KIES JE BEROEP | futuroloog of trendwatcher

HOE WORD IK EEN FUTUROLOOG?

Trendwatcher Adjiedj Bakas is een futuroloog of toekomstonderzoeker. Dit toekomstonderzoek is belangrijk om trends in strategisch beleid te kunnen omzetten. Trends geven immers richting aan. Hij gaat vaak langs bij patentbureaus, universiteiten, economen,onderzoeksbureaus en banken om informatie in te winnen.

Lees artikel over de eeuw van de burger…

WERKEN ALS EEN FUTUROLOOG

Verwar futurologie, trendwatching of toekomstonderzoek niet met science fiction! Het is een serieus onderzoek naar de trends en mogelijkheden in de toekomst. Het doel: strategische beleidsvorming voor organisaties en overheden.

Dit onderzoek kan gebaseerd zijn op harde criteria als cijfers, statistieken en onderzoeken. Maar ook op basis van bijvoorbeeld interviews en minder goed te kwantificeren ontwikkelingen in de mode, kunst, wonen, werken, media-uitingen en communicatie ziet een trendwatcher bepaalde trends ontstaan.

Een goede trendwatcher bewijst zijn of haar waarde door trends die zijn uitgekomen. Een vacature voor deze functie vind je niet snel. Een goede futuroloog is vaak ook een auteur en schrijft boeken over trends en geeft talrijke lezingen in binnen- en buitenland. Maar je kunt je beroep nog verder in dienst stellen van het bedrijfsleven door je als trendconsultant of marketingconsultant aan te bieden. Je zet dan jouw kennis en ervaring om in strategische concepten en daden.

Ruud Veltenaar is een trendwatcher en tegelijkertijd hoogleraar. Een man met een missie…

FEITEN

Opleiding:

Trendwatchen is niet langer voorbehouden aan de hoofdstad. De Willem de Kooning Academie waar je Lifestyle & Design kunt studeren zit in Rotterdam. De opleiding International Lifestyle Studies van Fontys zit in Tilburg. Op MBO-niveau kun je voor de 8 maanden durende beroepsopleiding Trendwatching terecht bij Linnartz, in Amsterdam, Nijmegen en Breda. De postopleidingen op het gebied van trendwatching concentreerden zich eerst in Amsterdam. Vanaf dit najaar gaan echter zowel Second Sight als ROZENBROOD met hun opleidingen aan slag in Eindhoven.

Bekijk ook eens de cursus Toekomstverkenning van de School voor Toekomstverkenning, een nieuwe loot aan de stam van trendopleidingen. Deze vindt plaats in Amersfoort. In korte tijd heeft zich een breed aanbod ontwikkeld in de opleidingen voor het kijken naar de toekomst, redelijk verspreid over het land. 

Een basis in communicatiewetenschappen, sociologie of media is meegenomen. Specialiseer je jezelf bij trendwatching in ict dan is uiteraard een basis in ict essentieel. Mbo- en hbo-opleidingen hebben soms een onderdeel trendwatching opgenomen.

Intellectueel:

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek.

TOEKOMSTVERWACHTING

De kans op digitalisering van de werkzaamheden van een futuroloog bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een trendwatcher binnen nu en twintig jaar door robots of slimme software zullen worden overgenomen. 

Toenemende concurrentie en kritischer wordende consumenten dwingen organisaties om sneller in te spelen op nieuwe trends, marktontwikkelingen en veranderende wensen, behoeften en financiële mogelijkheden van klanten en consumenten. Het signaleren, volgen, analyseren en het anticiperen op trends en ontwikkelingen is meer een noodzaak dan luxe. Het vertalen van relevante trends naar concrete producten en diensten is en blijft essentieel.

| Soms vergeten we dat we de sleutel in handen hebben voor de toekomst | Aida Muluneh, fotograaf |

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?