PUM NL SR. EXPERTS | kennis en ervaring telt | interview

Roel Dijkstra van PUM

Roel Dijkstra, oud-PUM Netherlands Senior Experts:

‘Het brengen van kennis in ontwikkelingslanden geeft meer verdieping’

Wil je na je pensionering nog iets betekenen voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden en opkomende markten? Dan is de non-profitorganisatie PUM Netherlands Senior Experts een uitstekend alternatief. PUM is op zoek naar Senior Experts die belangeloos hun kennis en expertise willen inzetten voor landen en bevolkingsgroepen die minder bedeeld zijn. Roel Dijkstra heeft zich als vrijwilliger voor PUM’s doelstellingen ingezet.

Roel Dijkstra heeft een actieve carrière achter de rug in het openbaar bestuur als burgemeester van de gemeenten Oostdongeradeel en Hardinxveld-Giessendam en als bestuurder van een grote zorgorganisatie met diverse zorgdisciplines. Aangezien stilzitten niet zijn stijl was, zat hij in 2002 bij PUM Netherlands Senior Experts aan tafel om zijn expertises en zijn bestuurservaring aan te bieden. “Ik doe dit werk vanuit een christelijke levensovertuiging. Bovendien sluiten de doelstellingen van de non-profitorganisatie naadloos bij mij aan. Wat past beter dan vrijwillig voor een organisatie te werken die armoedebestrijding hoog in het vaandel heeft staan? Ik vind namelijk dat je op moet komen voor de armen en de minder bedeelde mensen. Bij mij gaat het om het welzijn van die mensen. Om dat te bereiken zet ik nuchter leiderschap in.”
Wat boeit u in het werk?
“Dat je met de meest uiteenlopende mensen en culturen in aanraking komt. Dat is buitengewoon boeiend. Je geeft wat in de vorm van advies, maar je krijgt gigantisch veel terug. Je krijgt een véél bredere kijk op wat er in de wereld gebeurt. Maar ook vriendschap met mensen. Je mensbeeld wordt véél breder. Dat geeft een enorme verdieping aan je leven. Dat is niet in geld uit te drukken.”

Improviseren
PUM staat voor Programma Uitzending Managers. Moet je persé manager zijn of zijn geweest om te kunnen werken voor PUM?
Dijkstra: “Absoluut niet. Bij PUM zijn ook bakkers, agrariërs en mensen met een ambachtelijk beroep aangesloten. Dus het zijn niet altijd bestuurders, managers of ondernemers die als vrijwilliger aan de slag gaan. Je moet wel flexibel zijn enhet liefst ook je talen goed beheersen. Engels, Frans of Spaans. In mijn geval was ik beschikbaar voor de gezondheidszorg. Zo ben ik de eerste keer uitgezonden naar Ouagadougou in Burkina Faso, voorheen Opper Volta. Ik gaf daar advies aan een eigenaar van een kleine kliniek. Een soort huisartsenpraktijk met de mogelijkheid voor kleine operaties en met een zaal met bedden. Ze vroegen mij vooral advies over hoe de komende kliniekuitbreiding het beste zou kunnen worden gemanaged. Ik ben daar twee weken geweest. Je komt in een situatie waarin je heel erg moet improviseren, omdat de werkelijkheid er vaak heel anders uitziet dan je zou vermoeden. Dat maakt het wel extra boeiend maar niet gemakkelijker.”

PUM Netherlands

Roel Dijkstra vervolgt: “Ik heb intussen heel veel projecten gedaan. Een van de projecten die ik heel bijzonder vond, was een project in Kameroen. Ik was heel erg betrokken bij een niet commerciële kliniek. Die kliniek staat in een stadswijk, waar heel veel armoede heerst. Ze konden het ziekenhuismeubilair niet bekostigen. Toen heb ik, met de hulp van een extern fonds, ervoor gezorgd dat er een volle container met meubilair vanuit Nederland naar Kameroen werd gezonden.” Wat raakte je bij dat project meer dan bij andere projecten? “De arts waarmee ik te maken had, betrok me niet alleen bij zijn werk maar ook bij zijn sociale omgeving. En dat doet wat me je. Zo ontmoette ik een wees die tegen een muur opliep. Mijn vrouw en ik hebben hem de mogelijkheid gegeven om in Kameroen verder te studeren voor accountant. Dat geeft veel voldoening.”

Andere kijk
In de westerse wereld kun je bouwen op bestaande systemen. Hoe is dat in de ontwikkelingslanden? Word je eigenlijk niet min of meer in het diepe gegooid?
“Het is niet altijd eenvoudig. Je moet rekening houden met de cultuur die compleet anders is dan de onze. De wijze waarop ze naar hun werk kijken is heel anders. Als je kijkt naar de gezondheidszorg, dan is die bij ons hoog technologisch ontwikkeld. Waar ik kom, is dat niet het geval. Zo kennen wij patiëntenprivacy tot in het oneindige. In Azië en Afrika is privacy helemaal niet aan de orde.”

“Ik kom bij organisaties die hun pionierfase al afgesloten hebben en toe zijn aan verdere groei. Die organisaties moeten in ieder geval twee jaar bestaan en tenminste tien medewerkers in dienst hebben voordat ze in aanmerking kunnen komen voor PUM-advies. Het gaat dan om het proces van groei en niet om de technologie sec”, legt Roel Dijkstra uit.

Basaal
Welke expertise kan PUM naast gezondheidszorg nog meer bieden?
“We hebben 70 verschillende sectoren, waarin we werkzaam zijn. Wij zijn heel sterk in de sectoren land- en tuinbouw, toerisme en business support. Een belangrijk onderdeel van onze advisering is bijvoorbeeld marketing.” Dus marketeers kunnen zich ook bij PUM melden? “Jazeker! Het gaat vaak om eenvoudige, basale zaken. En om logica. Van daaruit kun je dan veel gemakkelijker ingang vinden in de cultuur van je gesprekspartner”, concludeert Roel Dijkstra. “Je kunt er niet als een soort technocraat en vanuit een westerse houding advies geven. Je moet vooral mens zijn. En dan van mens tot mens met elkaar contact kunnen maken. Vanuit deskundigheid.”

Selectie
Kan iedereen zich inschrijven voor PUM? Dijkstra: “Ja, als je ouder bent dan 50 en ruime ervaring hebt in het bedrijfsleven kan dat. PUM is zeker geen academische club, maar je moet wel een kritische selectieprocedure doorlopen. Je vertegenwoordigt als het ware Nederland en de Nederlandse kennis in het buitenland. Je wordt als PUM-expert ingedeeld in een bepaalde sector. Zo ben ik als sectorcoördinator voor de Gezondheidszorg verantwoordelijk voor 170 PUM-experts. Daaruit zoek ik voor een specifieke aanvraag de juiste persoon. Vervolgens krijgt de uit te zenden expert een briefing van een landencoördinator die het land uitstekend kent. Maar dan nog hebben de PUM-experts tal van vragen. Daarom hebben wij ook expertforums per sector ingesteld. Daar blijft het niet bij. We hebben ook digitale forums en groepen ingesteld via Linkedin en Facebook. Maar Linkedin is voor ons het belangrijkste medium, omdat de experts veelal daar ingeschreven zijn.”

Vanwege zijn leeftijd heeft Roel Dijkstra zijn werk voor PUM neergelegd. “Helaas. De maximumleeftijd waarop je als PUM-expert uitgezonden kunt worden is zeventig jaar. Maar ik ben nú al bezig om te bekijken wat ik na PUM zou kunnen gaan doen. Ik heb een aantal contacten in diverse landen opgebouwd, waarvoor ik nog veel kan betekenen. Met andere woorden, ik zal me in de toekomst zeker niet vervelen.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN |©EVOLUTIEGIDS | 111206
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Sociaal ondernemerschap

Caroline de Greeff van FAIR2: ‘Creëer maatschappelijke én financiële waarde via sociaal ondernemerschap’.

Social responsibility

Sociale verantwoordelijkheid is trend…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?