JONGERENBEWEGING | strijd voor betere toekomst | duurzame evolutie

Jongerenbeweging in De Evolutiegids

15 november 2021 | Mary Span | Evolutiegids

Jongeren en inheemse volkeren op de bres voor betere toekomst

Niet alleen Greta Thunberg zet zich hard in voor het klimaat. In antwoord op de klimaatcrisis komen jongeren en inheemse volkeren over de hele wereld in actie en roepen ze volwassenen ter verantwoording. Ze zien klimaatverandering als een groter gevaar dan volwassenen dat doen.

‘Jongeren zullen naar voren komen als leiders in elke dimensie van een wereldwijde transformatie’. Deze voorspelling deden inheemse volkeren lang geleden. We zien nu, dat jonge mensen en inheemse volkeren zich mobiliseren om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit aan te pakken, ook al zijn ze uitgesloten van deelname aan de COP26 in Glasgow. Ze willen een nieuwe wereld bouwen dat leidt tot een rechtvaardige en evenwichtige wereldbeschaving die is gebaseerd op een onwankelbaar begrip van eenheid van de menselijke familie en al het leven.

Jongeren sturen daarom een duidelijke en
krachtige boodschap: ze willen actie.

Jongeren hebben wel degelijk invloed: door het gebruik van sociale media, die ze inzetten bij het organiseren van hun acties, en door hun aantal. In de hele wereld zijn meer dan drie miljard mensen jonger dan 25 jaar, oftewel veertig procent van de wereldbevolking. Bij hun protesten richten ze zich op een breed scala aan maatschappelijke kwesties. Ze willen in een rechtvaardige en vreedzame wereld leven die gebaseerd is op de eenheid van al het leven.

De recente golf van klimaatprotesten vindt haar oorsprong in Europa en begon een aantal jaar geleden met een reeks kleinschalige acties. Ze hebben de weg bereid voor een beweging die vleugels kreeg door Greta Thunberg. Allen zijn ze doordrongen van de ernst van alarmerende rapportages, die de laatste tijd zijn verschenen.

Zal de jongerenbeweging uiteindelijk verandering teweegbrengen?

Volgens de voorspellingen van de inheemse mensen wel, maar als we naar het verleden kijken lijkt de kans maar heel erg klein. De hele wereld door de transitie heen helpen is niet bepaald een eenvoudige klus. Samenlevingen dwingen om structurele veranderingen door te voeren, kan decennia in beslag nemen. Zonder politieke daadkracht zou het dood kunnen bloeden.

Het is essentieel dat zowel jongeren als
inheemse volkeren mee kunnen praten.

Ze hebben geweldige ideeën voor een nieuwe wereldorde. Jongeren en inheemse volkeren nemen steeds meer het voortouw op veel gebieden van sociale evolutie. Ze hebben niet alleen oplossingen voor hun gemeenschappen, maar oplossingen waar iedereen baat bij heeft. In feite willen ze overstappen van een industriële beschaving naar een ecologische beschaving. Het is belangrijk hun rol te erkennen in natuurbehoud. Vooral inheemse volkeren hebben traditioneel een reeks instandhoudingsmaatregelen ontwikkeld die van generatie op generatie worden doorgegeven, en als gevolg daarvan moeten ze worden gezien als de beste mensen om natuurbehoud te bestendigen.

En sommige jongeren werken aan een duurzaam utopia.

De jonge ontwerper Dave Hakkens is naar Portugal vertrokken om met een aantal jongeren een duurzaam utopia op te bouwen. Dave Hakkensplan: een duurzame manier van leven ontwikkelen en al doende een nieuwe gemeenschap opzetten. Al zijn successen, overwegingen en fouten deelt hij online. Hij vindt dat we ons leven heel anders moeten inrichten, zonder ecologische voetafdruk. Het gaat namelijk niet alleen om de ontwerper zelf. Het gaat om de community. De gemeenschap. Een nalatenschap, noemt Hakkens zijn avontuur zelfs. Een avontuur dat hij ‘Project Kamp’ doopte.

Ook al voelde Cop26 in Glasgow als een teleurstelling,
iedereen is wel doordrongen van de ernst van het probleem.

Dat gevoel moeten we nu vertalen in een grootschalige omwenteling. Alleen bewegingen die uitmonden in politiek beleid kunnen succes oogsten. Als jongeren en first nations people aan tafel mogen zitten om mee te denken én daarbij een politieke stem hebben, dan wint en evolueert de wereld in de goede richting. Daar ben ik van overtuigd.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 211115
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
planetb

Komende acht jaar zijn cruciaal

Rise above politics’, zei koningin Elisabeth in een videoboodschap. We hebben alleen nu nog een duurzame kans en die wordt steeds kleiner.

Elastisch leven in De Evolutiegids

De rek is eruit

Superhandig zo’n elastiekje, waarmee je van alles bij elkaar kunt houden. Maar zo’n friemeltje is ook een dwingeland.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?