogenloos produceren en produceren, minder product en inkomen, minder overwerk en minder egoïsme. Houd het daarbij klein en eenvoudig, integreer ontwikkeling en groei om complexe zaken aan te kunnen en evolueer met z’n allen om te kunnen overleven.

De sleutel tot het redden van de aarde ligt bij bedrijven, zo schrijven Jan Wognum en Jeannette van Warmerdam in hun boek Natuurlijk! Organiseren, de transitie naar het regeneratieve tijdperk. Bedrijven die kiezen voor regeneratief organiseren zullen ontdekken dat het niet alleen goed is voor de aarde, maar ook voor de eigen organisatie. Regeneratieve organisaties behalen uitstekende resultaten en hebben betrokken medewerkers, die willen gaan voor dat zinvolle doel.

Het onderwijs kan wel een regeneratieve opfrisbeurt gebruiken!

Volgens onderwijspionier Sir Ken Robinson (1950 – 2020) put het huidige onderwijssysteem onze geesten uit. Robinson vond het jammer dat zo weinig mensen doen wat ze echt leuk vinden in het leven. De oorzaak? Vooral het onderwijs, natuurlijk. Ooit zei hij: “We leiden opgroeiende kinderen rationeel op. Veel briljante en creatieve kinderen denken hierdoor onterecht dat ze niet talentvol zijn. Waar ze goed in zijn wordt op school namelijk niet gewaardeerd, of zelfs gestigmatiseerd. Met als gevolg dat onze kinderen niet naar creativiteit toegroeien, maar er uitgroeien.” Door het hele wezen van kinderen te onderwijzen, creëren we ruimte voor creativiteit, en daarmee voor een wereld waarin unieke oplossingen voor maatschappelijke problemen centraal staan. Ieder schoolcurriculum zou doordrenkt moeten zijn van regeneratief onderwijs. De zeven kernprincipes daarvan zijn:

  1. Niet alleen hoofd, maar ook hart en handen.
  2. In harmonie met de Aarde.
  3. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.
  4. Voorbereiding op een zinvol leven.
  5. Omarmen van neurodiversiteit: weg van het stoornisstickertje, maar talent centraal.
  6. Inclusiviteit centraal.
  7. Vertrouwen en ruimte voor leraren.

Juliette Schraauwers is regeneratief ondernemer van de duurzame basisschool NOWSCHOOL in Hilversum. De NOWSCHOOL opent haar deuren in september en is momenteel in ontwikkeling. Het idee is dat school geen aparte plek is waar je dagelijks naar toe gaat om feitjes te stampen, maar dat de school echt onderdeel wordt van het dagelijks leven – zodat kinderen écht kunnen leren omgaan met alles wat er in de rest van de wereld gebeurt. In deze regeneratieve school staat de aard van kinderen en de natuur centraal. Van leerlingen wordt niet verwacht dat ze passief instructies opvolgen, maar ze mogen spelenderwijs hun eigen leerpad vormgeven en kunnen kinderen, ouders/verzorgers , leerkrachten en specialisten samen de toekomst vormgeven.

Innoveren is voor ons moeilijk, omdat we nogal gehecht zijn aan onze gewoontes en lineair denken. Niet voor jongeren, want die adopteren veel sneller innovaties en een nieuw paradigma. Dus ook regeneratief denken en handelen. We moeten de omstandigheden creëren waaronder elk individueel talent en elke individuele passie optimaal tot bloei kunnen komen. En dat kan met regeneratief onderwijs. Ik doe een beroep op mensen ‘in business, in multimedia en overheid’ om deze regeneratieve evolutie te ondersteunen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 220603
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Artikel delen

Linkedin Evolutiegids    Twitter Evolutiegids     Facebook Evolutiegids     

Davos 2022 in de Evolutiegids

Davos 2022

Het wereldwijde systeem heeft gefaald. Oekraïne laat zien hoe ze een betere wereld kan bouwen.

Vertrouwen opbouwen in de Evolutiegids

Bouw vertrouwen op in alle relaties

Vertrouwen helpt ons het beste uit relaties te halen en de impact op de wereld te vergroten.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?