KOFFIEKARAVAAN | sociale cohesie | sociale evolutie

Rural Coffee in De Evolutiegids

8 februari 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Als de koffiekaravaan langskomt, is er geen eenzaamheid meer

sociale evolutie bij De EvolutiegidsWeten wat er gaande is in een dorp of platteland is niet altijd gemakkelijk. Dat is vooral lastig als de toegang tot bus- of treinvervoer beperkt is, als de dorpswinkel verdwenen is of als je buren verder weg wonen. Om eenzaamheid tegen te kunnen gaan hebben mensen van alle leeftijden verbinding nodig. Nu is er de koffiekaravaan en het buurtnetwerk.

Covid-19 heeft tot fysieke afstand geleid en velen ervaren daardoor eenzaamheid. Deels of geheel thuiswerken vanwege corona heeft veel werknemers én werkgevers doen inzien dat dit ook niet alles is. Ik denk dat eenzaamheid nu meer dan ooit een zaak van iedereen is.

In Groningen en Utrecht brengen ze met Urban Chess mensen samen.
Elke gemeente moet een schaaktafel krijgen, want het is goed
voor de sociale cohesie, de integratie en het brein.

Het kantoor van de toekomst is geënt op een combinatie van thuiswerken en bijeenkomen op kantoor. Natuurlijk heeft corona die ontwikkeling versneld. Veel mensen mochten niet eens naar kantoor en hebben ervaren dat het thuis, zonder storende omgevingsfactoren, weliswaar lekker werkt maar ook eenzaamheid in de hand kan werken. Want wat mensen vooral missen is de verbinding met anderen.

Daarnaast zijn er ouderen die door de corona veel aan huis gebonden zijn. Ook zij ervaren eenzaamheid, maar bovenal zijn zij bezorgd dat zij ziek worden of vallen en ze daardoor niet meer in staat zijn om hulp te zoeken. Want vallen wordt steeds meer ouderen fataal. Door de veranderde Wet langdurige zorg blijven ouderen langer thuis wonen. Het risico op ongelukken neemt daarmee alleen maar toe.

Ouderenorganisatie Anbo meldde in 2016 al dat meer dan een derde
van de ouderen tussen de 65 en 80 jaar de afgelopen twee jaar
een of meerdere keren is gevallen.

Mick Dore van The Alexandra pub uit het Verenigd Koninkrijk was het lezen over eenzaamheid beu. Wat deed hij? Hij begon op maandagmiddag een paar uur gratis thee, koffie en broodjes aan te bieden om mensen in de omgeving aan te moedigen naar zijn pub te komen en samen met andere aanwezigen een kopje koffie of thee te drinken. Dit bleek een gouden greep te zijn. Sinds de lancering heeft #MeetUpMondays levens veranderd. 

Ann Osborn van de Rural Coffee Caravan hoorde van deze MeetUpMondays en vond het een briljant idee. De combi met The Alexandra van Mick Dore paste perfect. Het buitencafé van de Rural Coffee Caravan wordt met toestemming van de gemeente georganiseerd. De vrijwilligers zetten tafels en stoelen neer en zorgen voor een warm welkom. Als iemand alleen komt, is er altijd opvang door een vrijwilliger die een goed gesprek begint. 

Ouderen én jongeren hebben baat bij een
buurtcafé en netwerk.

Het Suffolk Good Neighbour Network van Ann Sally biedt tijdens de koffiebijeenkomst een helpende hand als de nood aan de man komt. De vrijwilligers beschikken over een schat aan informatie over lokale en landelijke organisaties, activiteiten en ondersteunende diensten. Als iemand ergens mee zit, kan deze altijd met een vrijwilliger chatten. Het mooie van dit idee is dat er mooie vriendschappen kunnen ontstaan. Zij verbinden bewoners en buren met elkaar. Het netwerk zorgt voor vervoer naar de huisarts of ziekenhuis, doet boodschappen als mensen ziek zijn, biedt hulp in huis of tuin of zetten een telefoon- of appgroep op. Elke oproep voor hulp wordt direct gekoppeld aan een geschikte vrijwilliger die op een gewenste datum beschikbaar is en over de nodige vaardigheden beschikt.

Het gratis mobiele gemeenschapscafé en informatiecentrum bezoekt nu dorpen in heel Suffolk en biedt mensen van alle leeftijden een plek om te socializen en toegang te krijgen tot een reeks anders moeilijk bereikbare diensten, zoals bloeddrukcontroles en financieel advies.

In Nederland kennen wij de buurtkoffie en het maandelijkse buurtdiner. De vraag is of deze activiteiten veel bekendheid genieten en populair zijn. Ik denk dat het bij dit soort activiteiten van belang is dat het alle leeftijden aanspreekt. Het Britse idee van de koffiekaravaan combineert daarom informatie voor jong en oud met gezelligheid.

Voor sommige mensen is het bezoeken van hun plaatselijke winkel misschien het enige contact wat ze hebben. De Rural Coffee Caravan brengt mensen in een ontspannen sociale sfeer samen voor een praatje of een diep gesprek.  In deze moeilijke tijden is het ook van vitaal belang dat mensen weten waar ze hulp kunnen krijgen als ze die nodig hebben, of het nu financiële (bijv. uitkeringen, hulp bij schulden), fysieke (bijv. mobiliteitshulpmiddelen, gezondheidsinformatie) of zelfs emotionele steun is. Het Neighbour Network verzorgt die informatie. De Rural Coffee Caravan en het Good Neighbour Network in het Verenigd Koninkrijk zijn inclusieve onafhankelijke liefdadigheidsinstellingen die worden gefinancierd door lokale raden, subsidieverlenende instanties en particuliere donaties. Ik vind het initiatief een mooie evolutie en zeker het volgen waard.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 220208
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Lulu dans ma rue in de Evolutiegids

Lulu, de buurtconciërges van Parijs

Het is soms moeilijk om een klusjesman te vinden. Lulu Dans Ma Rue brengt daar verandering in door het concept voor buurtverlening te introduceren. Te goed om waar te zijn? Lees meer…
Collectief wonen is hot

Co-housing is over de hele wereld hot

Wwoofen, couchsurfing, co-wonen: het zijn nieuwe trends in wonen. Maar co-housing is nog steeds hot. Lees meer…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?