ONDERNEMERSCHAP VOOR VROUWEN | zakelijke evolutie

vrouwelijk ondernemerschap

Ondernemerschap voor vrouwen:

Een eigen bedrijf beginnen? Hier is wat inspiratie

Vele vrouwelijke ondernemers zijn je voorgegaan en hebben succesvol een eigen bedrijf gestart. Vrouwen doen in ieder geval niet onder voor mannelijke topondernemers, bewijst onderzoek. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om hun voorsprong te volgen.

Zoek vrouwvriendelijke initiatieven en supporters

Paulien van Eerdenburg wil met platform Dutch Girlboss vrouwelijke ondernemers naar de top helpen. Wees niet bang om te kiezen voor een niche en je te specialiseren, zeggen ze daar. Via Facebook – en YouTube – deelt ze inspiratievideo’s aan zo’n 2.200 jonge vrouwelijke starters, van grofweg 20 tot 35 jaar.
NLGroeit helpt ondernemers met bedrijven tussen de 1 en 100 miljoen omzet groeien door events, peer-learning, webinars, expertsessies en het matchen met mentoren die al een paar stappen verder zijn.

Blijf leren

Dutch Girlboss in Haarlem leidt ook een academie waar vrouwelijke ondernemers tips krijgen van elf – tevens vrouwelijke – ondernemersexperts. Voor een kleine 3.000 euro per jaar worden de ondernemers in spé klaargestoomd om de wereld te veroveren. Het begint ermee dat je erachter moet komen wat voor ondernemer je wilt zijn. Dus: wat zijn je kwaliteiten? Daarnaast is het belangrijk je strategische vaardigheden, leiderschap en zelfvertrouwen een boost te geven. Nyenrode Business Universiteit en Management Impact Academy geven een zesdaagse collegereeks Excelleren in vrouwelijk leiderschap. Het stelt je in staat een stap terug te doen en te zeggen: “Wacht eens even, wat moeten we echt doen om naar de volgende fase te gaan?”

Bouw een sterk team

Huur de juiste mensen om je heen in. Je hoeft niet in elke vergadering plaats te nemen. Delegeer en neem de tijd voor de broodnodige zelfreflectie. Zorg voor een uitstekende financiële adviseur naast je. Weet waar je goed in bent en waar je niet goed bent en zorg ervoor dat die leemtes worden opgevuld door talentvolle mensen.

WEvolutie is samen slimmer zijn

Zoek een partner

Er zijn duizenden dingen waar je aan moet denken en die moeten worden uitgevoerd. Dat kun je niet altijd alleen. Zoek daarom een klankbord om mee te sparren. Iemand die ook tegengas kan geven als iets niet klopt. Dat is echt nuttig, want je hebt nu eenmaal niet alle wijsheid in pacht. Je kunt elkaars sterke punten uitbuiten. Je kunt je bijvoorbeeld richten op de communicatie en de langetermijnstrategie, terwijl je partner goed is in de dagelijkse, praktische uitvoering.

Zorg voor een goed netwerk

Je bent met wie je geassocieerd wordt. Netwerken zouden een hoofdrol moeten spelen in je ondernemerschap. Een goed netwerk biedt nieuwe kansen. Je kunt hierbij denken aan opdrachten, banen, projecten, fusies, personeel, kennis, nieuwe klanten of goederen. Een belangrijk voordeel van een netwerk is bovendien de mogelijkheid om gratis advies in te winnen en dat is noodzakelijk om in je ondernemerschap te overleven. Zorg er dan ook voor dat jouw netwerk bereid is jou het nodige advies te geven. Hoe? Door mensen in jouw netwerk advies te geven.

Oefening baart kunst

Blijven leren is belangrijk, maar ook het vallen en weer opstaan. Oefening baart immers kunst. Hoe verder je in je ondernemerschap komt, hoe beter je op zaken leert te anticiperen en hoe meer je je gaat specialiseren. Jouw kennis doet er dan toe! En mensen zoeken je dan op om meer van je te kunnen leren. Je wordt dan partner nummer 1 voor anderen.

Wees niet bang – durf anders te zijn

Ondernemerschap is niet voor bangerikken. Het runnen van een bedrijf is moeilijk. Daarom moet je assertief zijn, je grenzen kunnen stellen, je specialiseren, risico’s nemen en manieren vinden om mensen aan boord te krijgen. Soms moet je zelfs onbeschaamd zijn om je doel te kunnen bereiken. Zoek een mentor die je daarbij helpt.

Jos de Blok heeft in Londen op 18 november 2019 de prestigieuze prijs Ideas into practice award in ontvangst genomen. De Blok kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk met Buurtzorg. Jos de Blok was altijd al een vreemde eend in de bijt. Een manager die niet wilde managen. Een bestuurder met vakkennis. Maar hij wilde schaalverkleining en vertrouwen in plaats van schaalvergroting en marktwerking. Zijn uitgangspunten zijn dat ideeën kracht hebben en de wereld kunnen veranderen. En nieuw denken kan leiden tot een betere toekomst.

Begin klein

Als je ergens gepassioneerd over bent, zoek dan een manier om het te testen en het uit te voeren. Zelfs al is het op kleine schaal. In plaats van te debuteren met een breed scala aan producten, kun je beginnen met een niche-product. Jos de Blok van Buurtzorg begon met één team van vier verpleegkundigen in Enschede. Intussen zijn er meer dan achthonderd teams in heel Nederland. Er is geen flitsend hoofdkantoor in de Randstad – alleen een lelijk gebouw op een lelijk bedrijfsterrein in Almelo.

Leun eens op anderen

Vrouwen hebben de neiging om alles zelf te gaan doen. Ga op zoek naar pitchwedstrijden en ondernemersnetwerken voor vrouwen bij jou in de buurt of stel zelf een vrouwennetwerk samen. Zoek bedrijven die investeren in vrouwen zoals The Next Women. Of het nu is om jouw bedrijf te laten groeien (via crowdfunding) of om de volgende stap in jouw carrière te maken, zij verbinden je met een geweldige groep succesvolle vrouwen: leeftijdsgenoten en mentoren, investeerders en ambitieuze adviseurs.

Leg een basis

Bedenk een doordachte strategie voor het aantrekken van kapitaal en bedenk wat jouw investeerders uit jouw investering kunnen behalen. Ga na met wie je wilt praten en wat jouw pitch of strategie zal zijn om ze voor jouw visie te interesseren. Daardoor verspil je geen tijd met het kussen van kikkers. Ga na of ze al eerder in bedrijven zoals jij hebben geïnvesteerd. Wat is hun sweet spot? Wat wil je nog meer van hen naast een cheque? Gebruik LinkedIn of andere sociale media om je inspirerende visie te ventileren en om zinvolle contacten binnen te halen.

Weet wat je verkoopt

Als ondernemer is het jouw taak om jouw contacten te vertellen hoe zij zinvol het verschil kunnen maken. Voor zichzelf en de wereld.

Zet jezelf niet in de schijnwerpers – dat doen anderen wel

Je hoeft niet al te bescheiden te zijn, maar ook niet te prominent aanwezig. Mensen hebben daar een hekel aan. Maar doe wel mee aan pitchwedstrijden, durf voor de camera te staan. Sta daar met zelfvertrouwen en met kennis van zaken. Dáár win je mensen mee.

Wees een leider

Zorg voor impact door actie te ondernemen die betekenisvol en zinvol is. Weet je niet hoe? Een mentor of adviseur kan je op weg helpen. Je leert onderweg en impact, hoe klein ook, is nog steeds impact. Je kunt ook anderen begeleiden. Deel jouw verhaal, koester en ontwikkel anderen om leiders te worden. Dat is wat leiders doen.

Join the [w]evolution
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191126
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
de onzichtbare vrouw van Caroline Criado Perez

De dodelijk waarheid over onzichtbare vrouwen

Vrouwen zouden harder moeten schreeuwen, vindt Caroline Criado Perez in haar bekroonde boek Onzichtbare Vrouwen.

Melinda Gates The Moment of Lift

Melinda Gates wil barrières voor vrouwen slechten

Melinda Gates zet zich al twintig jaar in om oplossingen te zoeken voor mensen met de meest nijpende problemen.Wie een samenleving wil verheffen, moet een einde maken aan de onderdrukking van vrouwen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?