UPLIFT YOUR WORK | blijf fit | vitale evolutie

Blijf fit op je werk

Je kunt geen topprestaties op het werk verwachten wanneer je niet fit bent naar lichaam en geest. Fit zijn is iets heel persoonlijks. De een wil een ster in sport zijn en de ander wil zich gewoon lekker in z’n vel voelen. Feit is dat je levensstijl en de mate waarin je beweegt of sport heel veel zegt over je potentieel en je succes. 

 Meet je conditie
en doe oefeningen
om je niveau
te verhogen.

Regelmatig hardlopen of fietsen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van oktober 2017 van Juriena de Vries van de Radboud Universiteit. Ze ontdekte dat werkenden én studenten die drie keer per week een hardloopsessie deden na zes weken minder moe waren. Ook sliepen ze beter, maakten ze minder cognitieve fouten en hadden ze minder moeite om inspannende cognitieve taken uit te voeren dan de stilzitters. 

Ze waarschuwt wel om niet te hard van stapel te lopen: “Bouw het actiever worden langzaam op, zodat vermoeidheid niet toeneemt. Begin met bewegen op een lage intensiteit waarbij de ademhaling en de hartslag versnelt en praten nog mogelijk is. Zorg ook voor een dag rust tussen de hardloopsessies”.

Budgetfitness is in. Je kunt naar een sportschool gaan, maar je kunt ook zelf aan de wandel gaan. Regent het? Het is lastig om naar buiten te gaan als het al met bakken uit de lucht komt vallen. Het is geen reden om niet te sporten. Kleed je goed aan en ga gewoon door die regenbui of die storm. Of doe je oefeningen binnenshuis. Geen zin hebben is gewoon geen optie meer als je gezond wilt blijven. 

 Vind de
sportroutine
waarbij jij je
lekker voelt.

Sport

Fietsen

Roeien

Hardlopen

Zwemmen

Voetballen

Wandelen

Squash

Tennis

Volleybal

Golf

Frequentie

30-45 min, 3 x per week

3 uur, 1 x per week

30-45 min, 3 x per week

45 min, 3 x per week

1-2 uur, 2 x per week

45 min, 3 x per week

1 uur, 2 x per week

1-2 uur, 2 x per week

1-2 uur, 2 x per week

36 holes, 1 x per week

Aerobic waarde

Erg hoog

Erg hoog

Erg hoog

Erg hoog

Hoog

Hoog

Medium

Medium

Medium

Laag

 Pijn hoeft niet.
Win advies in
over oorzaak
en herstel.

 Begin de dag
met

gymnastiek.

Blijf lenig. De norm voor gezond bewegen is volgens het Voedingscentrum: minstens vijf dagen per week een half uur bewegen. Daarnaast minimaal twee keer per week krachtoefeningen doen.
In de meeste gemeenten worden activiteiten georganiseerd die leuk zijn én die je spieren aan het werk zetten. Vraag daarom –  zeker in het begin –  begeleiding van een professional.
En misschien is het een goed idee om je te laten keuren, voordat je in beweging komt? Bijvoorbeeld bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA). Sportmedisch advies valt niet binnen de basisverzekering, soms wel binnen de aanvullende verzekering.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?