KEN ROBINSON | onderwijsinnovator | sociale evolutie

Sir Ken Robinson

Prof. Universiteit Warwick

Boek | Learning to be Creative

Boek | Het Element

Boek | Creatieve scholen

Bezoek Ken Robinson op:

Sir Ken Robinson vecht voor hart in het onderwijs

Ken Robinson een van de meest invloedrijke onderwijssprekers van de afgelopen jaren. De video How schools kill creativity is meer dan 16 miljoen keer bekeken. Hij heeft bijna 400.000 volgers op twitter en hij is één van de meest gevraagde én duurste sprekers op congressen. Hij roept op tot een ander denkkader in het onderwijs.

Sir Ken Robinson (1950) is een geweldige spreker: hij spreekt inspirerend, humoristisch en meeslepend. Als luisteraar word je meegenomen in een discours dat eindigt met een stip aan de horizon en een uitnodiging om bij te dragen aan een positieve verandering. Want het onderwijs is volgens Robinson veel te veel gericht op testen in plaats van leren. Testen is belangrijk, maar ze moeten het leerproces niet domineren.

De rode draad van zijn betoog is dat het leerplichtige, publieke onderwijs in vrijwel alle landen niet meer voldoet of nooit heeft voldaan aan de behoeftes van het zich ontwikkelende kind. De verklaring die Robinson hiervoor geeft is dat publieke onderwijssystemen zijn ontworpen in de tijd van het eerste Industriële tijdperk met een beperkte blik en andere behoeftes dan in de 21e eeuw.

Ken Robinson vindt dat je de verbeelding en de nieuwsgierigheid van het kind moet oproepen. Creativiteit is in zijn ogen het ultieme kenmerk van de mens. Het vormt de evolutie van de mens. Waar het Robinson om gaat is dat het onderwijssysteem in zijn ogen bestuurd wordt met een filosofie van ‘command and control’. Deze filosofie uit zich in een grote nadruk op gestandaardiseerde testen, conformiteit en een vernauwde blik op de ontwikkeling van kinderen als allemaal exacte wetenschappers in spé.

 

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 170702

Deel de kennis van De Evolutiegids

Sir Ken Robinson overleden

21 augustus 2020: Sir Ken Robinson, pedagoog die beweerde dat de creativiteit van kinderen wordt belemmerd door schoolsystemen die prioriteit geven aan academische prestaties, is overleden. Robinson was de auteur van nog een aantal boeken, waaronder Out of Our Minds: Learning to Be Creative (2001), Finding Your Element (2014) en Creative Schools (2015). Hij werd in 2003 geridderd. Bron: The Guardian

Haal de muren weg tussen school en samenleving

30-11-19: Volgens hoogleraar Rikmaes leer je veel meer buiten school dan op school zelf,. We moeten de grenzen tussen school en de buitenwereld meer opheffen. Scholen doen nog steeds te veel als je alles daar leert, daarin mogen ze bescheidener zijn. We moeten af van het hokjesdenken. Die zijn desastreus. We moeten af van de eenzijdige kennisoverdracht. We moeten vragen gaan stellen als ‘waarom’ en ‘waartoe’. Bron: Rik Maes, Academy for Information & Management.

Evolutiegids: wijze leraren

axeljansen2

Slim bedrijf Jazo Zevenaar

Axel Jansen wil een bedrijf zonder hokjes.

artez

Tegendraadse kunstvisie
van ArtEZ

Marjolijn Brussaard van ArtEZ streeft naar maatschappelijk relevantie.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?