NIEUW KAPITALISME | ideeën van pioniers | zakelijke evolutie

Nieuw kapitalisme in De Evolutiegids

Lang leve de pioniers van het nieuwe kapitalisme

Om het kapitalisme de goede kant op te laten gaan, moet het systeem evolueren om eerlijk, duurzaam en inclusief te zijn. Het traditionele kapitalisme vertoont scheuren en verkeert in een crisis. Er is een grondige herziening nodig en gelukkig staan er vele pioniers van het nieuwe, bewuste kapitalisme op.

Ons economische systeem schiet tekort. Het kapitalistische systeem heeft de laatste decennia ongeëvenaard veel welvaart en groei gebracht, maar het heeft ook duidelijke tekortkomingen. Er is sprake van inkomensongelijkheid en stress bij werknemers, het worstelt met het bieden van betaalbare gezondheidszorg en zorgt voor een ongekende klimaatcrisis. Er is een grondige herziening van het kapitalistische systeem nodig om de maatschappij, het leven en de planeet goed te kunnen bedienen.

Jacinda Ardern
Een van de symptomen van het falen van het kapitalisme is de sterke toename van psychische ziektes en stressgerelateerde aandoeningen van werkende mensen. De grote vraag is waarom het economische systeem dan toch zo gericht is op groei en geld en zo weinig op psychische gezondheid. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern stelde eind mei een volgens sommigen revolutionaire overheidsbegroting vast, waarin ze het geestelijk welzijn van de bevolking veel centraler stelde dan voorheen. In de plannen voor deze ‘welzijnsbegroting’ is bijvoorbeeld veel extra geld opgenomen voor geestelijke gezondheidszorg, kinderopvang en maatregelen tegen huiselijk geweld.

Glen Weyl
Tijd voor een radicaal andere blik op data, vindt de Amerikaanse econoom Glen Weyl. Deze rijzende ster schreef met hoogleraar Eric Posner van de Universiteit van Chicago het baanbrekende boek Radical Markets en werkt de laatste tijd 
samen met Vitalik Buterin, de steenrijke bedenker van de cryptomunt ether. Samen willen ze een blauwdruk maken voor een nieuw economisch systeem dat klaar is voor het digitale tijdperk. Een van de oplossingen die Weyl voorstelt is de oprichting van datavakbonden. Mensen zouden zich moeten verenigen in vakbondachtige structuren om zo een tegenmacht te vormen tegen de techmonopolisten. Bijvoorbeeld door middel van datastakingen. Die ideeën zijn allemaal nog in een heel vroeg stadium, maar de eerste datavakbonden zijn inmiddels opgericht, ook in Nederland.

Kate Raworth
Oxford-econoom Kate Raworth werd de laatste jaren een mediaster met haar boek Donuteconomie. Hierin probeert ze tot oplossingen te komen voor misschien wel het grootste probleem van het huidige economische systeem: het feit dat de planeet uitgeput raakt. De kern van haar werk is dat economische activiteit binnen de ecologische grenzen van de aarde moet blijven. Maar veel economen vinden haar werk niet overtuigend.

Sara Nelson
Sara Nelson
uit Oregon, internationale president van de Association of Flight Attendants, is het gezicht van een militante moderne arbeidersbeweging. Ze vindt dat vakbonden en werkende mensen macht opbouwen zonder de wet aan hun zijde te hebben en zonder tegemoet te komen aan of te buigen voor de belangen van bedrijven. “De arbeidersbeweging is gewoon iets dat in de vierde versnelling moet worden gezet. We hebben echte macht als werknemers. Als we besluiten niet deel te nemen aan deze economie, stopt het. Alles stopt dan”, aldus Sara Nelson. Solidariteit is volgens haar een kracht die sterker is dan de zwaartekracht.

Zeynep Ton
Zeynep Ton
, professor aan de MIT business school en oprichter van het Good Jobs Institute, inspireert bedrijven om hun werknemers beter te behandelen. Ze wil een positief verschil maken. Sommige bedrijven in de retail realiseren zich dat de manier waarop ze hun activiteiten runnen, inclusief het behandelen van hun werknemers als vervangbare goederen, niet duurzaam is. Alleen maar werknemers beter behandelen, zal het concurrentievermogen van een bedrijf niet vergroten. Een radicaal ander besturingssysteem – ontworpen om de behoeften van klanten beter te bedienen en de productiviteit, motivatie en algemene bijdragen van werknemers te verhogen – is nodig. Daarom heeft Zeynep Ton een vier stappenplan bedacht om slechte banen op armoedeniveau in de detailhandel te voorkomen.

New Belgium Brewery
In de
New Belgium Brewery in Colorado en North Carolina zijn de werknemers eigenaar en runnen met z’n allen het bedrijf. Ze noemen zich een human powered bedrijf. Alle medewerkers, en niet alleen de leidinggevenden, delen in de winst. New Belgium streeft ernaar een rolmodel te zijn voor andere bedrijven in zijn impact op de gemeenschappen die ze bedienen. Ze zien zichzelf als een Force for Good. Het werknemersbezit is een idee met een verrassende aantrekkingskracht.

Initiatieven genoeg. Er is helaas nog weinig consensus over nieuwe oplossingen. Maar dát er wat moet gebeuren is zonneklaar, vooral nu de klimaatcrisis voor onze neus staat.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191020
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
economie

Gedurfde ideeën voor nieuwe economie

Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om een nieuwe economie vorm te geven. Waarvoor zou jij gaan? 

Doe mee aan bewust kapitalisme

Bewuste kapitalisme: versnelling van betekeniseconomie

Bewust kapitalisme is de meest succesvolle vorm van sociale samenwerking’. Dat zegt de non-profitorganisatie voor Conscious Capitalism op haar website.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?