MELINDA GATES | The Moment of Lift

Melinda Gates The Moment of Lift

Melinda Gates, auteur van The Moment of Lift,
wil barrières voor vrouwen slechten

sociale evolutie bij De EvolutiegidsMelinda Gates zet zich al twintig jaar in om oplossingen te zoeken voor mensen met de meest nijpende problemen. Eén ding is voor haar duidelijk geworden: wie een samenleving wil verheffen, moet een einde maken aan de onderdrukking van vrouwen. Dat vertelt ze in haar boek The Moment of Lift.

Melinda Gates (54) is mede-oprichter van de Bill & Melinda Gates Foundation, de grootste charitatieve instelling op aarde met veertig miljard dollar om te verdelen. In haar boek The Moment of Lift beschrijft ze wat ze geleerd heeft van de hartverscheurende maar ook inspirerende en hoopgevende verhalen van mensen die ze ontmoette tijdens haar werk en reizen over de wereld.

Verhef de wereld
Melinda Gates constateerde dat vrouwen in de Verenigde Staten gemiddeld vier uur per dag onbetaald werk deden, terwijl vrouwen in India zes uur onbetaald werken. Maar de last van onbetaald werk treft vrouwen en gezinnen ook op subtielere manieren. Hoe meer tijd er van een vrouw wordt verwacht om voor andere mensen te zorgen, hoe minder ze kan doen om voor zichzelf te zorgen – zoals naar school gaan, een inkomen verdienen of politiek actief worden. Melinda vroeg zich af: “Hoe kunnen we een ‘moment of lift’ creëren voor mensen – en in het bijzonder voor vrouwen? Want als je vrouwen verheft, verhef je de mensheid.

Melinda’s missie
Tijdens haar reizen ontdekte ze dat er honderden miljoenen vrouwen zijn die zelf willen beslissen of en wanneer zij kinderen krijgen, maar dat niet kunnen. Ze hebben geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. Ook veel andere rechten en voorrechten worden vrouwen en meisjes ontzegd. Het recht om naar school te gaan, het recht om zelf te beslissen wanneer en met wie ze trouwen en kinderen krijgen, het recht van een eigen inkomen. De missie van Melinda Gates als voorvechtster van vrouwenrechten begon met geboortebeperking. Maar ze besefte al snel dat dit niet genoeg was: ze moest het opnemen voor vrouwen.

Mijn plezier
Melinda Gates raakte gefrustreerd toen ze ontdekte dat voorbehoedsmiddelen niet altijd beschikbaar waren in ontwikkelingslanden. Soms werd zelfs de toegang tot voorbehoedsmiddelen geblokkeerd. Want als vrouwen zouden kiezen voor hun eigen leven, zou dat de kern van de onuitgesproken mannelijke code aantasten, namelijk die van “Jij bent er voor mijn plezier!”

Abortus
Een andere kwestie die een heldere discussie over anticonceptie in de weg staat, is het abortusvraagstuk. Het ombuigen van de discussie over anticonceptie naar abortus is een effectief middel om het gesprek te saboteren. Er is dan geen gesprek meer mogelijk over de gezondheid van vrouwen, laat staan die van de kinderen. Dit soort gesprekken leiden ertoe dat de stem en de behoeften van vrouwen, meisjes en moeders worden overstemd. Als een gezin geld kan krijgen door een dochter uit te huwelijken, hebben ze een mond minder om te voeden en meer inkomsten om de anderen te helpen. Dit is de hartverscheurende werkelijkheid: meisjes worden gedwongen misbruik te accepteren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt een op de drie vrouwen geslagen, gedwongen seks te hebben of misbruikt.

Barrières
“Er is geen land ter wereld waar vrouwen ware gelijkberechtiging hebben bereikt”, zegt Melinda Gates. “Vrouwen worden barrières opgeworpen en die zijn in ieder land weer verschillend van aard. Maar waar je ook bent in de wereld, de eerste stap is om die barrières te ontmantelen. Stap voor stap. We hebben geen betrouwbare gegevens hoeveel meisjes naar school gaan of niet of hoeveel vrouwen een eigen inkomen hebben, hoe het is gesteld met hun gezondheid of veiligheid en of ze voortijdig sterven of niet. Zonder die gegevens kunnen we geen effectieve strategie ontwerpen. Die gegevens zijn cruciaal.”

Doel
Melinda Gates heeft naar mijn mening terecht gekozen voor hulp aan vrouwen. Ze benadrukt dat gelijkheid vrouwen kracht geeft en dat krachtige vrouwen de wereld zullen veranderen. Maar haar hoogste doel is niet gelijkheid maar verbondenheid. Gelijkheid zonder verbondenheid schiet volgens haar het doel voorbij. “Ik kan niet winnen als een vrouw verliest”, zegt Melinda Gates in haar boek. “Als een van ons lijdt, lijden we samen. Liefde verenigt. Liefde maakt een eind aan de neiging de ander buiten te sluiten.” Dat vind ik een mooi doel.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190801
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Melinda Gates

Co-voorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation

Melinda Gates heeft haar leven gewijd aan het verbeteren van gezondheid en het welzijn van gezinnen, gemeenschappen en samenlevingen. Centraal staat het emanciperen van vrouwen.

mariannewilliamson1.jgp

Marianne Williamson for president?

Marianne Williamson wil een revolutie van het hart én geest. Join the evolution!

Anita Moorjani, verhef jezelf in liefde

Als je jezelf in liefde verheft, verhef je de wereld

Het is zó gemakkelijk om jezelf en een ander te veroordelen. Veel moeilijker is het om jezelf te waarderen…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?