UPLIFT YOUR LIFE & WORK | oppepper voor je leven | persoonlijke evolutie

Geef je loopbaan én leven een oppepper!

Cijfers en ervaringsverhalen wijzen uit dat ruim 70% van werkzoekenden nieuw werk vindt via netwerken! Bovendien zijn er boeken genoeg over carrière, ondernemerschap en andere zakelijke beslommeringen. En dan zijn er nog de TED Talks, workshops en lezingen die je vertellen hoe je je loopbaan het beste kunt managen. Een succesvolle loopbaan vraagt om introspectie, maar doen is de beste manier van denken. Een artikel over hoe je de werksituatie en je leven kunt verbeteren.

Er zijn een aantal grondbeginselen om een succesvolle loopbaan op te bouwen. En ze zijn voor alle levensfasen van toepassing. Deze vormen de basis voor leven en werk.

De waarde van netwerken

Het goede nieuws is dat je al een netwerk hebt. Denk eens aan de relaties die je al hebt: familie, vrienden, kennissen, collega’s. En denk vervolgens bijvoorbeeld eens aan voormalige collega’s en werkgevers. Zij kunnen allen zeer nuttig voor je zijn. Maar er zijn meer gegadigden om je netwerk uit te kunnen breiden. Denk eens aan je vrije tijdsbesteding. Ook daar lopen mensen rond die je min of meer kent en die je jouw vraag kunt voorleggen. Beschouw je netwerk als een tuin die je regelmatig van water voorziet of waar je onkruid verwijdert. In andere woorden: besteed er de nodige tijd aan.

Begin gewoon!

Oefening baart kunst. Als je netwerken niet gewend bent:

 • start dan in het klein. Als je iemand tegenkomt die je kent, zeg dan niet alleen hallo maar begin een praatje. Vraag hoe het met ze gaat en waar ze mee bezig zijn. Luister met een open oor. Mensen vinden dat fantastisch.
 • doe ‘ns iets anders. Nodig je collega’s eens thuis uit voor een drankje of doe mee aan een sociaal event van de zaak. De zin ervan is dat je je collega’s wat beter leert kennen.
 • zet sociale media in. Er is veel over sociale media te zeggen, maar het is wel een goed medium om relaties aan te gaan. Denk eens aan oude vrienden van vroeger en haal de banden weer aan. Maak contact met vrienden van vrienden, ook al ken je ze niet goed genoeg.
 • wees oprecht in je contacten. Niets is erger dan dat je fake bent en de ander komt erachter. Dus wees oprecht en eerlijk, ook in je belangstelling voor hen. Mensen voelen en waarderen dat. Maar neem het niet persoonlijk als mensen niets meer van zich laten horen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn die niets met jou te maken hebben.
 • houd je profiel up-to-date!

Netwerken is echter niet genoeg

Netwerken heeft tijd nodig. De resultaten kunnen wat langer op zich laten wachten. Dus moet je ook nog iets anders doen. Het helpt zeker om de juiste mensen te kennen. Maar hoe hard je ook je best doet om te netwerken, je dient wel iets in de aanbieding te hebben. Het vereist dat je ergens een expert in bent of dat je iets speciaals aan te bieden hebt.

Wees en blijf geïnformeerd

Als je in je loopbaan op de hoogte bent van wat er leeft in je metier, dan worden mensen nieuwsgierig. Vooral als je dat in een verhaal kunt gieten. Maar blijf ook op de hoogte van je vak en de ontwikkelingen in de wereld, want de veranderingen vinden dagelijks plaats. De manieren waarop je dat kunt bereiken:

 • Word lid van een professionele vereniging en bezoek de events.
 • Bezoek workshops en trainingen.
 • Zorg voor een leven-lang-leren door het volgen van cursussen, e.d.
 • Word leraar. Als je speciale vaardigheden of kennis hebt, kun je die delen met anderen. Je verdient er ook geld mee als je het goed aanpakt.

Maar denk eraan: je bent niet je carrière!

Ja, je bent niet je werk. Je bent veel meer dan dat. Jij bent jij. Daarom is het belangrijk te weten waar je nog meer interesse in hebt. Heb je hobby’s? Prima. Lees je boeken? Ook goed. Maar ik geef je hier nog meer ideeën:

 • Doe mee aan creatieve activiteiten. Van glas-in-lood maken tot mindful muziek maken. Er zijn genoeg activiteiten waaraan je plezier kunt beleven. Want plezier hebben in je leven is ook belangrijk.
 • Doe mee aan een actie voor een goed doel. Het is zinvol en maakt dat je je goed voelt.
 • Als je van intelligente vrije tijdsbesteding houdt, doe dan cursussen waar je je goed bij voelt. Geschiedenis, astrologie, culturele activiteiten, enz.
 • Doe mee aan gemeenschapsactiviteiten, zoals theater maken, exposities of lezingen organiseren, zingen of dansen.

Het mooie van dit alles is dat je ongemerkt je sociale netwerk aan het uitbreiden bent. Het is niet alleen goed voor je carrière maar ook voor je toekomstige leven. Als je op die manier deelneemt aan het leven zul je nooit eenzaam zijn of worden. Bovendien ben je zo vervuld van wat je aan het doen bent, dat je als mens ook geestelijk rijker wordt. Iets mooiers dan dat is er niet!

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180719
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Leer kinderen de kracht van inleving en eenheid in relaties

Leer de kinderen de kracht van inleving

De wereld wordt gekenmerkt door geweld tussen mensen. Laten we onze kinderen de kracht van inleving in relaties leren.

Action for Hapiness, building a happier world

Action for Happiness

Hoezeer we ook trots zijn op onze evolutie, toch is een beweging als Action for Happiness keihard nodig.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?