KIM VAN DER LEEST | de biologie van de beleving | column

Creëer een Levende Tuin in je omgeving!

Beleving kun je creëren door een belevingstuin om je huis, rondom een gebouw of in de openbare ruimte aan te leggen. Maar bij beleving denken mensen vaak aan pretparken met spannende achtbaanritten of spectaculair bungeejumpen. Of ze denken aan de stad, want daar valt pas wat te beleven. In deze wereld van beton zijn er gek genoeg vaak minder prikkels om ons heen dan in de natuur. Alleen zijn wij helemaal niet ingesteld op de stadse stimuli. Deze zijn voor ons onlogisch en veroorzaken stress.

Wanneer je de bestaansgeschiedenis van de mens op 1 uur stelt, hebben wij 59 minuten en 43 seconden als jager-verzamelaar in een groene omgeving doorgebracht. Daarna waren we vooral boer of herder. Pas de laatste tweehonderd jaar leven we massaal in steden. Dus een groene omgeving is voor ons nog steeds heel logisch.

Bio voor alles
Ik studeerde biologie in de jaren tachtig. Biologie is de leer van het leven ( De betekenis van de Griekse woorden bios = leven en logos = wetenschap). In die tijd  werd je als bioloog nog snel bestempeld als nerd of geitenwollensokken-type. Tegenwoordig wordt alles wat met bio te maken heeft begeerd. Evolutiebioloog Freek Vonk doet het goed bij de jongeren en krijgt zelfs een eigen tv-programma. Biologisch eten is helemaal hip en beter voor het milieu. Ook daarom gaan we biobased bouwen door gebruik te maken van hernieuwbare materialen uit de natuur. Gaan we nog een stap verder dan gebruiken we vormen en technieken uit de natuur als inspiratiebron  en spreken we van biomimicry.

Biologische evolutie
Dan hebben we ook nog de biofilia. Onze aangeboren voorliefde voor de natuur. Natuurlijke omgevingen worden door mensen veel positiever gewaardeerd dan stedelijke omgevingen. Volgens onderzoeker E. Wilson heeft dit te maken met onze biologische evolutie. Omdat wij eigenlijk nog steeds onbewust met ons brein van de jager-verzamelaar functioneren is het prettig onze leefomgeving met natuur in te richten.

Schooltuin
Dat merk je al bij de allerkleinsten als ze naar een school gaan waar een groen schoolplein is aangelegd. Jonge kinderen vinden dan de school veel leuker, hebben meer vriendjes en worden minder vaak gepest. Door de rust die de natuurlijke belevingstuin biedt hebben ze meer energie voor het volgen van de lessen. En ook hun concentratie is verbeterd. Ze worden meer uitgedaagd tot intensief bewegen en gevarieerd spel. Door contact met de natuur krijgen kinderen er meer respect voor en gaan ze er zorgzamer mee om. Gelukkig komen er hiervoor – vanwege het grote belang van groen voor de jeugd – steeds meer subsidieregelingen beschikbaar.

De ontwikkeling van groene schoolpleinen zet zelfs door naar het voortgezet onderwijs. Zoals bij bovenstaande inspiratietuin (zie foto hieronder) van de NHL Hogeschool in Leeuwarden, die volop door docenten en leerlingen wordt gebruikt. Daar kunnen ze elkaar ontmoeten en kunnen ze zich ontspannen. En ook om ervan te leren en om er in te leren. Samen met docenten, Snoek Puur Groen en NLGreenlabel heb ik deze integrale belevingstuin mogen ontwikkelen. Alle eerder genoemde bio-varianten komen hier samen.

Integrale belevingstuin
En wat kunnen we zelf doen? Dicht bij huis kunnen we onze eigen belevingstuin ontwikkelen, waarbij  we vooral baat hebben bij de ontspannende werking van de natuur. En ook rondom bedrijven kunnen integrale belevingstuinen worden aangelegd. Daarmee stimuleer je werkenden naar buiten te gaan. En bovenal biedt het groen een gezonde werkomgeving. Iets waar werkgevers alleen maar baat bij kunnen hebben.

Tijdloos
Als je het hebt over het creëren van rustgevende en natuurlijke beleving kun je denken aan het passend gebruik van geuren, kleuren, geluid, voedsel, bloemen, biodiversiteit en water. En dan gaat het niet om trendy toepassingen maar meer tijdloos gebaseerd op onze ‘bio-logische’ beleving vanuit de evolutie. Een aantal tips en inspirerende praktijkvoorbeelden kun je vinden in het handboek De Levende Tuin. Dit boek heb ik in 2018 in opdracht van Branchevereniging VHG ontwikkeld.
Hier vind je de link naar het inkijkexemplaar. Je kunt het handboek hier bestellen.

Belevingsgids Kim van der Leest

AUTEUR KIM VAN DER LEEST©EVOLUTIEGIDS | 180903
Kim van der Leest is belevingsgids en ziet de natuur vooral
als een inspiratiebron voor innovatie en evolutie. 

Levend groen maakt gelukkig

Het is tijd voor de groene evolutie. Met voorbeelden en tips.

Jennifer Breaton en Rebecca Wiering beginnen zeewierboerderij: Zeewaar

Zeewierpioniers Zeewaar

Jennifer Breaton en Rebecca Wiering zijn als eerste een commerciële zeewierboerderij in Nederland begonnen: Zeewaar.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?