OCEAANBEHEER | 5 succesverhalen | duurzame evolutie

holistisch oceaanbeheer in de Evolutiegids

28 mei 2020 | Mary Span Evolutiegids

Holistisch oceaanmanagement: 5 succesverhalen

De oceaan wordt steeds meer een drukke ruimte waar gebruikers strijden om toegang en middelen voor bijvoorbeeld onderzeese mijnbouw, visserij, zandwinning, windenergie, vrije tijdsbesteding en bouwstoffendelving voor medicijnen.  Het is een goudmijn en centrum van economische activiteiten en van vitaal belang voor de economieën langs de oceanen. Oceaanbeheer is een SDG-doelstelling van de VN. Maar gaan we het ook goed beheren?

Een business-as-usual-aanpak levert op de langere termijn niet de oceaangezondheid en rijkdom op die we nodig hebben. Wat nodig is, is een balans tussen productie en bescherming, mens en oceaan, en een beter antwoord op de behoeften van alle oceaangebruikers, nu en in de toekomst. Gelukkig zijn er al succesverhalen van landen die een holistische aanpak voorstaan.

Bescherm onze wateren!

Integraal oceaanbeheer bevordert een ecologisch verantwoorde economische ontwikkeling, beschermt kust- en mariene habitats en biodiversiteit, biedt ecosysteemdiensten en brengt tegenstrijdige belangen in evenwicht. Dan kan de druk op de bron in de oceaan aangepakt worden. Het beheer en behoud van de oceanen staat op een kruispunt. De maritieme rijkdom kan niet oneindig ‘overontgonnen’ worden. Het verwachte akkoord over biodiversiteit voorbij de nationale jurisdictie zou het beheer van de oceaan drastisch kunnen verbeteren.

Noorwegen gaat voor holistisch

Noorwegen is een rijk land. De belangrijkste sectoren zijn aardolie, milieu, transport, visserij, aquacultuur en mineralen die afzonderlijk worden beheerd. Maar Noorwegen besloot om de ecosystemen holistisch te gaan beheren.  Noorwegen heeft zijn olie- en gasbronnen verstandig beheerd en heeft een moderne handelsvloot die inkomsten genereert door duurzaam goederenvervoer. Noorse zeevruchten zijn schoon en gezond, en dit is het belangrijkste concurrentievoordeel van Noorwegen in de overigens zeer hevige concurrentiestrijd.  Noorwegen wil een rentmeester zijn van mariene gebieden om die gezonde ecosystemen, schone zeeën en een schone kustlijn te kunnen behouden en verder te ontwikkelen. Door deze holistische benadering te volgen, bracht Noorwegen onderzoeksinstituten en agentschappen uit verschillende industriële sectoren samen om oceaanbeheerplannen te maken die steunen op regelmatige, uitgebreide, veeleisende wetenschappelijke monitoring.

Verenigde Staten bewijzen dat het kan

Zes kuststaten – Massachusetts, Rhode Island, Washington, Oregon, New York en Connecticut – hebben oceaanplannen ontwikkeld voor de staatswateren, die zich uitstrekken tot drie zeemijlen van de kust, 1,6 miljoen hectare water. Zij schetsen een aantal mogelijkheden om het oceaanbeheer over de hele wereld te verbeteren, maar zelf willen ze een geïntegreerd en meetbaar systeem binnen hun federale wateren. Het unieke hieraan is dat het alles op tafel legt, prioriteiten stelt, gebieden beschermt die moeten worden beschermd, visserij en energie ondersteunt en zich voorbereidt op de lange termijn. Misschien wel het belangrijkste aspect van het beheer is de mogelijkheid voor uitgebreide en voortdurende deelname van het publiek en de belanghebbenden door middel van hoorzittingen en workshops.

Shake-up voor China’s oceaanmanagement

De havenstad Xiamen, gelegen aan de westkust van de Straat van Taiwan, werd geconfronteerd met milieuproblemen en conflicten over het gebruik van de zee. Er was sprake van inefficiënt beheer. In 1994 heeft de stad een nieuw kustbeheersysteem ontwikkeld. Sindsdien heeft de stad alleen maar geprofiteerd van dit beheersysteem. De populatie van witte dolfijnen bijvoorbeeld nam toe en de industrie en toeristenbranche floreren. Xiamen is nu een internationale havenstad met economische groeipotentie.

Het belang van het behoud van de Koraaldriehoek

De Koraaldriehoek is een van ’s werelds belangrijkste mariene ecosystemen, een biologische en economische schat van 6 miljoen km2 die de wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filippijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor bedekt. Maar dit deel van de wereld wordt nog steeds ernstig bedreigd. Belangrijk voor deze regio is het veilig stellen van voedselwinning uit de oceaan. In 2009 werd een multilateraal partnerschap tussen de Coral Triangle-landen opgericht, bekend als het Coral Triangle Initiative on Coral Reefs, Fisheries and Food Security. Deze actie heeft een grotere verbondenheid tussen de diverse gemeenschappen en het mariene milieu mogelijk gemaakt en heeft een aanzet gegeven tot integraal oceaanbeheer. Daarbij kunnen nu mariene- en kustbronnen in stand worden gehouden en voedselzekerheid en mariene biodiversiteit worden gewaarborgd en tegelijkertijd klimaatverandering worden tegengegaan.

Seychellen zijn uiterst kwetsbaar

Tropische kustecosystemen zijn uiterst kwetsbaar voor klimaatverandering en een breed scala aan belanghebbenden is afhankelijk van de goederen en diensten die deze ecosystemen leveren. De Seychellen, een eilandenketen van 1000 mijl ten oosten van Afrika in de Indische Oceaan, waren de eerste natie die deelnam aan een op de oceaan gebaseerde innovatieve schuld-voor-natuurruil. De schuldenruil creëert een duurzame financieringsbron om de Seychellen te ondersteunen bij het creëren en beheren van 400.000 vierkante kilometer aan nieuwe, beschermde mariene gebieden. Daardoor wordt de veerkracht van de ecosystemen van de kust verbeterd.

Het realiseren van een gezonde, productieve, veerkrachtige oceaan vereist een holistisch, geïntegreerd perspectief op het gebruik en beheer van de oceaan, en een effectieve implementatie van nationale en internationale maatregelen. Oceaanbeheer is – zoals geschetst – al succesvol, maar het betekent niet dat we op onze lauweren kunnen gaan rusten. Oceaanbeheer vraagt om een holistische langetermijnfocus en indamming van hebzucht. Het is in het belang van miljarden mensen over de hele wereld!

Meer informatie vind je hier.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 200528
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Ohoo water sachet van Notpla

Notpla laat duurzame verpakkingen verdwijnen

Terwijl de wereld blijft praten om in de publieke en private sector duurzaam te worden, creëren innovators in Londen onder de bedrijfsnaam Notpla nieuwe duurzame oplossingen.

bensmith1

3D ocean farming

Het is de hoogste tijd om zelf vis en zeevoedsel te gaan kweken, vindt Ben Smith van GreenWave in de Verenigde Staten. Het doel is een schoner en gezonder zeemilieu.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?