KIES JE BEROEP | politiek assistent

HOE WORD IK EEN POLITIEK ASSISTENT?

Als je geïnteresseerd bent in een politieke carrière, maar je bent nog niet klaar om campagne te gaan voeren (voor jezelf), dan is de baan van politiek assistent misschien wat voor jou.

Als een politiek assistent doe je administratieve en secretariaatswerkzaamheden, doe je onderzoek, regel je de publiciteit en ben je een parlementaire ondersteuning voor een politicus. Het mooie is dat je achter de schermen een boel ervaring opdoet en dát biedt weer perspectieven voor een stap hogerop.

WERKEN ALS POLITIEK ASSISTENT

Politiek assistenten – of PA-ers zoals ze in de wandelgangen ook wel genoemd worden – zijn verborgen verbinders met de partij en de Eerste en Tweede Kamer. Zij staan naast en dichtbij de politicus of bewindspersoon die ze ondersteunen.

De PA-er is formeel in dienst van het ministerie en is van de partij waarvan de politicus lid is. Als de politicus vertrekt, houdt de functie van politiek assistent op.

Je staat als PA-er soms tussen partijen in, want je hebt inzage in beleidsstukken die andere misschien nog niet ingezien hebben. Het kan zijn dat je in die functie een doorbraak voor je baas moet forceren, terwijl anderen dat niet willen.

Je houdt je bezig met strategie en publiciteit, schrijft speeches, fungeert als spindoctor, doet de administratie, je bent een vertrouwenspersoon, geeft feedback en kent de onderhanden dossiers. Het helpt als je al ervaring hebt in de lokale politiek en een professionele achtergrond hebt.

De politiek assistent vervult een belangrijke rol op het raakvlak van politiek bestuur en de ambtelijke organisatie. De PA-er heeft zich gespecialiseerd in het werken op de grenzen tussen ‘ambtelijk en politiek’, ‘binnen en buiten’, ‘bestuur en Kamer’, ‘bestuur en partij’, ‘persoon en partij’.

Je bent een strategiserende tussenpersoon. Je hebt namelijk een verbindende en intermediaire rol tussen verschillende domeinen die strategische betekenis hebben: je maakt door je handelen verschil.

FEITEN

Opleiding: professionele achtergrond, bijvoorbeeld als communicatieadviseur of een master’s degree in een of andere richting (politiek, rechten, sociologie, publieke sector).

Kwaliteiten:
> Toegewijd aan de politiek.

> Politieke ervaring (lokaal of regionaal).
> Time management, ook onder stressvolle omstandigheden.
> Professioneel gedrag.
> Bekwaamheid om in een kort tijdsbestek onderzoek te doen, analyses en politieke vergelijkingen te maken.
> Uitstekende schrijf- en communicatievaardigheden.
> De vaardigheid om goed samen te werken met anderen en daarbij onafhankelijk te blijven.
> Vloeiend kunnen spreken in het Engels en andere taal.
> Kwaliteiten in relatiemanagement, informatiemanagement, crisis- en incidentenmanagement en carrièremanagement (voor je eigen carrière).

Taken:
> Vragen van andere politici, media en belangengroepen kunnen beantwoorden.
> Het regelen van reizen en accommodaties.
> Monitoren en regelen van media reportages.
> Assistentie bij campagnes voor en tijdens de verkiezingen.
> Updating website van de betreffende politicus.
> Behulpzaam zijn bij het samenstellen van rapporten en briefings.
> Op de hoogte zijn van politieke onderwerpen en lopende zaken.
> Managing van de staf en vrijwilligers.
> Informatieonderzoek doen en suggesties voor speeches leveren.
> Zorgen dat een bijzonder politiek onderwerp op de politieke agenda komt.
> En nog veel meer…

TOEKOMSTVERWACHTING

Het PA-schap kan een opstap voor een carrière als politicus zijn. Een PA-er doet z’n werk achter de schermen, ziet voorbeeldgedrag, doet kennis op en denkt misschien: over een tijdje ben ik zelf een bewindspersoon of word ik een ambtenaar in het buitenland. De PA-er doet ertoe, want de PA-er heeft een ongekende en uitgebreide kennispositie.

Een PA-er is niet alleen in Nederland te vinden, ook in het buitenland bestaat het PA-schap al langer. Het vak van PA-er wordt steeds professioneler. In de toekomst zul je goed toegerust moeten zijn om dit vak aan te kunnen. Het helpt als je al carrière hebt gemaakt in het land of een specialiteit hebt (bijvoorbeeld als klimaatactivist in de politiek of als een voorlichter van een belangrijk instituut).

De politieke en ambtelijke motoren draaien mede door de inspanningen van de politiek assistenten: zonder dergelijke ondersteuning gaat het land niet ten onder, maar loopt wel de politieke motor langzaam vast. De PA-er vervult een belangrijke verbindende functie en heeft zich intussen al onmisbaar gemaakt voor de evolutie van het land.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?