OLE KASSOW | Cycling Without Age | sociale evolutie

Ole Kassow

Cycling Without Age

Geeft senioren en mensen met een beperking de mogelijkheid om uit hun (verzorgingste)huis te komen om de stad en de natuur te ervaren in een riksja.

Bezoek Ole Kassow op:

Waarom zou je ouderen meenemen in een riksja?

Mensen die niet meer mobiel zijn of ouderen die er even tussenuit willen, kunnen met vrijwilligers mee in een riksja. “Het gaat allemaal om relaties”, zegt de Deense oprichter Ole Kassow van Cycling Without Age. Ook in Nederland nemen vrijwilligers per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een riksja. Een warme maar eenvoudige handeling die iedereen kan doen.

Cycling Without Age is een gouden idee, dat sinds de oprichting in 2012 is uitgewaaierd naar 51 steden in achttien landen. Het idee is even simpel als uniek. Het verovert wereldwijd de harten van mensen. Want wat je doet met familie of kennissen als u hen bezoekt in het rusthuis of de dagopvang? Fietsen natuurlijk! Het project haalt niet alleen mensen uit hun isolement, het laat ze ook opnieuw participeren aan het actieve leven in hun stads- of dorpscentrum.

De Deense oprichter Ole Kassow  ging fietsen met ouderen. En dat waren mensen die vaak niet meer buiten kwamen en reed ze langs de plekken waar ze gewoond en gewerkt hadden. Tijdens het fietsen sprak hij met de ouderen over hun leven. De ouderen genoten er met volle teugen van. Kassow vertelt: “Wanneer we oud worden, verliezen we de getuigen van onze verhalen en levens. Stel je voor dat er niemand meer is die heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Stel je voor dat je niemand meer hebt om mee te lachen of te huilen. En stel je voor dat je weet dat je verhalen met jou zullen verdwijnen”. Het laat mensen bovendien opnieuw participeren in de samenleving.

Cycling Without Age zorgt op een eenvoudige en goedkope manier voor de vermaatschappelijking van het zorgbeleid voor iedereen die ervoor openstaat. Het initiatief heeft een duidelijke en goed omlijnde structuur. De organisatie heeft zelfs software en methodieken ontwikkeld om het idee snel en plaatselijk in de praktijk toe te passen.

Ole Kassow noemt zichzelf een sociaal ondernemer die met concrete projecten zijn buurt en stad wil verbeteren. Voor het ontwikkelen van zijn idee werd hij beïnvloed door de fietscultuur in Denemarken. Maar zelfs in landen zonder sterke fietscultuur wordt het idee intussen opgepikt. Het is universeel omdat het de zinnen van mensen stimuleert. Ze ruiken de buitenlucht, voelen de wind in hun haren en praten met de bestuurder van de riksja.

Wereldwijd kunnen mensen via een gratis licentie Cycling Without Age noemen. Alle informatie is publiekelijk beschikbaar. Het gaat niet om het fietsen, maar om de herwonnen vrijheid. Het geeft een deeloplossing voor eenzaamheid.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170802
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
diva100

Diva Dichtbij zingt voor ouderen en zieken

Onderzoek van de universiteit Utrecht heeft aangetoond dat aandacht voor ouderen en zieken werkt. Een portret van een kleinkunsttherapeute in de ouderenzorg en ziekenzorg.

filterfiets

Een filterfiets voor smogreductie

Innovator Daan Roosegaarde werkt aan de ontwikkeling van een fiets die de lucht zuivert. En dat is hard nodig in de smogrijke steden van China.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?