LEA VAN DER EEM | helder bewustzijn | interview

Lea van der Eem in de Evolutiegids

Lea van der Eem, spiritueel psycholoog:

‘Ik begeleid mensen naar meer diepgang’

Al jaren is spiritueel psycholoog Lea van der Eem gefascineerd door het innerlijk van mensen. Vanuit haar intuïtieve inzichten, kennis en ervaring legt ze in haar praktijk Helder BewustZijn de link tussen verruiming van bewustzijn en meer thuiskomen in jezelf. Deze vrouw volgt haar gevoel vanuit doorleefde spiritualiteit. Daar wil ik het fijne van weten!

Terwijl de wereld in chaos is en de tijd versnelt, wordt de behoefte aan innerlijke rust en gezonde balans in lichaam en geest dringender dan ooit. Mensen willen zich verbonden voelen, maar weten niet hoe. Ze zoeken naar begrip en verdieping maar weten niet hoe ze dat kunnen realiseren. Dat verlangen naar zelfverwerkelijking noemen we spiritualiteit. Er zijn vele spirituele uitingsvormen die zich bewegen tussen religie en psychotherapie. Daar is een nieuwe vorm aan toegevoegd: spirituele psychologie, een in Nederland nog weinig bekende vorm van begeleiding in bewustzijn.
Lea van der Eem is zo’n spiritueel psycholoog met een graad in psychologie. “Het vak psychologie was voor mij te beperkt. Hoezo? “De studiestof zag ik niet als dé waarheid. De studie sloot teveel andere zaken uit. Mijn gevoel vertelde me dat er veel meer achter zat. Er is namelijk sprake van een veel groter bewustzijn. Ik heb toen besloten dat ik alleen nog maar wilde leren door in mezelf te ervaren. Ik voel of iets de waarheid is of niet. Dat is mijn richtingaanwijzer in mijn werk.”

Hooggevoeligheid
Lea van der Eem: “Vanuit mijn praktijk Helder BewustZijn begeleid ik sinds 2003 volwassenen en jongeren. Ik begeleid mensen naar een dieper contact met zichzelf. Ik ben een lichtwerker en sta open voor de Bron van het leven. Mijn talent in hooggevoeligheid geeft mij de mogelijkheid om dieperliggende oorzaken achter klachten aan te voelen. Ik kan de spanning, de pijn, de angsten van mensen voelen. Eigenlijk alles.” Dat lijkt me niet fijn. Belast dat jou niet?  “Dat is soms lastig, maar daar heb ik steeds beter mee leren omgaan”, legt Lea uit. “Vroeger voelde ik alles van iedereen aan. Dan raakte ik in de war. Ik dacht namelijk dat het mijn energie was. Maar ik heb mezelf goed leren kennen, waardoor ik beter voel wie ik werkelijk ben. Ik ben steeds dichter bij mezelf gekomen. Nu kan ik in mijn werk mensen dichter bij zichzelf brengen zonder dat hun angsten of pijnen mij belasten.”

Deur open
Hoe kun jij invoelen wat voor die ander belangrijk is?
“Ik weet het ergens gewoon. Ik zeg niet, dat ik de waarheid in pacht heb. Ik ga het bij de ander checken, zeg maar. Eigenlijk maak ik door oefeningen in bewustzijn ruimte voor de ander. Dat doe ik door aarding. Aarding is je lichaam helemaal gaan bewonen. Je hele lichaam voelen, zo vaak mogelijk op een dag. Er gaat dan vanuit beperktheid of vastzitten een deur open naar nieuwe mogelijkheden. Mensen raken dan lagen in zichzelf aan waartoe ze eerder geen toegang toe hadden.” Het lijkt wel of je in jouw begeleiding naar het hart van mensen gaat. “Niet alleen naar het hart, ook naar hun pijnplekken en hun kracht. Naar alle lagen die bedekt zijn en gezien willen worden.” Kun je het concreter maken? “Mensen die bij mij komen hebben het op een of andere manier zwaar. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in lichamelijke klachten zoals pijn of verkramping in de schouders. Dat is de oppervlaktelaag. Ik begeleid mensen naar dat gevoel van spanning. Dan kunnen ze gaan voelen dat sommige dingen in hun leven zwaar zijn. Dat het zaken zijn die ze niet willen. Dan zijn we een laag dieper gegaan. In de sessie gaan we dan verder voelen om na te gaan wat daar weer achter steekt. Ik vraag dan waarom iemand dingen doet die hij of zij niet leuk vindt. Hoe dieper we graven hoe meer we te weten komen waarnaar iemand verlangt.” Waar verlangen mensen dan naar? “Liefde”, zegt Lea zacht. Alleen maar? “Naar gezien worden, gewaardeerd worden. Liefde of verlangen naar liefde. Dáár draait het in wezen allemaal om.”

Bewustzijn
Is dat bewust worden of bewustzijn?
“We hebben het nu over het innerlijk bewustzijn gehad, maar je kunt je ook bewust worden van de ander. Er is ook bewustzijn van ‘Wat doe ik hier op aarde?’ en ‘Welke thema’s heb ik in dit leven?’ Veel mensen kunnen hun passie of hun thema niet vinden. Ze kunnen er niet bij. Ze blijven dan in hun cirkel vastzitten. Ze vragen dan geen hulp. “Het is best lastig om in je eentje dat bewustzijn te verruimen. Het is dan heel fijn als iemand anders met je mee kan kijken. Ik doe zelf veel in mijn bewustzijnsgroei. Ik creëer dagelijks veel ruimte voor mezelf.” Ik heb het gevoel dat jij als spiritueel psycholoog veel dieper gaat dan de reguliere psycholoog. “Er komen regelmatig mensen bij mij die het reguliere circuit hebben doorlopen en niet verder zijn gekomen. Ze hebben wel kennis gekregen, maar kunnen zich niet verbinden met hun gevoel. Dat zijn mensen die dieper willen gaan. Dan komen ze bij mij om te leren hoe ze in contact met zichzelf betere keuzes kunnen maken in hun leven. Mensen die bijvoorbeeld een burn-out hebben, hebben in wezen niet hun eigen leven geleid. Ze hebben steeds voldaan aan de eisen van anderen of zijn zichzelf kwijtgeraakt in hoe het hoort. Als ze bij mij komen, gaan ze zichzelf weer voelen.” Het gaat bij jou helemaal niet om technieken of methoden. “Nee, bij mij niet. Het is bij mij niet zomaar fladderend voelen. Ik begeleid ze naar meer diepgang en een basis waarop ze weer verder kunnen. Ik heb veel psychologische kennis vanuit vorige levens en mijn huidige leven. Ik weet niet hoe het werkt, maar ik kan de kaders en inzichten geven die mensen nodig hebben. Daardoor begrijpen en ervaren mensen in hun bewustzijn beter wat ze te doen hebben. Ze herinneren zich dan meer wie ze werkelijk zijn.”

In je hoofd
Wie ben je dan?
“Oneindig, liefdevol. Je bent véél grootser dan je denkt. Je bent véél grootser dan al je verdriet en je moeilijkheden.” Kan het zijn dat je enorme vreugde in je hart gaat voelen? “Ja”, zegt Lea zacht. “Maar dat vraagt om nog diepere bewustzijnsgroei. Je moet eerst door al die pijnlagen heen. Door voelen, doorleven, ervaren en aangaan.” Helpt praten daarover ook? “Nee. Niet door beredeneren, relativeren of in je hoofd zitten. Als je in je hoofd zit, ga je weg van de pijnlaag. Dat is zoals ik dat voel. Het gaat erom dat je aanwezig bent, erbij blijft en het doorvoelt en aangaat. Het welkom te heten als deel van jezelf. Als je pijn hebt, wil je dat vaak niet voelen. Je gaat je aanspannen. We denken dan dikwijls dat het met je ouders te maken heeft. Vervolgens zitten we weer in het hoofd. Daar zijn we van jongs af aan zó goed in getraind! Voor mij is het veel meer ontspannen en ruimte maken, zodat je energie weer vrij kan gaan stromen. Het gevoel mag er dan zijn. Je stelt je dan open.” Wat bedoel je met openstellen? Dat alles mag binnenkomen? “Openstellen betekent voor mij ontspannen. Als ik mijn spieren aanspan, beperk ik mezelf. Ik sluit dan iets af. Voor mij betekent openstellen, dat ik mijn energiekanalen open. Het gevoel kan dan door mijn lichaam heenstromen de aarde in.”

Fijn gevoel
Zijn er nog andere mogelijkheden om bewustzijn te bereiken?
“Ja natuurlijk! Denk maar eens aan muziek maken, muziek luisteren, mediteren, yoga of zingen. Het maakt niet uit wat het is als het je maar naar je bewustzijn brengt. Ik ben los van alle regels. Er is niks algemeens. Ik werk niet met standaarden”, verklaart Lea van der Eem. “Ik ga een gesprek altijd blanco in. Op welk punt in je leven je ook staat en hoeveel je al hebt geleerd, er blijft altijd nog zoveel meer te leren en bewust te worden. Door in je lichaam te zijn, voel je je stabieler en steviger. Je kunt tegenslagen beter aan. Je bent beter in staat om grenzen aan te geven. Je weet beter wat je wilt. Maar het allerbelangrijkste is: ontdekken wie je in wezen bent en van daaruit gaan leven.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN |©EVOLUTIEGIDS | 170517
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
tanjaabbas_pas

Tanja Abbas ziet een wereld vol nieuwe kansen

Tanja Abbas streeft naar een wereld in balans. Volg haar spirituele reis naar nieuwe kansen.

yoganand11

Yoganand van Ananda Yoga Centrum: ‘Leef je Licht’

Leef je Licht! Volgens Yoganand van Ananda Yoga Centrum heeft het zin om in het Licht te leven.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?