VROUWENZAKEN | de onzichtbare vrouwen | persoonlijke evolutie

de onzichtbare vrouw van Caroline Criado Perez

De dodelijke waarheid over onzichtbare vrouwen

Het vrouwenprogramma Ladies night moet het hart worden van het onder leiding van Linda de Mol vernieuwde Net5, crossmedialiserend met tijdschrift en website Linda. De onzichtbare vrouw wordt hierin naar voren geschoven, maar verwordt dit programma niet tot het zoveelste naaikransje? Vrouwen zouden harder moeten schreeuwen, vindt Caroline Criado Perez.

In het vrouwenprogramma Ladies Night hebben presentatrice Merel Westrik en haar gasten het over dát wat vrouwen raakt en bezighoudt. Leuk maar ook een beetje een ongemakkelijk programma, omdat het soms heel erg lijkt op het aloude naaikransje van vrouwen. Harde kritiek? Helemaal niet! De vrouw wordt eigenlijk te kijk gezet en tegelijkertijd over het hoofd gezien. Dat leg ik uit.

Onzichtbare vrouwen bekroond
Stel je een wereld voor waarin jouw telefoon niet goed in je hand past, een voorgeschreven medicijn voor jouw lichaam verkeerd is maar goed is voor mannen en de eindeloze uren die je elke week werkt niet erkend of gewaardeerd worden. Komt iets hiervan je bekend voor? Grote kans dat je een vrouw bent. Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek samen in haar boek Onzichtbare vrouwen dat onlangs is bekroond met de Royal Society Book Prize.

Toen de suffragettes voor vrouwen vochten
“Toen de suffragettes vochten voor het recht van vrouwen om te stemmen, vochten ze voor het recht van vrouwen om gezien en gehoord te worden door middel van haar stem. Ze wisten dat een democratie waarin de helft van de bevolking vrouw was, helemaal geen democratie was. Bijna honderd jaar later, is de vertegenwoordiging van vrouwen op alle gebieden van het openbare leven in de wereld tot stilstand gekomen; de stemmen van vrouwen worden nog steeds genegeerd, onderdrukt en tot zwijgen gebracht”, zegt Caroline Criado Perez.

Het leven is ontworpen voor mannen
“We leven in een wereld die is ontworpen voor en door mannen”, zegt Criado Perez in haar boek. “We gebruiken data die verzameld zijn rondom mannen, ze houden geen rekening met het werkelijke leven van vrouwen. Zo heeft autodesign een lange geschiedenis in het negeren van vrouwen”, aldus Criado Perez. “Vrouwen zitten meer naar voren, omdat ze kleiner zijn. En zitten meer rechtop om over het dashboard te kunnen kijken. Maar de auto’s zijn gebaseerd op de gemiddelde man, die langer en zwaarder is dan de gemiddelde vrouw.”

Tirannie van een toiletrij
Nog een voorbeeld. Waarom staat er altijd een rij voor het vrouwentoilet en niet bij een mannentoilet? De toiletten hebben hetzelfde vloeroppervlak, maar vrouwen hebben doorgaans meer tijd nodig dan mannen om hun ding te doen. De toiletruimte voor vrouwen zouden daarom groter moeten zijn.

Films, nieuws, literatuur, wetenschap, stadsplanning, economie, de verhalen die we onszelf vertellen over ons verleden, heden en toekomst, worden allemaal gekenmerkt door de afwezigheid van vrouwen. Deze afwezigheid van vrouwen hebben consequenties. Ze beïnvloeden elke dag het leven van vrouwen. De gevolgen van het leven in een wereld die is opgebouwd rond mannelijke gegevens kan voor vrouwen dodelijk zijn. Kogelvrije vesten bijvoorbeeld zijn gemaakt op de gegevens van mannen, niet op die van vrouwen.

Wanneer ‘vrouwenwerk’ dodelijk is
Elk jaar sterven 8.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk (ruim 3.000 in Nederland) aan beroepsziekten zoals kanker. En hoewel het meeste onderzoek op dit gebied naar mannen is gedaan, worden mannen niet het zwaarst getroffen. In de afgelopen vijftig jaar zijn de percentages borstkanker bij vrouwen in de geïndustrialiseerde wereld aanzienlijk gestegen. Maar er is weinig tot geen onderzoek gedaan naar vrouwelijke lichamen, beroepen en de omgeving waarin vrouwen leven. Dus ontbreken de vrouwengegevens van deze stijging.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Mannen en vrouwen hebben verschillende immuunsystemen en hormonen, die een rol kunnen spelen bij de manier waarop chemicaliën worden opgenomen. Vrouwen zijn meestal kleiner dan mannen en hebben een dunnere huid, die beide het niveau van gifstoffen kunnen verlagen waaraan ze veilig kunnen worden blootgesteld. Deze lagere tolerantiedrempel wordt verergerd door het hogere percentage lichaamsvet van vrouwen, waarin sommige chemicaliën zich kunnen ophopen. We blijven bij onderzoeken echter vertrouwen op gegevens uit onderzoeken die bij mannen zijn uitgevoerd alsof ze van toepassing zijn op vrouwen. “We weten alles over stofziekte bij mijnwerkers,” vertelt Rory O’Neill, hoogleraar arbeids- en milieubeleidsonderzoek aan de Universiteit van Stirling. “Je kunt niet hetzelfde zeggen voor blootstellingen, fysisch of chemisch, in het leven of werk van vrouwen.”

Krachtige spelers
Landbouw is de belangrijkste bron van banen in Afrika. Maar vrouwen hebben slechts toegang tot 15% van het land, terwijl ze voor bijna 80% aan de voedselvoorziening bijdragen. “Daarom moedigen wij Afrikaanse vrouwen aan om van de landbouw hun eigen bedrijf te maken”, legt Josefa Leonel Correia Sacko uit, commissaris voor plattelandseconomie en landbouw van de Afrikaanse Unie. Het zijn ideeën die zorgen voor de evolutie van vrouwen. Vrouwen worden zo krachtige spelers in de strijd tegen honger, ondervoeding en voedselonzekerheid.

Het idee van de man als norm, de vrouw als onzichtbare en als afwijking, is nog steeds stevig verankerd in onze samenleving. In feite legt Caroline Criado Perez in haar belangrijke boek een probleem bloot waarover gesproken moet worden. En veranderd. Het vrouwenprogramma van Net5 bevestigt helaas het oude vrouwenbeeld. Een gemiste kans…

Join the [w]evolution
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191124
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Mannen twee keer zo vaak in beeld

30-11-19: Mannen verschijnen bijna twee keer zo vaak in talkshows, nieuws- en amusementsprogramma’s als vrouwen. Vrouwen komen nog minder vaak op tv als deskundige, opiniemaker of correspondent, blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media. ‘Er is nog een wereld te winnen’, zegt minister van Engelshoven van Emancipatie.

Evolutiegids: Het kan wél

Esther Mirjam Sent

Vrouwelijke toppers blijven nodig

Prof. Esther-Mirjam Sent, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, pleit voor een grotere diversiteit binnen de top van organisaties. 

Internationale Vrouwendag

Free the Feminine

Het vinden van de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke is momenteel het belangrijkste proces op aarde. #MeToo is daar een uiting van. 

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?