LULU | buurtconciërges in de wijk | sociale evolutie

Buurtcongiërges in de Evolutiegids

LULU dans ma rue,

de buurtconciërges van Parijs

sociale evolutie bij De EvolutiegidsHet is tegenwoordig moeilijk om een ​​klusjesman te vinden. Minder mensen zijn in staat en bereid om kleine klusjes te doen en degenen die dat willen zijn overwerkt. Lulu Dans Ma Rue in Parijs brengt daar evolutie door het concept van buurthulp te introduceren. Te goed om waar te zijn?

De geest van Lulu Dans Ma Rue waart rond in de buurten van Parijs. Want persoonlijke aandacht van Lulu betekent veel voor mensen en dat is alleen al te zien aan de glimlach op de gezichten van de buurtbewoners. De Lulu’s, zoals de buurtcongiëres worden genoemd, hebben een enorm verlangen om anderen te helpen. Ze zijn de ogen en oren van de wijk.

Buurtcongiëres
In 2015 opende de eerste congiëre zijn kiosk in St. Paul in een voormalige krantenkiosk. Lulu kun je nu in bijna elke wijk in Parijs vinden. De buurtcongiërge staat met een bus of kiosk in de buurt van Metro Saint-Paul, Metro Villiers en Metro Commerce en zijn tegenwoordig ook te vinden in de Carrefour-winkels van Parijs. LULU is een open deur naar ’n boodschappendienst, thuisnaaister of oppaswerk. Langdurig werklozen en andere werkwilligen zoals studenten, deeltijdwerkers, gepensioneerden en mensen die bij willen verdienen doen de klusjes in de straat of wijk. En het is een succes, want Lulu Dans Ma Rue heeft nu ook vestigingen in andere Franse steden.

Kleine reparaties of hulp van LULU Dans Ma Rue in de Evolutiegids

Lulu-prijs
Hulp nodig bij het strijken? Planten water geven? Het huis schoonmaken? Computerhulp nodig? Meubelen monteren? Tuinwerk doen? Naaien? Eten koken? Een feestje helpen organiseren? De hond uitlaten? En de lijst gaat maar door! Elke dienst heeft zijn LULU-prijs, hetzij per half uur of per bezoek. Je kunt zelfs je eigen microbedrijf beginnen en een Lulu worden. De prijzen schommelen tussen de acht en dertig euro per half uur; de meeste bedragen kunnen klanten fiscaal aftrekken van de belasting. De bewoners van de wijk kunnen werk bestellen in de kiosk, per telefoon, via internet of via een app. Als je niet thuis kunt zijn tijdens de hulpwerkzaamheden, dan kun je zelfs je huissleutels afgeven aan de Lulu-buurtcongiërge in de kiosk. Het gemak dient hier de mensen.

Zonder winstoogmerk
Achter het idee van Lulu Dans Ma Rue zit een organisatie zonder winstoogmerk. De organisatie creëert banen op lokaal niveau en brengt medemenselijkheid in de buurt. De hulpverleners van Lulu willen vaak eigen baas zijn, maar weten niet hoe. Lulu helpt ze dan hun eigen eenmansbedrijf op te richten. Het mooie van het werk is dat de mensen elkaar (leren) kennen. Dat is het aardige van het hulpverleningswerk. Bovendien organiseert Lulu maandelijks een bijeenkomst voor de hulpverleners. 

Bestaanszekerheid
Er zijn mensen die zo’n 1000 euro per maand verdienen met het werk wat ze doen. Vijftien procent wordt afgedragen aan de vereniging Lulu. Het sociale systeem geeft de hulpverleners bestaanszekerheid én een sociaal netwerk. Charles-Edouard Vincent, een ingenieur met een diploma van de Polytechnique University, ontwikkelde in 2014 het bedrijfsmodel voor deze originele vorm van buurthulp, haalde ook geld op voor de start en overtuigde de stad Parijs om het experiment uit te proberen. De Lulu’s doen volgens hem betekenisvol werk.

Groei dynamiek
De meeste initiatieven rond deze nieuwe vormen van werkgelegenheid vinden plaats in stedelijke omgevingen, vooral omdat deze platforms des te beter werken naarmate de bevolkingsdichtheid hoger is. Voor de minst gekwalificeerde mensen betekent het werken voor verenigingen als Lulu dat ze gemakkelijker klanten vinden dan een baas. In feite zijn we met initiatieven als de lokale servicebalie Lulu getuige van een andere, meer sociale manier van werken. De stad Parijs ondersteunde de vereniging daarom vanaf het begin af aan, aangezien het project bijdraagt ​​aan de groei van de dynamiek in de regio en het versterken van sociale banden door de aanwezigheid van de kiosk in het hart van de wijk. Het mooie van het initiatief is dat de mensen in de wijk het gevoel hebben dat ze bij een gemeenschap horen. En da’s heel bijzonder in deze eenzame tijden.

Join the [w]evolution
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191229
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Anselm Grün in de Evolutiegids

Anselm Grün,
fenomeen in wijsheden

De vriendelijk ogende Benedictijnse monnik is immens populair, vooral in Duitsland waar hij vandaan komt. In zijn klooster in het Duitse Münsterschwarzach loopt het storm.

Golden Girls senior home sharing

Senior Home Sharing:
wonen met huisgenoten

Ooit  deelden The Golden Girls één huis. De tijd voor senioren om een ​​huis met huisgenoten te delen is aangebroken. Dit keer niet op TV maar in het echte leven.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?