LITTLE HOMES | woonboxen voor daklozen | sociale evolutie

Little Homes Sven Lüdecke

Little Homes: daklozen krijgen een thuis

sociale evolutie bij De EvolutiegidsIn Duitsland wonen meer dan 50.000 mensen op straat. Da’s veel, heel veel. Reden voor Sven Lüdecke om met een eenvoudig idee daklozen aan woonruimte te helpen. Het idee van een rijdende woonbox van 3 vierkante meter was geboren. De 46-jarige Tobias kon zijn intrek nemen in een Little Home.

Het leven op straat stelt mensen dagelijks bloot aan weer, geweld, drugs en uitsluiting. De nachtelijke kou eist soms levens van daklozen. Soms worden ze met dwang van de straat gehaald en worden ze verplicht om in de nachtopvang te overnachten. Maar dat zag Sven Lüdecke uit Keulen niet als een oplossing. Liever wilde hij deze dakloze mensen aan een perspectief helpen. Hoe? Door een rijdende woonbox te bouwen en zo de daklozen weer hoop in het leven te geven.

Sven zag bij toeval een tv-documentaire over een Amerikaan die slaapboxen voor daklozen bouwt. Een paar dagen later zag hij bij het centraal station in Keulen hoe een dakloze vrouw op hardhandige wijze door de beveiliging werd weggesleept. Omdat een en ander niet zo snel ging, werden haar weinige bezittingen in een vuilcontainer gegooid. “Ik nodigde haar uit voor een kop koffie en vroeg haar waarom ze niet naar de noodopvang ging. Ze vertelde me dat haar spullen werden gestolen als ze daar een douche nam. Bovendien kon ze haar hond niet bij zich houden. Haal nooit een hond weg bij een dakloze, liever nog slaapt ze buiten in de kou”, vertelt Sven Lüdecke. Deze gebeurtenissen zette Sven aan het denken.

Little Homes voor daklozen

Hij bedacht een Little Home, een woonbox. Sven begon materiaal van de bouwmarkt in te slaan en begon te bouwen. Tot drie keer toe moest hij opnieuw beginnen, omdat hij wilde dat de woonbox eenvoudig en snel – à la Ikea – moest kunnen worden opgebouwd. Tegelijkertijd moest hij allerlei bureaucratische eisen omzeilen. De woonbox mag bijvoorbeeld niet op een vaste plek komen te staan. Vandaar de grote wielen onder het huisje. Eigenlijk is het een houten tuinhuisje van 3 vierkante meter, waarin iemand kan koken en slapen. De bouw van zo’n woonbox kost rond duizend euro. De bouw kan in 1 of 2 dagen worden voltooid.

Het huisje heeft een basis van drie europallets, het is 1,20 meter breed en 2,40 meter lang. Er zit een plank in, er is een kleine tafel en een matras. Een potti potti is ook aanwezig. De huisjes zijn thermisch geïsoleerd, met isolatiewol en polystyreen. Voordat Sven de woonbox presenteerde, ging hij er eerst zelf in slapen. “Toen alles naar mijn zin was, gaf ik mijn eerste huis aan een dakloze man die een beter leven wilde. Hij omhelsde me lang en huilde. Maar tegelijkertijd was hij ook achterdochtig. Waarom doet die man dit? Hij griste de sleutel uit mijn hand, sloot zichzelf op en kwam na een tijdje weer naar buiten met de vraag of dit huisje echt van hem was.”

In het begin bouwde Sven de woonbox zelf, maar nu vraagt hij daklozen en vrijwilligers om mee te helpen met de bouw. Midden in de stad bouwen ze dan zo’n Little Home op, terwijl een dakloze geld ophaalt voor een volgende box. Binnen een paar uur is het huisje af en kan het op een truck worden geladen en getransporteerd naar een plek in of buiten de stad.

“Het mooie van dat alles is dat de dakloze nu perspectief ziet, dat hij voelt dat hij wat waard is. Het mooie is dat de dakloze niet alleen zorgt dat zijn huisje schoon blijft maar dat hij ook beter voor zichzelf gaat zorgen. Het mooie is dat ik nu een kop koffie kan drinken bij de nieuwe huisbewoner. Het verandert het leven van de voormalige dakloze volkomen. Intussen zijn er 77 huisjes gebouwd, hebben 27 mensen een vaste woonruimte en hebben 19 mensen een baan”, zegt Sven Lüdecke trots.

Sven heeft het zelf ook niet gemakkelijk gehad. Maar zijn initiatief Little Home e.V. is een succes en heeft een enorme vlucht genomen. De fotograaf bouwt nu de hutten in z’n vrije tijd. Met zijn initiatief haalde hij de pers en mocht hij meedoen aan een uitgebreide tv-documentaire. “Wij bouwen niet zomaar wat, we bouwen aan een toekomst van mensen”, zegt hij. Sven bouwt nu in steden als Hannover, Keulen, Hamburg, Berlijn, Hamm, Neurenberg, Frankfurt am Main, Bonn en Darmstadt. Het is een successtory geworden met een hart voor mensen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190221
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
dosomething

Do something for nothing

Een kapper is de inspiratie achter een opmerkelijke, sociale goodwill beweging: @DoSomethingforNothing. Duizenden mensen hebben al kleine, vriendelijke daden gedaan voor de have-nots.

diva100

Diva Dichtbij zingt aan het bed

Via de stichting Diva Dichtbij zingen en declameren de aangesloten Diva’s aan het rand van het bed in verpleeghuizen, verzorgingshuizen of thuis van mens tot mens. 

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?