PK2 | Peter Kemperman | zelfmanagement | interview

Peter Kemperman in de Evolutiegids

Peter Kemperman, holistisch psycholoog voor zelfmanagement:

‘Een mens wordt perfect geboren en heeft alle potentie al in zich’

Holistisch psycholoog voor zelfmanagement Peter Kemperman, directeur van PK2 Selfmanagement, ziet de mens als grootste eenheid met alle potentie en dus talenten in zich. De ratio sluit volgens Kemperman de toegang naar de kracht en de sterkte in de mens af. Peter Kemperman helpt mensen hun eigen pijnlijke gevolgen te doorzien en hun creatie-vermogen te herontdekken. Een gesprek met een holist.

Peter Kemperman van PK2 Selfmanagement noemt zichzelf een kind van in de vijftig. Volgens de holistisch psycholoog hebben kinderen de eigenschap dat ze hun hart volgen. Peter Kemperman: “Kinderen hebben mij laten zien dat het volgen van je hart belangrijk is. En die weg heb ik op mijn 39ste genomen. Ik heb heel veel moeten afleren. Ik moest weer worden als een kind.”

Talent
Peter Kemperman is wetenschapper van huis uit, maar koos op latere leeftijd een andere route in zijn leven. Die van holistische psychologie. Peter Kemperman: “Ik leerde dat ik niet voor een ander kon denken. Je kunt namelijk niet in het hoofd van iemand anders kruipen. Wat je wel kunt is oordeelloos waarnemen en je met een ander verbonden voelen. Door het begeleiden van mensen ontdekte ik mijn eigen kracht, namelijk het talent om andere mensen hun eigen unieke talent te laten ontdekken. Ik help mensen zich te bevrijden van hun lijden en stabiliteit te vinden in de vorm van lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn in relatie tot de omgeving. Dat is de heelheid van de holistische psychologie”, legt Kemperman uit.

Naar binnen gericht
Kemperman vervolgt zijn uitleg: “Het energiewerk en neurosemantiek heeft een grote invloed gehad op mijn belevingswereld. Neurosemantiek houdt zich bezig met de betekenis die mensen geven aan hun ervaringen. Mensen geven voortdurend betekenis aan alles wat ze meemaken en iedereen interpreteert dat op zijn eigen manier. Zo zal bijvoorbeeld een ramp voor de één eenzaamheid betekenen en voor de ander slechts een voorbijgaande gebeurtenis. Ik heb ook NLP gedaan. Dat is neurolinguïstisch programmeren. Daarbij let je op het taalgebruik van de ander. Neurosemantiek is in mijn optiek veel meer naar binnen gericht en niet naar buiten zoals NLP. Ik heb vooral belangstelling voor de psyche van de mens. Wat maakt een mens een mens? De holistische psychologie gaat uit van het standpunt dat het geestelijke en spirituele welbevinden van een mens niet los gezien kan worden van zijn totale levensstijl en wereldbeeld.”

“Ik zie de mens als de grootste eenheid. Wat we in ons hebben, kunnen we aan anderen geven. En als ik rust en vrede in mij heb, dan creëer ik buiten mezelf rust en vrede. Zo eenvoudig is dat. Heb ik dualiteit in mij – als ik bijvoorbeeld in verwarring ben – dan creëer ik buiten mij dualiteit. In een organisatie is dat net zo. We zijn op een bepaalde manier collectief opgeleid. Er is in ons systeem geen plaats voor uniciteit. Wij hebben dus samen met alle Nederlanders een collectief overtuigingssysteem opgebouwd en dat geïntegreerd in onszelf. Dat resulteert in collectief gedrag. Als wij een cultuur of bedrijfscultuur willen veranderen, dan zul je in mijn optiek bij het individu moeten beginnen. Anders kun je niets in de goede richting veranderen”, benadrukt Kemperman.

Balans
“Ik geloof dat in ieder mens een GOD zit. De goddelijkheid mogen wij in onszelf ontdekken. De GOD van Geven, Ontvangen en Delen. Ik heb de balans in mijzelf als ik kan geven zoals ik vanuit mijn hart ben, ik mag ontvangen puur om wie ik ben en ik deel dat wat ik kan geven vanuit mijzelf. Pas dan ben ik in balans. En daardoor ook met mijn omgeving. Dat kun je uiteraard ook zelf ontwikkelen door zelfonderzoek te doen.”

Als ik tegenover jou zit, wat doe jij dan precies als holistisch psycholoog? “Het gaat erom mentale helderheid te krijgen. Inzicht. Oude overtuigingen te herkennen en los te laten. En te leren flow ofwel positiviteit te creëren. Ik leer mensen hoe flow energetisch werkt. We zijn perfect geboren, maar we leren door onze omgeving en onze ervaringen een bepaalde betekenis aan iets te geven. En die betekenis laten we ons leven lang niet meer los, of het nou werkt of niet. Daardoor blokkeer je je natuurlijke stroom in je systeem. Want een mens heeft de neiging allereerst een betekenis aan iets te geven in plaats van de overtuiging te vervangen door de signalen van je intuïtie. Als we met onze ratio werken, modellen bedenken, rituelen invoeren, processen in kaart brengen of regelgeving invoeren, dan is er ook geen plaats meer voor passie. Dan stopt onze creatiekracht.”

Zelfmanagement
Zelfmanagement krijgt vanuit de politiek steeds meer aandacht. In een brief van VWS staat dat adequaat zelfmanagement essentieel is om mensen in staat te stellen hun chronische ziekte zo goed mogelijk in te passen. Dat wordt steeds belangrijker, vooral voor mensen met diabetes en hartfalen. Hoe zie jij dat? Peter: “Ik vind dat op zichzelf een eenzijdige benadering. Hier kom ik ook op het holisme uit. Wat er hier in feite gebeurt, is dat de ene partij de andere partij iets op wil leggen. Aan de gedachtenpatronen van mensen wordt niets gedaan. Ik vind dat we veel te weinig naar alternatieve oplossingen kijken. De alternatieve oplossing is niet regulier in Nederland, omdat het doel van de politiek is het economische systeem in stand te houden. Ik vraag me dan af hoe integer dit systeem is voor de mens in de samenleving.”
“Twee jaar geleden hadden we de discussie over de vogelgriep en de Spaanse griep. Toen is er een heleboel publiciteit gegeven over het al dan niet vaccineren van mensen. De mensen werden onder druk gezet. Waarom eigenlijk? Ik zie kievitenpolitiek voor me. Waarom kun je een kievitsei zo moeilijk vinden? Als een kievit onraad bespeurt, gaat hij op een bepaald punt in de wei heel veel lawaai schoppen alsof daar een nest is. Dat is pure afleiding. Ik zie de aanpak van de griep of de aanpak van chronische ziekten net zo.”

Kruideniers
De holistische psycholoog vindt dat de ratio de flow in de weg staat. “Draai het allemaal maar eens om”, verklaart hij. “De politiek mag het omdraaien. Dus wat kan ik leren van de mensen die dagelijks met de regelgeving te maken hebben. Wiens belang heeft de politiek eigenlijk voor ogen? We hebben ooit een overheid gekregen. Het klinkt oneerbiedig, maar het was iets dat over was. De hoeveelheid die over was, zit nu achter het stuur. Het zijn kruideniers zonder winkel. De verbinding is er niet meer met de burger. De pyramide moet omgedraaid worden. De overheid zou moeten leren van haar burgers, net zoals wij kunnen leren van onze kinderen. De vraag rijst: voldoen de burgers en de kinderen niet meer of het systeem? Er zijn nu 1,7 miljoen volwassen consumenten in Nederland die een duurzame en holistische levensstijl nastreven. Het is een groeiende groep. Dan komt het systeem in conflict met het gedachtegoed van deze mensen. Misschien is het nu tijd om bij het individu te beginnen”, besluit Peter Kemperman.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN |©EVOLUTIEGIDS | 110505
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Werken vanuit de kern

Arjan Blanken, arbeids-, organisatie- en sportpsycholoog: ‘Leiders laten winst liggen als ze niet vanuit de kern werken’.

Introvert leiderschap

Waarom introverte mensen betere leiders kunnen zijn…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?