MIRACLES IN CONTACT | Jos Visser | cursus in wonderen | interview

Jos Visser van Stichting Miracles in Contact:

‘De Course in Miracles is voor mij de sleutel tot de Waarheid’

Een Cursus in Wonderen – zoals de Nederlandse titel van het Amerikaanse boek zonder auteur luidt – biedt je als lezer een unieke mogelijkheid om jezelf in een geheel nieuw licht te ervaren. Jos Visser, vice-voorzitter van de Stichting Miracles in Contact, studeerde in de jaren negentig al gretig in het Wonderenboek. “Ik zocht van kinds af aan naar de Waarheid. Het antwoord heb ik nu gevonden.

“Mensen zoeken allemaal geluk in hun leven. Sommigen zoeken hun hele leven en vinden het geluk al dan niet. Anderen bestuderen het leven door middel van de Cursus in Wonderen. En die vinden – als ze volharden in hun studie – in ieder geval de Waarheid. Als ze die Waarheid in hun leven integreren vinden ze het Wonder”, zegt Jos Visser. Jos is niet alleen student van de Course maar ook vice-voorzitter van de Stichting Miracles in Contact. “Ik voel me een pionier in spiritualiteit. Al vroeg in mijn leven bracht ik spirituele mensen bij elkaar en zette ik centra voor alternatieve geneeswijzen op. Ik denk dat ik dat van thuis uit al meegekregen heb, want mijn vader praktiseerde yoga en stuurde mij als ik ziek was naar een natuurarts.”

Een cursus in wonderen

Alles weten
“Ik was al jong op zoek naar de Grote Waarheid.” Er zijn zoveel waarheden, lijkt me. Jos lacht hartelijk.”‘Dat is ook het vervelende, totdat je erachter komt dat alle waarheden één Waarheid gemeen hebben. Zo bestudeerde ik religies en mensen. Als je dieper gaat of naar binnen gaat, vind je de grootste gemene deler: de Liefde. Dat ontdekte ik al, voordat ik in aanraking kwam met het boek ‘A Course in Miracles’. Ik wil namelijk graag alles weten. Zo onderzoek ik alle kanten van het leven. Ik ben heel erg nieuwsgierig”, bekent Jos.

Door het lezen van de boeken van Louise Hay, kwam Jos Visser begin jaren negentig in aanraking met de Course.”‘Ik vroeg me steeds af wat die Course was. De Course werd in verschillende andere boeken genoemd, maar er stond nooit een auteur bij. Ik kwam op een dag een boekenwinkel binnen en ineens stonden er zo’n honderd boeken voor m’n neus. Stapels van die groene boeken. Ik dacht alleen maar: dat is ‘m, maar wat een pil! Als ik dat boek ga lezen, dan gaat m’n hele leven veranderen. Dus heb ik het boek in de kast gezet.” En niet gelezen? “Nee!” Vanuit herkenning lachen we beiden onbedaarlijk. “Ik had wel het boek doorgebladerd, maar vond toen dat het te hard ging. Een jaar later viel het boek bij een verhuizing zomaar naar beneden en voor mijn voeten. Maar ik werd er na het lezen van een aantal hoofdstukken een beetje bang van. Weer in de kast gezet.” Ja, dat herken ik wel. “Een jaar later ben ik toen met een groepje mensen de 365 werkboeklessen gaan doen. Dat durfde ik wel en na een tijdje was ik helemaal verkocht. Ik ben op mijn eigen houtje verder gaan studeren.”

Autoriteit
Jos bezocht een lezing van Marianne Williamson die haar boek ‘Terugkeer naar Liefde ‘ promootte en kwam op die manier in contact met de Stichting Miracles in Contact. “Ik voelde zo sterk dat de Cursus de waarheid bevatte. Het had zo’n autoriteit voor me. Pas toen ik me kon ontspannen en los kon laten, toen kwam de tekst zó bij me binnen alsof het m’n eigen woorden waren. Toen begreep ik het en ik was er niet meer bang voor.” Waarom zijn mensen zo bang om met zichzelf geconfronteerd te worden? “Een van de grootste blokkades is je angst voor God, angst voor autoriteit.” Angst voor jezelf? ” Ja, angst voor het hoogste wezen in jezelf. En dat is je angst voor je broeder of je medemens én jezelf.” Jos vervolgt: “Eigenlijk zetten we de autoriteit buiten onszelf. Ik deed dat vroeger ook. Maar ik leerde al vroeg, dat de enige autoriteit binnen in mezelf zit.”

Wat zijn die Wonderen die in het boek worden genoemd? “Dat Liefde hét wonder is. Deze woorden zijn synoniemen van elkaar. Het gaat om de omslag van angst naar Liefde. Je hebt bijvoorbeeld iets vervelends meegemaakt met je buurvrouw. Als je ’s morgens nou hierop mediteert en rust creëert, kun je de buurvrouw al heel anders zien en met een glimlach benaderen. Voordat je het weet glimlachen we beiden. Dat is het ontwaakmoment van het wonder. Ik heb dan op zo’n moment de angst losgelaten en omgezet in het wonder van Liefde.”

Kredietcrisis
De kredietcrisis veroorzaakt bij veel mensen angst voor het nu en de toekomst. Hoe zou je een wonder kunnen zien binnenin die crisis? “Ik denk dat die crisis ontzettend helpt om ons bewust te maken dat we onze veiligheid niet buiten onszelf moeten zoeken in de vorm van materie, verzekeringen en autoriteiten. Op die manier vinden we nergens oplossingen. De oplossing moet ergens anders gevonden worden. En die vind je in jezelf door bijvoorbeeld heel simpel liefdevol te zijn naar je buurvrouw toe. Ik kan een boodschapje voor haar doen of haar op een andere manier van dienst zijn. Als ze blij en tevreden is, zijn we beiden op dat moment gelukkig.”

Hoe krijg je dat voor elkaar om ineens liefdevol te zijn? “Als je niet liefdevol bent, dan zegt de Cursus dat je iets te vergeven hebt. Je moet dan kijken naar wat je hindert om liefdevol te kunnen zijn. Je moet die blokkade dan als het ware opruimen. Maar uiteindelijk kom je weer bij Liefde uit.‘ Maak je dan eigenlijk iets schoon in jezelf? ‘Ja, je kunt niet zomaar de knop omzetten, want dan ben je niet echt”, legt Jos Visser uit.

Overwonnen
Wat heeft het jou persoonlijk gebracht? “Nou, de herkenning dat de waarheid Liefde is. Ik kreeg in die tijd van die herkenning baarmoederhalskanker. Toen dacht ik: ‘Als het waar is, dan moet je er ook liefdevol naar kijken en er ook voor gaan dat die ziekte zou kunnen verdwijnen. Ik ging er heel luchtig mee om en nam ook de medicijnen niet meer in. Ik studeerde toen heel intensief in de Cursus en na een half jaar was de ziekte verdwenen. In mijn argeloosheid van niet weten en in Liefde loslaten heb ik de ziekte overwonnen. In de Cursus staat ook: ‘Genezing is bevrijding van angst.”

We praten in het Westen veel over de term Ego. Wat betekent Ego in de Course? “Ego is synoniem voor angst. We hebben meningen, overtuigingen en ideeën die gebaseerd zijn op angst. Als het kaartenhuis van angst ineenstort, blijft er Liefde over.” Als je Liefde bent, ben je dan geen Ego meer? “Nee. Als je Liefde bent, voel je de eenheid met Alles wat werkelijk Is. En dat heeft mijn ziekte doen verdwijnen.”

Uitgever Ankh Hermes heeft intussen zo’n 50.000 Nederlandse boeken van de Cursus verkocht. Jos Visser: “Ik geloof dat het boek al in dertig talen is verschenen. Het boek is een psychologische en spirituele cursus en heeft wereldwijd een enorme impact op mensen. Het is best een moeilijk boek om te lezen en de 365 lessen te doen, maar als je het samen met anderen doet en doorzet vind je de Graal en dus enorme geestelijke rijkdom.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 112811
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Miracles in Contact

Open platform

Miracles in Contact is een vrij toegankelijk open platform voor iedereen die geïnteresseerd is in Een cursus in wonderen, het boek dat voor velen een grote inspiratie is om meer vanuit liefde dan vanuit angst te leven.

 

Bezoek Miracles in Contact op:

 

Marianne Williamson over dienen

Marianne Williamson: ‘Niets maakt zoveel kracht in je los als het verlangen anderen te dienen‘.

bewustzijn

Bewustzijnsverruiming gaat in stappen. Het bewustzijn doorloopt een aantal stadia.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?