LEEFKUNST | verrijk je leven | persoonlijke evolutie

Leefkunst: verruim je bewustzijn, het maakt je leven rijker

Voor veel mensen was 9/11 een wake-up call. Om te kiezen voor een andere leefkunst of anders in het leven te gaan staan. Zij hebben ervoor gekozen om niet meer vast te zitten in een mechanisme van volgen. Dat zijn de mensen die een innerlijke weg gaan en zichzelf bevrijden van hun mindset van slachtofferschap.

Op een bepaalde manier is het wel comfortabel om het leven als volger te leiden. Je hoeft dan zelf niet na te denken over het leven dat je leidt. Als je een beetje bewust bent zult je zien dat je steeds in een gevoel van herhaling vastzit. Je raakt namelijk vast in wat je denkt te weten. En dat voelt op een bepaalde manier heel comfortabel. Het is gemakkelijk om na een lange dag werken voor de tv te gaan zitten met een glas bier of wijn. En dan gewoon nergens meer aan te denken en het leven maar te laten gebeuren. Je neemt dan niet de verantwoordelijkheid om die routine van werk en onderuitzakken te onderbreken met iets anders. In onze technologische wereld hebben we grote vorderingen geboekt, maar in ons denken zitten we vast in steeds hetzelfde. Je rijdt steeds in dezelfde antieke auto.

We worden allemaal op deze aarde gezet met een enorm geavanceerde computer die we hersenen noemen. Maar we krijgen er geen gebruiksaanwijzing bij. Je weet niet waarom je hier op aarde bent, wie je bent en waar je vandaan komt. We gaan naar school en de universiteit. En dan? Je weet nog steeds niet hoe het verder moet. En je weet nog steeds niks over bewustzijn. Wil je leven als een god in Frankrijk of wil je sterven in deze hel die je samen met anderen hebt gecreëerd?

Ben jij bereid om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen gedachten? Ongeacht wie er op het toneel staat of het toneel bepaalt? Want als je die verantwoordelijkheid niet neemt, dan geef je jouw macht uit handen aan degenen die op het toneel staan. Wanneer je je hele wezen gebruikt om te creëren en je denken richt op creatie, dan zul je veel krachtiger staan. Je bent het waard om weer terug te keren naar jezelf. Je bent het waard om in jezelf te ontdekken dat je al liefde bent. Je bent het waard om in jezelf te investeren. Het is tijd om te evolueren naar bewustwording. Het is tijd om te beseffen dat het weten al in jezelf zit in plaats van dat je ‘denkt’ het te weten.

Zet daarom het ‘stop’-principe in. Focus jezelf en stuur je herhalende gedachten op reis. Wanneer je je geest alleen maar gebruikt om met je herhalende en vastzittende gedachten je droom te realiseren, dan word je teleurgesteld. Dat komt omdat je jezelf niet vrij hebt gemaakt van je verwachtingen. Want als je verwachtingen hebt, zit je in je denken en doe je iets wat je niet werkelijk van binnen wilt. Dus stop met wat je aan het denken bent. Stop met angst creëren. Angst kan overigens niet weggenomen worden, maar je kunt het wel onder ogen zien en het accepteren. Besef dat je zelf via je gedachten angst creëert. Vraag jezelf af of de gedachten doeltreffend of vruchteloos zijn. Heeft het betekenis? Is het zinvol? Het gaat erom dat je zegt: ‘Dit doe ik niet meer. Ik zet er iets positiefs voor in de plaats, vanuit mijn hart en zonder verwachtingen.’ Laat niet je denken de meester van jouw leven zijn. Laat jezelf niet door enge, donkere steegjes leiden zoals eerder het geval was.

Vooral het boeddhistische uitgangspunt is interessant. Volgens het boeddhisme associëren de meeste mensen geluk met aangename gevoelens en angst en ongeluk met onaangename gevoelens. Daardoor hecht je veel belang aan wat je voelt en hunker je ernaar om steeds meer aangename sensaties te ervaren en pijn te vermijden. Het probleem is, aldus het boeddhisme, dat je gevoelens niet meer zijn dan vluchtige vibraties die van moment tot moment veranderen. Eerst voel je je tevreden en het volgende moment verdrietig. Dus als je aangename gevoelens wilt, moet je constant op jacht naar vreugde. Dat kost veel moeite en energie. En de beloning is slechts kortstondig. Waarom doe je zo ontzettend je best om naar geluk te streven? Volgens het boeddhisme zit je daardoor steeds in een constante staat van spanning en geestelijke ontevredenheid. Als je dat najagen stopt, wordt je geest heel ontspannen. Zodra je ophoudt naar bepaalde gevoelens te verlangen, kun je ze gewoon accepteren zoals ze zijn. Je leeft in het echte hier-en-nu, in plaats van je voor te stellen hoe het anders had gekund.

Natuurlijk kun je te maken krijgen met tegenkrachten. We leven immers in een wereld van polariteiten, van zwart en wit. Maar hoe je meer je leert om de dingen van een andere kant te benaderen, hoe meer je bewust wordt van jouw mogelijkheden en jouw daadkracht om te dingen anders te doen. Vergeet niet dat grotere instellingen als multinationals en overheden er alles aan doen om de macht in eigen handen te houden. Ze doen er alles aan om alles onder controle te houden en om je in het gareel te houden. Begin in het klein. Verwijder de haag om je heen en draag je steen bij in jouw buurt. Om eenzaamheid te helpen voorkomen, om samen puur voedsel te verbouwen of om nieuwe verbindingen tot stand te brengen. Dat is een veel betere evolutievisie op het leven. Je geeft wat je kunt geven. Je bouwt aan wat je kunt bouwen, hoe klein of groot ook. Het maakt dat je samen met anderen een brug vormt naar nieuwe mogelijkheden. Het maakt dat je straalt, het maakt dat je weer gelooft in het leven.

Veel mensen beginnen zich te realiseren dat het leven van onschatbare waarde is, dat een sociale structuur en de patronen van de natuur belangrijk zijn. Dat je een deel bent van een groter geheel. Verbind je weer met elkaar, met de aarde, de natuur en de dieren om een leven vol vervulling en welstand voor iedereen te kunnen bereiken. Je bent het vanuit jezelf verplicht, maar het is niet jouw verplichting om het systeem te (blijven) voeden. Veel mensen zijn al wakker geworden en beseffen dat ze geen slachtoffer van de omstandigheden hoeven te zijn. Boeddha dacht net als andere wakker geworden mensen dat geluk losstaat van externe factoren én van interne gevoelens. Want hoe meer je je aan die gevoelens hecht, hoe meer je ernaar gaat hunkeren. En daar word je alleen maar ongelukkig van. Je bent daarentegen in staat gesteld om in dit leven creatief te zijn. Maak gebruik van jouw mogelijkheden, in het hier en nu. Dus begin na te gaan hoe jij de wereld vanuit jouw talenten wilt benaderen, hoe je jouw creatie kunt inzetten en wat je filosofie over de wereld gaat zijn. Je zult nimmer nieuwe continenten ontdekken als je niet de moed hebt om de kust uit het oog te verliezen (André Gide).

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170719
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Rivier in de Evolutiegids

brammoerland

Er is sprake van grote angst en leegte bij mensen

Op de website van Bram Moerland vind je informatie over gnosis, gnostiek, het evangelie van Thomas en hermetica. En wie de Katharen in de 12e en 13e eeuw waren, de laatste gnostische groepering in de westerse wereld. Maar wat maken deze onderwerpen zo interessant?

zinvanjeleven

De zin van het leven is zinvol leven

Volgens Marijke Kuyper komt er een moment in ieders leven dat je jezelf afvraagt: ‘Hoe kan ik de zin van mijn leven vinden?’

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?