MOBIEL MINIKANTOOR | bureau van de 21e eeuw | zakelijke evolutie

mobiel kantoor in De Evolutiegids

14 januari 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Het mobiele minikantoor:

het externe thuiskantoor van de 21e eeuw

Het coronavirus is de katalysator geweest voor werken op afstand en veel bedrijven maakten werken op afstand mogelijk. Recente resultaten van het onderzoek van Motivaction en PROOF tonen aan, dat de meerderheid van respondenten ook na corona vaker wil thuiswerken. Het werken in campers en mobiele kantoor zijn dan ook aantrekkelijke alternatieven.

Corona beïnvloedt al twee jaar ons werk. Thuiswerken en online meetings zijn aan de orde van de dag. Met deze veranderingen zoeken sommige werknemers nu meer exotische werk- en leefvormen, het liefst ver weg.

Bijna driekwart van werkend Nederland (73%) geeft aan ook na de coronacrisis vaker thuis te willen werken en 77% geeft aan het dagelijkse werk thuis goed af te kunnen krijgen. Dit blijkt uit onderzoek onder 646 werkende Nederlanders door onderzoeksbureau Motivaction en communicatiebureau PROOF.  Ook het wegvallen van de reistijd naar kantoor wordt als prettig ervaren. Toch blijft het samenkomen op één locatie belangrijk: ruim de helft (53%) geeft aan zijn of haar collega’s te missen, onder 25- tot en met 34-jarigen is dit zelfs 68%.

Dat betekent dat hybride werken, waarbij er deels
thuis wordt gewerkt en deels op kantoor, favoriet is.

Voor velen is de zomer de tijd om met een camper of caravan op pad te gaan en vrij te nemen van het werk om het land te zien vanuit het comfort van een huis op wielen. Voor sommige avonturiers hoeft de zomer nooit te eindigen en zij zullen eerder met een bestuurbaar kantoor de wereld intrekken op zoek naar zomerse dagen en culturele plekjes. Campers, touringcars, 5th Wheels worden daardoor steeds meer het externe kantoor van de 21e eeuw.

Uit een analyse van RDC-cijfers door BOVAG blijkt dat 11,4 procent – oftewel 1 op 9 – van de meerpersoonshuishoudens in Nederland een caravan of camper in bezit heeft. In Nederland zijn dat 558.000 meerpersoonshuishoudens. Vooral in Noord- en Oost-Nederland staan relatief veel kampeermiddelen geregistreerd, terwijl randstedelingen fors minder caravans en kampeerauto’s bezitten dan het landelijk gemiddelde. Maar het is moeilijk om precies te weten hoeveel van die fulltimers en parttimers daadwerkelijk gaan werken vanuit een huis op wielen.

Een van de essentiële componenten van een extern kantoor is natuurlijk goede wifi. Een een aantrekkelijk vervoersmiddel is een e-camper. Daarmee kunnen de werkers de stad ontvluchten, zon, zee en platteland opzoeken en tegelijkertijd emissievrij werken.

Veel mensen kiezen er nu voor om hun werk op een mobiele manier te doen. Een recordaantal campers, touringcars en aanhangwagens wordt momenteel omgebouwd tot zowel kantoor- als woonruimtes.

De reden?
Vrijheid die gepaard gaat met een mobiele levensstijl.

De in Californië gevestigde ontwerpstudio Denizen heeft flexibele werkplekken opnieuw uitgevonden met zijn nieuwe Smartpod, een 3D-geprint mobiel kantoor dat overal kan worden geïnstalleerd. De structuren zijn capsuleachtig en integreren alle apparatuur die nodig is om overal te kunnen werken, zelfs midden in het bos. De mobiele werkplekken zijn gebouwd met duurzame materialen en zijn 100% recyclebaar. Het valt echter nog te bezien of dit project in staat zal zijn om verder te gaan dan de projectfase en de markt te betreden.

Een mobiel kantoor kan ook een werklaboratorium, tattooshop, politiecommandocentrum, mobiel spoedeisende hulpcentrum, vergaderplek of pandjeshuis zijn. Sommige zullen eigendom zijn van overheidsinstanties, andere van bedrijven, maar andere zullen deel uitmaken van een vloot mobiele kantoren die te huur worden aangeboden.

Het hoeft allemaal niet zo luxe te zijn, maar wel comfortabel.

Mobiele kantoren hoeven niet luxueus te zijn, als ze maar van alle gemakken zijn voorzien. Maar er zitten wel een paar nadelen aan het mobiele werken. Je moet een vast woonadres aanhouden, je zult je vrienden missen of onderweg aanspraak willen hebben of nieuwe vrienden moeten maken. Je zult je goed moeten verzekeren, zelfs het regelen van de bezorging van een online bestelling kan een uitdaging zijn. Degenen die speciale diëten volgen, kunnen moeite hebben om op afgelegen plekken het juiste restaurant te vinden. Bovendien moeten er voldoende plekken zijn waar mensen met hun mobiele kantoor kunnen staan en waar ze de mogelijkheid hebben hun e-kantoor elektrisch te kunnen opladen. De vraag is of die plekken wel voldoende beschikbaar zijn.

Enfin, alles is op te lossen als we maar willen. Ik denk dat het mobiele werken de gewoonste zaak van de wereld zal worden. Zoals we in de video hierboven hebben gezien, speelt Nissan daar al mooi op in.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 220114
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Minicamper is populair aan het worden

Smart en zwierig kamperen

Wie gaat kamperen, wil tegenwoordig wel smart en zwierig de weg op. De minicamper is al een tijdje populair, maar nu zijn er ook slimme en hippe caravans. 

I Love New Work Trends in de Evolutiegids

New Work Trends

De nieuwe werktrends zorgen ervoor dat onze verhouding tot werk verandert. Vooral young professionals vinden uitdagend werk primair belangrijk.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?