PETER SCOTT | koken met impact in Afrika | duurzame evolutie

Peter Scott

Burn, Kenia

Een groep designers, visionairs en bouwers willen een beter leven voor Afrikanen. Met hun duurzame kookpotten en ovens redden zij levens en gaan ze ontbossing tegen.

Volg Burn op:

Clean Cookstoves redden levens in Afrika

In 1990 reisde Peter Scott naar Afrika en was in tranen toen hij de ontbossing zag. Vastbesloten ging hij aan de slag als NGO en consultant voor overheden om de ontbossing een halt toe te roepen. Hij ontwierp, produceerde en verkocht 400.000 duurzame en efficiënt brandende kookpotten en broodovens voor Afrikanen op het platteland. Welkom in de wereld van betekenisvol ondernemerschap!

Peter Scott is een man die het talent heeft om duurzaam te ontwerpen. Hij is in 2010 uitgeroepen tot een van de 100 Global Thinkers van deze tijd. In 2010 heeft hij in Kenia Burn Design Lab opgericht en een jaar daarna Burn Manufacturing, een groep van designers, visionairs en bouwers die duurzame ovens en kookpotten ontwerpen, produceren en verkopen. Sindsdien is de Jikokoa kookpot een bestseller in Oost-Afrika.

CO2-uitstoot
De arme helft van de wereldbevolking – ongeveer 3 miljard mensen – is sterk afhankelijk van open vuur voor het koken en opwarmen van voedsel. Dat zorgt voor enorme hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer. Met de kookpot van Peter Scott zal de CO2-uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen. Maar de voordelen gaan verder. Er zijn ongeveer 4 miljoen mensen die te vroeg overlijden doordat ze blootgesteld worden aan luchtvervuiling tijdens het koken. 


Een Afrikaanse vrouw vertelt: “Ik kocht altijd voor 50 shilling houtskool voor één maaltijd op mijn oude houtskool kookpot. Voor dat geld kan ik nu met de Jikokoa kookpot drie maaltijden bereiden.” De producten van Burn gaan de ontbossing tegen, de luchtkwaliteit in huis verbetert en zijn dus beter voor de gezondheid. Het redt levens. Peter Scott is in Oost-Afrika op diverse manieren bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bevolking, het verminderen van illegale houtkap voor brandhout en het aanplanten van nieuw oorspronkelijk bos. Via diverse verbindingen ondersteunt hij lokale ondernemers bij het opbouwen van een beter bestaan.

De innovators en visionairs die sociaal bewustzijn willen creëren met hun duurzame producten zijn in opkomst. En investeerders raken meer en meer geïnteresseerd in de ‘doe goed’ industrie. Het begint natuurlijk met het verzinnen van een mooie dienst, goed product of juist het vormen van het beste team van mensen. De ervaring leert dat investeerders juist aan de kwaliteit van een team veel waarde hechten. Een investeerder is weliswaar geïnteresseerd in sociaal ondernemen, maar wil wel dat daar een goed business plan en een innovatief team achter zit. “De grens van het ophalen van geld voor goede doelen is bereikt”, zegt Peter Scott. “Een voorbeeld stellen doet meer.”

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 171026

Me filming in Manu National Park.

Charlie Hamilton James redt het regenwoud

Charlie Hamilton James kan de verwoesting van de aarde niet aanzien en komt in actie.

jadav_payeng1

Jadav Payeng, de bosman

Jadav Payen is de man die in z’n eentje een levend bos creëerde.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?