MAHATMA GANDHI | evolutionaire levenslessen | spirituele evolutie

Arun Gandhi's levenslessen in de Evolutiegids

Mahatma Gandhi’s levenslessen in het Boek van Wijsheid

Zijn naam staat symbool voor de Indiase onafhankelijkheidsstrijd: Mahatma Gandhi (1869-1948). De Indiase godsdienstige en politieke leider wilde dat zijn land onafhankelijk werd van de Britten. Hij gebruikte daarbij geen wapens. Gandhi werd zo ook een icoon van geweldloos verzet.

Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe. Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken. Bij een bescheiden monument, Raj Ghat, pal aan de rivier de Yamuna in New Delhi, wordt dan zijn favoriete lied Raghupati Raghava gezongen en wordt op de ouderwetse wijze katoen gesponnen.

 

De geweldloosheid die Mahatma Gandhi predikte, lijkt in deze tijd bijna onbereikbaar. In het boek ‘Het boek van Wijsheid’ zegt kleinzoon Arun Gandhi: “Je kunt je woede gebruiken om het leven beter te maken.” In het boek beschrijft Arun hoe zijn grootvader, die de filosofie van actieve geweldloosheid predikte, hem vertelde over zijn eigen tekortkomingen.

Nadat hij in 1987 naar de Verenigde Staten emigreerde, opende hij in 1991 het M.K. Gandhi Institute for Nonviolence, een non-profitorganisatie die geweldloosheid stimuleert, onder meer via onderwijsprogramma’s op scholen. „In academische studies wordt vaak de nadruk gelegd op fysiek geweld en conflictresolutie. Ik wil juist benadrukken dat het bestrijden van geweld vooral te maken heeft met persoonlijke transformatie.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171213
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
johangaltung

Johan Galtung, change agent voor vrede

Johan Galtung combineert degelijke wetenschap met een Ghandiaanse ethiek van harmonie en geweldloosheid. 

Evolutieleiders

The Elders, een hobbelige wandeling naar vrede en mensenrechten

The Elders is een onafhankelijke stem die werkt voor vrede en mensenrechten in de wereld.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?