PAULIEN ASSINK | authentiek leiderschap | interview

Paulien Assink in de Evolutiegids

Paulien Assink van PAL, reisleider in authentiek leiderschap:

‘Ik geef het beste van mezelf aan de wereld.’

Paulien Assink is de personificatie van authentiek leiderschap. Ze is uit het harnas getreden en een instigator voor verandering. Wat haar kenmerkt zijn de liefde voor haar calling, haar school voor authentieke leiderschapscoaching én haar wereldprojecten. Een gesprek met schrijfster van bestsellers ‘Uit het harnas’ en ‘Samenspel’ en reisleider in leiderschapsontwikkeling ofwel een schat van formaat.

Paulien Assink is een pionier en reisleider in authentiek en verantwoord leiderschap. Haar bestsellers ‘Uit het harnas’ en ‘Samenspel’ hebben een duidelijke boodschap: ‘”Ieder van ons is erbij gebaat om zich af te vragen of dit het leven is dat we willen leiden, of we echt vanuit onze innerlijke kracht de wereld het beste geven wat we te bieden hebben. Dat vraagt om nieuw leiderschap, een nieuwe houding en co-creatie met mensen die met ons samenleven of samenwerken. Noem het spiritualiteit in een zakelijke context, noem het innerlijk leiderschap, noem het persoonlijk leiderschap zonder maskerades en zonder wikkels”, legt Paulien Assink uit. “Of nog beter: het gaat om leven vanuit je schat.”

Levensmissie
Voor me zit een vrolijke vrouw die diep in je ziel wil kijken. Ze is nieuwsgierig naar het innerlijke leven en de ander, ze wil betrokken zijn. “Ik geef het beste van mezelf aan de wereld”, zegt ze. Hoe kan het ook anders? Ze heeft haar eigen kern of schat gevonden. Vanaf dat moment stond haar leven geheel in het teken van authenticiteit en verantwoord leven. In de tachtiger en negentiger jaren waren die woorden nog nieuw in Nederland. Het vergde veel moed om daarmee naar voren te treden, maar ze was zó vol vertrouwen en zó overtuigd, dat ze haar levensmissie kon blijven volgen en uitdragen. “Ik kan niet anders. Ik wil gewoon mijn droom uitdragen.”

“Ik heb een integrale benadering met vier praktische ontwikkelwegen om dichter bij je schat te kunnen komen. Dat is de fysieke, de emotionele, de mentale en de spirituele weg. Misschien zijn het woorden, hoor, maar ik zou willen zeggen: om vanuit je schat te kunnen leven moet je zowel je hart als je hoofd, je ziel en je lichaam inzetten. Een voorbeeld: Je kunt een burnout krijgen als je eenzijdig gericht bent op het helpen van anderen.” Het is eigenlijk heel holistisch leven. ‘Ja, praktisch gaat het erom dat je handelt vanuit je calling zoals ik het noem en dat je dat versterkt met je mentale, spirituele, fysieke en emotionele krachten in jezelf. We hebben die krachten namelijk niet voor niets gekregen.

Authentieke leiderschapsspiraal
PAL werkt met vier mannelijke, vier vrouwelijke en vier gezamenlijke kwaliteiten. Ieder mens heeft vrouwelijke én mannelijke kwaliteiten in zich en die kunnen verder worden versterkt in het programma van PAL.

Mini-vakanties
Hoe doe je dat: bij je schat komen en wat levert dat op?
“In onze school voor leiderschapscoaching werken wij heel veel met ervaringsgerichte oefeningen om mensen op een eenvoudige manier uit het hoofd te krijgen. We leren ze op een andere manier naar dingen te laten kijken, maar we doen ook ontspanningsoefeningen of mini-vakanties zoals ik dat noem. We laten ze ervaren wat het verschil is tussen in het hoofd, in het hart of in het lichaam te zitten. Als je tegen mensen zegt, dat ze moeten gaan mediteren dan kun je er zeker van zijn dat ze afhaken. Waarom zou ik mijn ogen dicht moeten doen, zeggen ze dan. Wij zeggen ze niet wat ze moeten doen, maar laten ze het doen en laten ze ervaren. Ik wil mensen geen kunstjes aanleren. Ik wil dat mensen vanuit eigenheid er voor de ander kunnen zijn.”

Hoe sla jij de brug tussen rationeel leiderschap en authentiek leiderschap? Leiders moeten zoveel: ze moeten duurzaam zijn, winst genereren, mensen tevredenstellen, innoveren. Hoe kun jij als PAL nu verbinding leggen met die leiders? “Authentiek leiderschap is niet iets wat je ernaast doet. Kijk, authentiek leiderschap leidt tot betere resultaten, tot kostenbesparing. En ik had een calling, een roeping, een visioen. Ik was er heel erg diep van overtuigd dat ik ertoe geroepen was om authentiek leiderschap in de wereld te zetten. Ik wist héél diep van binnen: dit staat mij te doen. Ik was nobody. Ik had geen boeken geschreven, geen groepen geleid of een training gegeven. Ik had een eenvoudige powerpoint en een tekening. Met deze spullen en mijn droom ging ik als journeyleader op stap. En wat zei een businessgoeroe uit India tegen mij: ‘This is what the world needs’ en vervolgens heeft hij mij op weg geholpen. Topleiders vertrouwen mij hun mensen toe. Zomaar. Dat is toch fantastisch?!”

Pionier
Assink vervolgt: “De mensen die onze opleiding doen, zijn ook pioniers net als ik. Die zoeken een andere weg en maken door ons programma een grote en innerlijke transformatie door. Ze hebben daarna een enorme invloed op hun omgeving. Dát is de manier waarop ik werk”, legt Assink uit. “Ik zoek bedrijven niet eens meer op”, bekent Paulien. “Op de een of andere manier – en dat vind ik heel wonderlijk – komen de juiste mensen op het PAL-programma af. Zonder website, zonder brochures, zonder acquisitie. Het gebeurt gewoon omdat ik vanuit authenticiteit leef en daardoor in de flow zit. Ik vertrouw gewoon op het proces. Wie er komt, komt er. In een heel korte tijd hadden we een groep van 19 mensen voor de opleiding bij elkaar. “

Welke mensen of organisaties staan open voor authentiek leiderschap? Paulien Assink: “Ik richt mij niet meer op mensen die in hun ratio willen blijven zitten. 34 Procent van de Nederlanders wil wél mee. Dat zijn de zogenaamde cultural creatives. In die groep werk ik met de koplopers. En dat zijn de smaakmakers. Die zijn op zoek naar de beste ontwikkelmogelijkheden. En op persoonlijk niveau kunnen mensen die vanuit hun schat leven veel meer in rust en in vertrouwen de toekomst ingaan. Ze leren te staan voor hun unieke zelf, vanuit hun kerncentrale en calling. Er zijn twee krachten die je in je hebt. Het is je eigen kracht plus de Grote Kracht van het grote geheel. Mensen die vanuit die krachten leven, durven in het volle licht op het podium te gaan staan. En ze laten op het juiste moment hun licht schijnen voor die mensen die er open voor staan. Het heeft geen zin je energie te verspillen aan mensen die toch niet willen. Het is wél belangrijk om je steeds te blijven voeden”, beklemtoont Paulien. “Ik heb daar zelf veel behoefte aan. Maar mijn ervaring is, dat er maar weinig plekken zijn waar je echt wordt gevoed.”

Paulien Assink van PAL

“Steeds meer mensen staan open voor een andere manier van zijn. Jong en oud”, vervolgt Paulien Assink. “In de top zie je dat leiders in hun harnas blijven zitten, want ze hebben téveel te verliezen, vinden ze. Bonussen, aanzien. Je moet heel wat in huis hebben om je harnas af te kunnen doen. Tex Gunning van AKZO Nobel doet dat bijvoorbeeld wel. Voor alle duidelijkheid: niet iedereen moet of hoeft dat te doen. Ik kan niet anders. Ik moet gewoon authentiek zijn. Ik ben daardoor niet altijd de gemakkelijkste voor organisaties.”

Wereldprojecten
Paulien Assink is samen met haar partner Hein Gubbels met hart en ziel betrokken bij het ondersteunen van (vrouwelijk) leiderschap en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. “PAL helpt deze vrouwen vooruit. Intussen worden 2500 vrouwelijke ondernemers via microkredieten in hun ondernemerschap ondersteund. Met ons leiderschapsprogramma en donaties creëren wij de komende bestuurslaag in ontwikkelingsladen. Dat is toch geweldig”, roept Paulien uit.

Paulien wil nog graag kwijt dat we moeten ophouden met het etiketteren van mensen. “Het is veel beter om vanuit onze eigenheid met elkaar te leren samenwerken, over de hokjes heen”, betoogt ze. ‘Ik help mensen niet alleen hun eigenheid te vinden, maar ze ook op weg te helpen – door de tegenstand heen – naar hun flow om van daaruit vol vertrouwen en schaamteloos het proces in alleenzijn, samenzijn of samenwerking te doorlopen. Ik weet heel goed waarover ik het heb, want ik zou dit leiderschapsproces niet bij mensen durven aanmoedigen als ik het niet zelf had meegemaakt.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 120516
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Een cursus in wonderen

Een cursus in wonderen

Jos Visser van Stichting Miracles in Contact: ‘De Course in Miracles is voor mij de sleutel tot de Waarheid’.

Marianne Williamson over dienen

Nog een keer een wonder

Marianne Williamson: ‘Niets maakt zoveel kracht in je los als het verlangen anderen te dienen‘.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?