RAJENDRA SINGH | waterevolutie India | duurzame evolutie

Dr. Rajendra Singh

Waterconservator in India

Singh heeft een groot doel voor ogen dan alleen waterconservatie, namelijk: vrede. “De wereld staat op de rand van een wereldoorlog om water.”

Bezoek Rajendra Singh op:

Indiër Rajendra Singh is de Gandhi voor water

In 1984 werkte Dr. Rajendra Singh (1959) in de semi-woestijn van de staat Rajastan in India. Hij was van plan om klinieken in dorpen op te zetten, maar werd getroffen door de staat waarin het dorp Gopalpura verkeerde. “Mensen ontvluchtten het dorp, terwijl ze hun kinderen, vrouwen en oudere mensen achterlieten”, vertelt Singh. “Een oude man vertelde me dat hij niet alleen voedsel maar ook medicijnen nodig had. Maar bovenal had hij water nodig.”

“Dat raakte me zo dat ik begon na te denken hoe ik kon helpen. Maar de regio was dor, alle rivieren waren droog en het land was geërodeerd. De enige bron van water was regenwater, maar dat was schaars en lang niet genoeg om de mensen van water te kunnen voorzien.”

De dorpsbewoners waren de traditionele manier van waterbeheersing vergeten. Singh ontdekte dat de dorpsbewoners niet langer de traditionele johads of waterbekkens gebruikten. Ze gebruikten liever de moderne bronnen. En daarmee verminderde het grondwater meer en meer. Van de regen die er valt, verdampt ook weer een deel. Bij zonnig weer met veel wind en hoge temperaturen, kan er veel vocht verdampen. Dat gebeurt vooral in landbouwgebieden, waar de wortels van de gewassen het water aan de grond onttrekken.

Het gevolg van dat alles was dat de bomen en planten in de bossen verdroogden en dat de erosie toenam. Een vicieuze cirkel. Met minder irrigatiemogelijkheden konden de boeren niet meer op het land werken. Daarom vertrokken ze naar de steden. Vrouwen en kinderen moesten soms tot tien uur per dag naar water zoeken. De hele regio werd een rampgebied.

Singh en zijn collega’s begonnen te graven en de oude waterbekkens in Gopalpura werden hersteld. Zeven maanden later begon het te regenen en bevatten de waterbekkens weer water. Hoe meer regenwater in de waterbekkens kwam, hoe meer het water begon te stromen. Het jaar daarop werd er een tweede dam gebouwd en tegen 1996 had Gopalpura negen waterbekkens dat miljoenen liters water bevatten. Intussen steeg het grondwaterpeil en de dorpsbronnen waren weer vol.

“We hebben er vier jaar aan gewerkt. Langzaam maar zeker werd de omgeving weer groen. Mensen kwamen weer terug en begonnen weer landbouw te bedrijven. De impact was zó groot dat andere regio’s om onze hulp begonnen te vragen.”

“Door democratie wordt er afhankelijkheid gecreëerd”, zegt Singh. “De overheid geeft geld en stuurt ingenieurs, maar leert de mensen niet hoe ze zichzelf kunnen helpen. Terwijl dat eigenlijk de rol van leiders zou moeten zijn. Problemen ontstaan niet door een gebrek aan water, maar door slecht bestuur.”

Singh staat nu bekend als de Regenman van Rajastan. Hij heeft in meer dan 1.000 dorpen het water teruggebracht. Het regenwater stroomt weer naar de rivieren van Rajastan. Er zijn 8.600 waterbekkens gebouwd en de bossen zijn groter geworden dankzij het verhoogde waterpeil. De antilopen en luipaarden zijn er teruggekeerd. Deze regeneratie heeft niet veel geld gekost. In ieder geval is het goedkoper dan het boren van een enkele bron.

“Zie de aarde als een bank”, zegt Singh. “Als je de aarde regelmatig met water vult, dan heb je altijd water en vruchtbaar land. Maar als je alleen maar neemt, dan heb je op een gegeven moment helemaal niets meer.”

In 2015 won Rajendra Singh de Stockholm Water Prize, een Nobelprijs voor water. Het Stockholmer Water Instituut, die de prijs heeft uitgereikt, zegt dat de lessen van Singh belangrijk zijn in de strijd tegen klimaatverandering waarbij droge gebieden steeds droger worden en natte gebieden steeds natter. Singh is hiermee de Gandhi voor water geworden. Zijn organisatie Tarun Bharat Sanga is sinds kort actief in andere deelstaten van India, met plannen voor verdere uitbreiding.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170801
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
watermunt

Water, evolutionaire schepper van leven

Op verschillende plekken in de wereld wordt al gewerkt aan natuurlijker watermanagement. Volgens de World Resources Institute zullen in 2040 33 landen te maken krijgen met waterstress.

carlo_petrini

Slow Food Movement versus de industrie

Carlo Petrini kwam op voor het beschermen van lokale voedselspecialiteiten tegen de wereldvoedselindustrialisatie.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?