POLLY HIGGINS | advocaat van de aarde | duurzame evolutie

Polly Higgins †2019

internationaal advocaat

Boek | Eradicating ecocide

Boek | I Dare You to be Great

Boek | Earth is our Business

Bezoek Polly Higgins op:

 

Wij vergeten haar strijd voor de aarde niet…

21-04-19: Ons bereikte het verdrietige nieuws dat Polly Higgins is overleden. Zij werd ook wel de Advocaat van de Aarde genoemd. Polly Higgins was een bevlogen, activistische juriste en voorvechtster om ecocide, het toebrengen van ernstige schade aan het milieu, strafbaar te stellen.

Advocaat van de Aarde Polly Higgins pleitte al jaren voor een ecocidewet. In 2010 ging de Schotse advocaat Polly Higgins de boer op om de wereld ervan te overtuigen dat ecocide thuishoort in het rijtje misdaden tegen de vrede. Ze heeft maar één klant: de aarde.

Polly Higgins (1968) heeft de Verenigde Naties toegesproken, hield regelmatig TED-talks, benaderde ngo’s, schreef boeken, ging gesprekken aan met ministers, juristen en inheemse volken. Ecocide wordt gezien als ernstige beschadiging, verwoesting of verlies van ecosystemen. Het idee is niet nieuw. In een toespraak tot de VN in 1972 plakte de Zweedse premier Olof Palme het etiket ecocide op de Vietnamoorlog. Dat leidde in 1973 tot een Ecocide Conventie, die het Internationaal Strafhof later in afgezwakte vorm gebruikte bij de definitie van oorlogsmisdaden.


Tijdens haar rechtenstudie raakte ze geïnspireerd door de Oostenrijkse kunstenaar en ecoloog Hundertwasser. Ze besloot hem op te zoeken in Wenen. Daar leerde ze veel over de Europese ecologie-beweging, die op dat moment in haar geboorteland Schotland nog niet zo ver gevorderd was. Voordat Polly Higgins zich volledig op haar ecocide-missie stortte, was ze werkzaam als advocaat in verschillende Londense rechtbanken.

Polly Higgins had als missie om van ecocide het vijfde internationale misdrijf tegen de vrede te maken met als doel om door middel van het strafrecht actoren van overheden en multinationals wettelijk verantwoordelijk te houden voor daden en/of nalatigheid die ecologische en klimaatverwoesting teweeg brengen.

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 190421

Polly Higgins in Signs of the Times (docu):

‘Grote transnationale bedrijven oefenen achter de schermen grote druk uit om te zorgen dat ze hun schadelijke activiteiten kunnen voortzetten. Maar dat berokkent schade aan ons als gemeenschap en onze kinderen. Ik pak de wetgeving aan om dit te kunnen stoppen. We hebben een nieuwe taal nodig om deze massale vernietiging een halt toe te roepen. Het is een soort genocide of beter ecocide. Waarom is ecocide geen misdaad tegen de mensheid?’
wouterhelmer

Wouter Helmer, natuurontwikkelaar voor Europa

De filosofie van ecoloog Wouter Helmer is: geef de natuur de ruimte en probeer de voedselkringloop te creëren en laat je verrassen.

emily_esfajamo_smith

Ben jij een gelukzoeker of een betekenisgever?

De zoektocht naar geluk blijkt een lucratieve business te zijn. Betekenis geven is volgens Emily Esfahani Smith pas zinvol.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?