YVONNE VAN ETTEN | kerstgedachte 2020 | view

13 december 2020 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids
Verandering van geest kan wonderen doen…

gids voor spirituele evolutieDe wens aller wensen is toch wel ‘vrede op aarde en in de mensen een welbehagen’. Al eeuwenlang is dit de ultiem gekoesterde wens van en voor de mens. Tenminste, als we de jaarlijkse boodschappen die langskomen mogen geloven.

In de kerst- en nieuwjaarsgedachte liggen de wensen en de boodschappen besloten, die beide meerdere invalshoeken hebben. De wens kun je zelf hebben, maar je kunt ook een ander iets toewensen. Of zelfs een verwensing uitspreken. De boodschap kent een materiële en een immateriële kant. De pakjes onder de boom vertegenwoordigen de materiële kant, waarmee we wensen waarmaken door verlanglijstjes om te zetten in geschenken. De immateriële boodschap doet meer een beroep op het bewustzijn, onze gevoelens en ons geweten.

Omslag in de geest
De wens is de moeder van de gedachte, oftewel, je gelooft iets omdat je graag wilt dat het zo is. De overtuiging voedt de wens, altijd goed daarom, om je overtuigingen van tijd tot tijd onder de loep te nemen en te toetsen op houdbaarheid. Nou is het gekke dat overtuigingen niet zo aan de oppervlakte opereren. Die liggen onderhuids en vormen samen met een gekoesterd overlevingsmechanisme een persoonlijk fundament waarop we voor een groot deel varen. Misschien dat wij met de kerstgedachte in het achterhoofd wel geraakt kunnen worden door die aloude kerstwens, waardoor als in een lichtflits overtuigingen en overlevingsmechanismen kunnen worden losgetrild. Dat we als bij toverslag opener staan voor veranderingen. Dat zou een wonderbaarlijke zucht van verlichting teweeg kunnen brengen. Op wereldschaal, als de aanleiding ertoe maar intens genoeg is. Hebben wij dan nu zo’n situatie te pakken? Is de nood hoog genoeg voor een omslag in de geest? We gaan het beleven.

Woelige baren
We kunnen ons deze dagen weer laven aan goede bedoelingen en voornemens, aan kerstpakketten en extraatjes die we uitdelen en ontvangen. Dat is de buitenkant. Binnenin woedt er een behoorlijke storm en zijn we stuk voor stuk genoodzaakt de woelige baren te bevaren, waarbij we moeten zorgen dat we de blik vooruit houden. Dat we een koers uitzetten die recht doet aan het menszijn in haar gloria, om er nog maar even een kerstterm in te gooien.

Drie-eenheid
De mensheid in haar glorieuze drie-eenheid: lichaam, geest en ziel. Momenteel zijn er zielenroerselen en hersenspinsels flink aan het roeren in het genetisch code materiaal van het levende bewijs, het DNA. De natuur heeft het zwaar te verduren onder technische hoogstandjes die de drie-eenheid als het ware in haar kern splijten. Er komt veel energie bij vrij en het is de vraag is hoe wij dat gaan inzetten en vormgeven in kettingreacties.

Symboliek
Kerstverhalen gaan steevast over goed en kwaad, over moeilijke keuzes, gewetensvragen, mededogen, vergeving, verdraagzaamheid, én natuurlijk over de liefde. Allemaal vanuit eerbied voor het leven zelf. Kerstverhalen kunnen ons op koers houden, als we symboliek en realiteit met elkaar verbinden. Ter overweging…

Stel,

Dat kerstverhalen niet bestonden…
Geen kind met doekjes omwonden
Geen vlucht, geen Koning, geen gevecht
Over goed en over slecht

Geen onbevlekte ontvangenis
Geen Bijbelse geschiedenis
Geen ster om je de weg te wijzen
Geen afgodsbeelden om te prijzen

Geen gebed, geen rituelen
Geen symboliek om uit te delen
Geen overlevering, geen traditie
Geen farizeeër, geen politie

Geen vergelijk om van te leren
Geen mogelijkheid het tij te keren
Geen overwinning om te vieren
Geen rede om het uit te gieren

Maar, ze bestaan wel
Al zo’n twee eeuwen lang
En iedere dag is het Kerst ben ik bang

Steeds is het zoeken naar het midden van het midden
Maar waarheid ligt daar in een sobere kribbe
Je kunt het geloven of niet,
Dat vind ik mooie symboliek.

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 201213
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.
sdg

Ontwikkelingswerk met handen op de rug

Honderden hulporganisaties proberen op dezelfde manier te vechten voor gemarginaliseerden. Dat kan alleen maar tot problemen leiden.

Carolyn Steel in de Evolutiegids

Sitopia, hoe voedsel
ons leven vormt

Carolyn Steel schreef een utopisch boek over hoe voedsel ons leven vormt en hoe dit ons leven kan transformeren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?