JOS DE BLOK | Buurtzorg | vernieuwing gezondheidszorg | sociale evolutie

Jos de Blok

Directeur Buurtzorg

Een thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, zorg levert aan huis.

Volg Buurtzorg op:

Jos de Blok, een fenomeen in thuiszorg

De thuiszorgorganisaties hebben het moeilijk. Thuiszorgaanbieders lijden verlies op de wijkverpleging omdat het NZa-tarief persoonlijke verzorging onder de kostprijs ligt. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers naar kostprijzen in de wijkverpleging. Maar of dat Jos de Blok aangaat? Jazeker, maar anders dan je denkt.

Sinds de oprichting in 2006 heeft thuiszorgorganisatie Buurtzorg voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet vergoed gekregen van de zorgverzekeraars. In 2014 dreigde voor Buurtzorg een tekort van 60 miljoen euro, een kwart van de omzet. De organisatie leverde zorg aan veel meer patiënten dan het jaar ervoor, waardoor het meer geld uitgaf dan met de zorgverzekeraars was afgesproken. Buurtzorg is een organisatie, die twintig procent van de thuiszorgmarkt in Nederland bestrijkt.

Buurtzorg-oprichter Jos de Blok: „Onze groei betekent in feite een risico. Buurtzorg groeit hard. Het heeft een omzet van meer dan een kwart miljard euro en is de belangrijkste partij in Nederland geworden.” Bij Buurtzorg Nederland werken intussen 14.500 mensen. En Jos de Blok werd tot vier maal toe tot de beste werkgever gekozen.

Het bijzondere van Buurtzorg is dat het werkt als een platte organisatie zonder managers. Het bedrijf is opgebouwd uit zelfsturende teams. Groepjes van verpleegkundigen die zelf de boel regelen in een wijk: de bezoeken, het aantal uren hulp dat nodig is. Worden teams groter dan 12 personen, dan worden ze opgesplitst.

De verzorgingscyclus is eenvoudig. In het team spreken de medewerkers met elkaar af hoe de verzorging onderling wordt geregeld. Er wordt gekeken wie er bereikbaar is, wie de intakes doet en wie zich bezighoudt met de planning. Dat bepalen de wijkverpleegkundigen in het team allemaal zelf. Dat doen ze zonder managers. Dan groeien de medewerkers, dan groeit het team als geheel.

Jos de Blok is van plan een alternatieve verzekeringsmaatschappij op te richten die de naam Zorgeloos krijgt. “We willen weer als mens worden behandeld, ook door de verzekeringsmaatschappij. Zorgvrager en zorgverlener moeten werken op basis van vertrouwen. Verder moet onze verzekeraar maatwerk leveren, tijd hebben voor zijn klanten, transparant zijn en het declaratiesysteem moet eenvoudig zijn”, aldus Jos de Blok. “Het is een hele tour om zoiets van de grond te krijgen met alleen maar vrijwilligers. Maar in de komende tijd gaan we een professionele organisatie op poten zetten. Alles volgens het Buurtzorg-model. Weinig overhead, met veel aandacht voor de inhoud.”

De Britten noemen Buurtzorg: “A pioneering healthcare organization in the Netherlands that has expanded into over 20 countries. The Buurtzorg model is based on revolutionary nurse-empowered holistic care that has the highest client satisfaction in its segment, and employee engagement that far outstrips any Dutch organization of its size. Cost savings to the Dutch health care system have been estimated at 40 percent. Buurtzorg scaled quickly, from one to 850 teams in just 10 years, and collaboration has been key to its global success. The self-managed model has applications beyond healthcare”.

Jos de Blok heeft met Buurtzorg al veel prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Albert Medal van de Royal Society of Arts. Hij vindt dat het leiderschap bij vakmensen moet liggen, in het geval van Buurtzorg dus bij de wijkverpleegkundigen. Jos de Blok vindt dat deze mensen met een roeping meer mogen worden gewaardeerd met meer salaris, status en autoriteit. De dynamiek waarin managers zitten maakt dat managers de werkvloer beperken. Dus zou het management beter in het dagelijks werk moeten worden geïntegreerd, via zelfsturende teams.

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170905 | bijgewerkt 200427

Deel de kennis van De Evolutiegids

Jos de Blok wint internationale prijs

18-11-19:  Jos de Blok heeft in Londen op 18 november 2019 de prestigieuze prijs Ideas into practice award in ontvangst genomen. De Blok kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk met Buurtzorg. De prijs wordt uitgereikt door Thinkers50, een in 2001 opgerichte organisatie die elke twee jaar een internationale ranglijst samenstelt met namen van managers en leiders met ideeën. Buurtzorg is nu actief in 25 landen: Thinkers50.
florisvervat

Floris Vervat en zijn Senior Service

Senior Service heeft zich als doel gesteld om zoveel mogelijk senioren te ondersteunen.

Dimence Groep knokt voor minder regels

Door de verdere evolutie van de medische en psychiatrische wetenschap kunnen klanten nu steeds vaker ambulant worden geholpen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?