20 september 2020 | Mary Span | Evolutiegids
Waar blijft het goedkope prefabhuis voor alleenstaanden?

Snel, flexibel, goedkoop en compleet wonen voor één. Het is al mogelijk. We zouden op de lopende band gewone rijtjeshuizen kunnen bouwen voor een ton per stuk. Dat zou toch geweldig zijn?

We hebben een woningprobleem in Nederland. Het is duidelijk dat er woningen bij moeten komen. Het liefst snel en goedkoop. Er moeten tussen de 800.000 en 1,2 miljoen woningen gebouwd worden en ruimte is schaars. Maar mensen willen graag in de buurt van de stedelijke voorzieningen wonen. Het kabinet wil onredabele bouwprojecten vlot trekken. Kunnen goedkope fabriekshuizen de oplossing zijn?

Woningtekort
Nederland kampt met een enorm woningtekort. Wachtlijsten groeien en bouwkosten stijgen. Flexibele woningen zijn de oplossing. Daarmee komt Heijmans ONE in the picture, een compleet huis van 39 m2 met een efficiënte indeling, luxe uitstraling en minimaal onderhoud, geschikt voor een 1-persoonshuishouden.

Er wonen zo’n drie miljoen mensen alleen en voor een groot deel van hen is er geen beschikbare woonruimte beschikbaar. Voor starters op de woningmarkt bijvoorbeeld, die te weinig verdienen om een eigen huis te kopen maar teveel voor een sociale huurwoning. Voor mensen die net gescheiden zijn en tijdelijke woonruimte zoeken, of voor zestigers met een te grote eengezinswoning die nog niet de stap willen maken naar een seniorenwoning.

We zouden voor hen in de fabriek kleine prefabhuizen kunnen bouwen tussen de 40.000 euro tot een ton per stuk. Een gewoon huis, maar anders gemaakt. De fabrikant produceert naar wens in de fabriek een duurzaam prefabhuis en stuurt het als een Ikea-pakket naar de bestemming. Daar zetten bouwvakkers het huis in een paar weken in elkaar. Zo dalen de kosten.

Wereldprimeur
Vorig jaar kondigde Van Wijnen uit Baarn aan op deze manier duizenden cascowoningen per jaar te willen produceren.  Professionele opdrachtgevers kunnen achter hun scherm aanvinken hoeveel en wat voor woningen ze willen bestellen. In de stad Eindhoven (Nederland) worden vijf 3D-geprinte betonnen huizen gebouwd naar een ontwerp van Houben/Van Mierlo architecten. Het project is ‘s werelds eerste commerciële woonproject op basis van 3D-betonprinten. De woningen worden allemaal bewoond, voldoen aan alle moderne comforteisen en worden aangekocht en verhuurd door een makelaardij. Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid.

Wat voor een soort woningen kunnen er worden gefabriceerd? Dat zijn (soms tijdelijke) sociale huurwoningen, gewone rijtjeshuizen, appartementen. Gemaakt van normale materialen als beton, metselwerk of het sterke kruislaaghout. Niet alleen Heijmans bouwt ze, maar ook VolkerWessels en De Meeuw. Kwaliteit hoeft geen probleem te zijn, omdat robots in de fabriek dezelfde kwaliteit als in de open lucht moeten kunnen realiseren.

Waar blijft het goedkope huis?
Maar wat is het probleem dat de bouw van woningen blijft steken en niet verder evolueert? Het tempo van de bouw van nieuwe woningen is te laag om aan de grote vraag op de woningmarkt te kunnen voldoen. Veel corporaties ontwikkelen hun woningen nog op een traditionele manier en vaak doen zij dat ieder voor zich. Corporaties, conceptaanbieders en industrie kunnen zich nu aansluiten bij De Bouwstroom, de alliantie van Aedes en het Netwerk Conceptueel Bouwen voor betaalbare nieuwbouw. Ze willen vraag en aanbod bij elkaar brengen, maar of dat goed lukt is nog de vraag. Maar bij Aedes denken ze wel dat fabriekswoningen die circulair zijn wel de toekomst hebben. Zelfs luxe woningen kunnen in de fabriek worden geproduceerd. Het is allemaal geen probleem meer. Nu nog doorpakken.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190920
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Fijnstof in huis

20-09-20: Van het fijnstof dat we binnenkrijgen, wordt 80% ingeademd in de eigen woning, blijkt uit TNO-onderzoek. Het fijnstof komt grotendeels van buiten, maar ook via koken. Sinds 2015 voorziet bouwer Heijmans al zijn woningen van een slimwonenpakket met automatische wifi en sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Bron: FD.

Wonderwoods

20-09-20: Tegenover de Jaarbeurs in Utrecht start de bouw van Wonderwoods, een gebouw met twee toren met daktuinen en beboste gevels. Er komen bijenkasten voor de bestuiving, vleermuiskasten en op de bovenste verdieping een kast voor slechtvalken. Dat alles zorgt voor het herstel van een doorgeslagen ecosysteem. Bron: FD.
Super Tree Grove in Singapore

Evolutionaire trends in architectuur

Groene architectuur zoals binnentuinen, parken en bossen bieden een groot aantal voordelen voor mensen. Ze zijn niet alleen duurzaam maar ook stressverlagend. Bekijk de mooiste duurzame plekken in de wereld.

risicosteden met marktkansen

Steden met de meeste risico’s én zakelijke kansen

Het Deense duurzame onderzoeksbureau Sustainia heeft een lijst samengesteld van negen steden met de grootste risico’s en de meeste marktkansen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?