MINESTO | getijdenenergie in opkomst | duurzame evolutie

Minesto

Getijdenenergie

De ontwikkelaar van getijdenenergie, Minesto in Wales, heeft de volgende stap gezet naar commercialisering van zijn onderzeese kite power technologie en de ontwikkeling van getijdenenergie.

Minesto vliegt mee op de getijden van de zee

Als je een turbine aan een vlieger zou hechten en deze in de oceaan zou plaatsen, dan zou je het concept hebben van Deep Green, de bekroonde en duurzame getijdenturbines van het Zweedse bedrijf Minesto in Wales. De zee zou wel eens enorme hoeveelheden duurzame energie kunnen opleveren.

Ze zijn er in het noorden van Wales al een tijdje mee bezig, met getijdenturbines voor oceanen. Het Zweedse bedrijf Minesto zegt energie te kunnen halen uit de kleinste hoeveelheid stroming in de oceaan. En die stroming is overal in de wereld overvloedig aanwezig.

Minesto met getijdenenergie

Eerst iets over het duurzame energieverbruik. Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2017 uitgekomen op 6,6 procent van het totale energieverbruik. Dit is een toename van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Het energieverbruik uit zon steeg met meer dan 30 procent. Het verbruik uit biomassa groeide ook, mede door een toename van het verbruik van biobrandstoffen. De wind- en zonne-energie is tussen 2013 en 2016 over de hele wereld toegenomen met 75%. Daarmee vormt het nog slechts tien procent van de totale wereldelektriciteitsproductie. We zullen nog een flinke stap moeten maken om ons niet duurzame energieverbruik, en daarmee ook de schadelijke uitstoot, drastisch te verminderen

Meer dan 100 landen hebben toegang tot de thermische oceaanbron. Veel landen maken nu ook plannen om getijden- en golfenergie te gebruiken. China investeerde al 200 miljoen dollar in oceaanenergie en de EU drie miljoen euro.

Oceanen bevatten genoeg warmte en kou om de hele wereld van schone energie te kunnen voorzien. Dat zal niet zomaar gebeuren, weten ze ook wel bij Bluerise in Delft. Het plan van het bedrijf is om zich voorlopig te focussen op het Caribisch gebied en de oceaan zowel te gebruiken om elektriciteit op te wekken als voor koeling. In dit gebied, waar vele toeristen naar toe gaan, wordt namelijk veel energie verbruikt voor airconditioning. De start-up ziet dus genoeg kansen, te beginnen bij Curaçao en Jamaica, om elektriciteit op te wekken door bijvoorbeeld het temperatuurverschil in de oceaankolom te gebruiken.

Maar ook het koude diepe oceaanwater kan gebruikt worden. Energie die wordt gebruikt voor de koeling van gebouwen in tropische gebieden is goed voor meer dan de helft van de energievraag. Met de huidige groeisnelheid zal meer dan de helft van de wereldbevolking in 2050 in de tropen leven, een bevolking die steeds welvarender wordt naarmate de ontwikkelingslanden uit de armoedespiraal komen. 

Geen wonder dat Minesto met de zee voor de deur in Wales ook andere mogelijkheden heeft onderzocht. Het bedrijf beschrijft hun Deep Green-systeem als een onderwatervlieger, bestaande uit een vleugel en een turbine die met een ketting aan de zeebodem is bevestigd. De vlieger beweegt met grote snelheid volgens een 8-vormige route in de getijde- of oceaanstroom. Daardoor draait de turbine en wordt er energie gegenereerd. Minesto wil op de lange termijn 80 MW bij Holyhead Island genereren, genoeg om 80.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Daarmee kan Minesto wereldleider in getijdenenergie van lage snelheid worden. Krachtcentrales in de oceaan vormen een industrie met veel potentieel, niet alleen op het gebied van energievoorziening maar ook op het gebied van nieuwe banen. Wat het doet met het leven in zee, wordt er niet bij vermeld.

Nu al mag de nieuwe energiesector rekenen op steun uit alle hoeken van de wereld, van Canada tot China en Europa. Ook de Europese Commissie ziet vele mogelijkheden. Eurocommissaris Karmenu Vella: “Als wereldspeler is er voor de Europese Unie een belangrijke taak weggelegd op het gebied van bescherming, instandhouding en duurzaam gebruik van oceanen en hun rijkdommen. De Commissie heeft in het kader van de Agenda 2030 toegezegd zich te zullen inspannen voor meer veilige, beter beveiligde, schonere en duurzamer beheerde zeeën en oceanen.” En dat is goed nieuws.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190124
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Jaques Rougerie

Bouwen op zee

De Franse architect Jacques Rougerie kwam met een ingenieus idee: waarom niet voorsteden bouwen op zee?

Ontdek je passie

Doe ideeën op voor ‘n doorbraak in je loopbaan aan de hand van inspirerende evolutieleiders.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?