LINDA COMMANDEUR | ondernemend naoberschap | interview

Linda Commandeur, stadsmanager, burgercoach en kennismakelaar:

‘Ondernemende naobers zijn zonder twijfel leuke mensen’

Volgens Linda Commandeur neemt met de komst van de tweeverdienende millennials de verbinding en onderlinge betrokkenheid met de buurt af. Komt naoberschap daardoor onder druk te staan? Linda Commandeur, mede-auteur van het boek Modern Naoberschap, wil burgerschap én ondernemerschap juist naar een volgend niveau brengen.

Linda Commandeur noemt zichzelf een echt Achterhoeks meisje en een ondernemende naober. “Ik hou heel erg van de nuchterheid en de bescheidenheid van de Achterhoeker. Achterhoekers vinden het heel gewoon om dingen voor elkaar te doen.” Sinds 2010 houdt Linda Commandeur zich bezig met ondernemend naoberschap. “Ik geef inzicht en uitzicht”, pitcht ze. “Dat doe ik op heel verschillende manieren. Ik help mensen mogelijkheden te zien. Ik deel mijn ervaringen en netwerk, zodat mensen, bedrijven en gemeenten weten hoe ze een succes kunnen maken van hun dromen of ideeën.”

Wereldverbeteraar
Werk je aan een betere wereld?
“Vroeger durfde ik dat niet te zeggen, maar tegenwoordig noem ik mezelf een wereldverbeteraar”, zegt ze lachend. Vind je het dan te hoog gegrepen? “Nou, het klinkt alsof je iemand bent die het beter weet, die een ander wil overtuigen. En juist dát wil ik niet zijn. Eigenlijk zorg ik ervoor dat anderen hun bijdrage aan de wereld kunnen leveren. Ik inspireer.”

Naoberschap
In 2012 heb je samen met Tanja Abbas het boek ‘Modern Naoberschap’ geschreven. Waarom?
“Wij hebben elkaar ontmoet tijdens een elevator pitch. Het begrip vertrouwen bleek voor ons een gemene deler te zijn. Vertrouwen is namelijk een versneller. Je komt met vertrouwen veel sneller tot de kern van de zaak. Bij wantrouwen kijk je teveel naar negatieve alternatieven, waardoor je niet meer uit de startblokken komt. Wij hebben ons afgevraagd waarom wij vertrouwen zo gewoon vinden. Dat komt omdat wij in de naoberschap Achterhoek zijn opgegroeid. Nabuurschap komt niet alleen in de Achterhoek voor, het komt ook voor in Twente, Drente en een deel van Limburg.”

Beklemmend
“Vroeger had je niks”, beweert Linda Commandeur. “Daarom hielpen mensen elkaar om in de buurt bijvoorbeeld de oogst binnen te halen, op de kinderen te passen of met elkaar de uitvaart te verzorgen. Je had elkaar op de kale zandgronden van de Achterhoek gewoon nodig, maar je moest het met elkaar ook leuk maken. Er werden hier heel veel feesten gevierd. Om dat harde leven te kunnen verzachten. “Precies! En iedereen hoorde er bij, of je nou ziek, gehandicapt, laagopgeleid of hooggeplaatst was. Je hoort er gewoon bij. Dat heeft heel veel met vertrouwen te maken, want je moet wel met elkaar dealen of je dat nou wilde of niet. Naoberschap klinkt heel mooi, maar het was ook heel beklemmend. Je kon er namelijk niet uitstappen. Iedere naober had een vaste taak. Die werd je opgelegd, die erfde je zelfs. En ja, wat doe je als jouw taak het afleggen van doden is en je kunt er niet tegen? Jammer dan, je had het gewoon te doen. Punt uit.”

Talentinzet
Welke relatie heeft dat alles met modern nabuurschap? Linda Commandeur: “Tanja en ik zijn op onderzoek uitgegaan en hebben mensen uit verschillende lagen van de bevolking geïnterviewd.” Wat was jullie conclusie? “Er bestaan twee systemen naast elkaar. Het oude naoberschap functioneert nog steeds, maar wel minder streng dan vroeger. De nieuwe vorm is gebaseerd op de oude kernwaarden van vertrouwen, erbij horen en er voor elkaar zijn. Daarin is talentinzet belangrijk geworden: je kiest die rol waar je goed in bent en je zet je in voor je omgeving door middel van een bepaald thema. Je kunt er zelfs na een tijdje ook uitstappen als het thema je niet meer past.”

Besmet begrip
De overheid ziet naoberschap als een oplossing voor bezuinigingen, als een creatieve manier om met minder middelen en met inzet van vrijwilligers hetzelfde voor elkaar te krijgen.
Wat heb je sinds de publicatie van jullie boek in 2012 zien gebeuren in de Achterhoek? ”De term Modern Naoberschap (en inmiddels ook het woord burgerparticipatie) is besmet geraakt vanwege de bijbetekenis van de overheidsbezuinigingen. De overheid gaat dan iets opleggen, iets waar we juist van af willen. Aan de andere kant zie je dat mensen initiatieven blijven nemen en dat er samenwerkingsverbanden ontstaan: buurten die gezamenlijk het groen bijhouden, mensen die initiatieven ontplooien om het dorp leefbaar te houden, een zwembad overnemen of een sociaal centrum runnen.”

Ondernemend naoberschap
“In de conceptgenerator BS22, waar ik als kennismakelaar werk, ondersteunen wij mensen bij het waarmaken van ideeën. In feite houden wij ons bezig met ondernemend naoberschap. Mensen hebben vaak goede ideeën maar durven die niet in de wereld te zetten. Zolang het in je hoofd blijft zitten, kan niemand je helpen. Wij helpen mensen het idee te concretiseren, want het delen van ideeën is al vijftig procent van je daadwerkelijke realisatie. Dus wij dagen iedereen uit om zijn of haar idee te vertellen. Wij vragen dan: ‘Welke hulp heb je nodig en wat wil je bereiken?’ Op die manier kwam leefstijlconsulente Denise van der Donk bij ons binnen. Ze zei: ‘Ik zou het zo mooi vinden als we jaarlijks een zwemtocht in de gerestaureerde grachten zouden kunnen organiseren. Ik heb géén idee hoe ik dat moet doen. Wat mag er wel, wat mag er niet?’ Dat is het project de Vrije Slag door Grolle geworden.”

Linda Commandeur aanjager van Stichting Pak An en Gewoon! Commandeur

Groenlo op de kaart
“Groenlo is nu geëvolueerd naar een volwaardige vestigingsstad waar van alles te beleven valt. Groenlo staat nu In The Picture met projecten als Dancing in the Street, Food in the Street, Foodtruckfestival, Taste’s Stage of Art, rondleidingen, enzovoorts. Het is fantastisch dat wij mensen met ideeën kunnen ondersteunen! We leggen de contacten met de gemeente en we regelen de promotie, maar in alles blijft de initiatiefnemer de eigenaar van het idee. Wij vellen geen oordeel of iets passend is of niet en of het in het belang is van de gemeente of niet. Wij zijn, ondanks de financiële bijdrage van de gemeente, totaal onafhankelijk.”

BS22
“BS22 staat voor iedereen open die sociale impact wil realiseren, maar we doen meer. Zo hebben ze meegewerkt aan de Postcoderoos voor lokale energie-installaties. Op de daken van de Rouwmaat Groep in Groenlo worden zonnepanelen geplaatst voor mensen uit Groenlo en omgeving die willen profiteren van zonne-energie maar geen zonnepanelen kunnen plaatsen op hun eigen dak. Hiermee geven burgers en ondernemers handen en voeten aan duurzaamheid. Dat is ondernemend naoberschap in optima forma! Linda Commandeur: “Dit soort projecten hebben een enorme uitstraling. En daar doe ik het voor.”

Vrijdenker
Maar wat wil je zelf?
“Ik ben een vrijdenker en een bouwer met een collectief belang. Ik wil mensen in vertrouwen in beweging brengen”, zegt een enthousiaste Linda. “Niets mooiers dan mensen met elkaar te verbinden en ze in beweging te zetten. Daarom doe ik ook veranderingstrajecten voor iedereen die van mijn kennis of netwerken gebruik wil maken. Je kunt mij ook als spreker inzetten. Maar ik schrijf ook boeken. Mijn meest recente boek heet Zo Simpel Is Het Wél. Het is een boek over hunkering, twijfel, mislukken, kracht, prettig toeval en successen geworden. Het laat zien dat onzekerheid heel goed samengaat met zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Eigenlijk kan ik het concept van ondernemend naoberschap zo uitrollen naar de rest van Nederland. Misschien doe ik dat nog wel een keertje. Modern naoberschap hoeft helemaal niet onder druk te staan. Er is nog zóveel te doen! Als iedereen vanuit vertrouwen de wereld ingaat, dan maken we het voor elkaar toch veel leuker?”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170106
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
artez_marjolijnbrussaard4

De kunstvisie van ArtEZ heeft maatschappelijke impact

Marjolijn Brussaard van ArtEZ streeft naar maatschappelijk relevantie. Zal kunst prioriteit krijgen van politici, bedrijfsleven en burgers?

beloningsknop

De beloningsknop: op zoek naar wat ons doet evolueren

Belonen: ‘n effectief middel om gedrag te wijzigen. Mensen worden er blij van. Bovendien is het een leuke boodschap.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?