PHILIPP BLOM | Wat op het spel staat | sociale evolutie

Philipp Blom

Filosoof, historicus, auteur

In Wat op het spel staat analyseert Philipp Blom het historische scharnierpunt waarop wij ons bevinden aan de hand van verhelderende parallellen met andere historische aardverschuivingen. Wat op het spel staat? Vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten.

Volg Philipp Blom op:

Wat op het spel staat

Met zijn nieuwste boek slaat Duits filosoof, historicus en auteur Philipp Blom alarm. Door de gevolgen van klimaatverandering, robotisering en digitalisering staat onze manier van leven misschien wel op het spel. Of is er nog hoop? Blom is bezorgd, vooral over het onvermogen van beleidsmakers en burgers om de realiteit onder ogen te zien.

“Wie over de toekomst nadenken wil, moet één zin uit zijn vocabulaire schrappen. Deze zin luidt: ‘Dat kan ons nooit overkomen.” Een citaat uit het nieuwste boek van filosoof, historicus en auteur Philipp Blom (1970) met de titel Wat op het spel staat.

Als we niet duurzaam veranderen, gaat de toekomst voor de volgende generatie verloren. De vraag hoe wij de aarde en de mens daarin zien is actueler dan ooit, want we staan door de klimaatverandering voor een grote transformatie. Klimaatverandering, digitalisering, robotisering en het verdwijnen van banen dwingen ons tot forse aanpassingen van de productie en landbouw. Door de robotisering moeten we het hele idee van betaald werk tegen het licht houden”, zegt Philipp Blom.

Welke waarde heeft iemand nog die in de toekomst geen baan kan krijgen? Dat vraagt Blom zich in alle ernst af. Want alles digitaliseert en robotiseert. Maar helaas zien maar weinig mensen de noodzaak tot ingrijpen of verandering. We hebben het immers toch goed? Waarom zorgen maken voor morgen? Het heden met al die vluchtelingen is al zorgelijk genoeg. Helaas zijn we ziende blind.

“Er is een verhaal van sociale hoop nodig”, zegt Philipp Blom. “Het komt erop neer dat we een nieuwe, solidaire en democratische maatschappij tot stand moeten brengen waarin we ons ecologisch verantwoord gedragen. We zullen genoegen moeten nemen met minder.”

De risico’s zijn groot: meer vluchtelingen door klimaatveranderingen, mensen die geen baan meer kunnen vinden en onrust onder burgers. Een grote financiële crisis ligt daardoor weer op de loer. Philipp Blom ziet geen mooie toekomst als we niet de ernst van de situatie doorzien en zaken duurzaam gaan aanpakken.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171022
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
New York

Klimaatverandering

Korte antwoorden op lastige vragen.

algore

The truth of power van Al Gore

Over een nieuwe docu van Al Gore.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?