JANE GOODALL | Roots & Shoots Movement | sociale evolutie

Het Roots & Shoots programma van Jane Goodall

Het leven van biologe Jane Goodall leest als een goed boek. Als jonge vrouw vertrok ze naar Afrika om de chimpansees te bestuderen. In 1991 richt ze het internationale programma Roots & Shoots op. Het gaat haar daarbij om een kritische massa jonge mensen bij elkaar te brengen die begrijpt dat er wijsheid verloren is gegaan, dat er een discrepantie is tussen het slimme brein en het liefdevolle hart.

Iedereen die geïnformeerd is en waar nodig ondersteund wordt, is in staat om de wereld stukje bij beetje te veranderen. Het doel van Roots & Shoots is om gepassioneerde en empathische leiders van de toekomst voort te brengen die de wereld zo hard nodig heeft om er een betere plek van te maken voor mensen, dieren en het milieu. De educatieve jeugdorganisatie is intussen in meer dan honderd landen actief. 

Jeugd stimuleren
Jane Goodall reist actief de wereld rond om mensen te vertellen over haar ervaringen met de chimpansees, de ontbossingspraktijken, bushmeat handel en haar passie voor de natuur- en milieubescherming. Ze is erg enthousiast over haar Roots & Shoots programma, waarmee ze de jeugd stimuleert een initiatief op te zetten dat goed is voor mens, dier en milieu. Onderwerpen die eigenlijk standaard onderdeel van het basisschoolonderwijs zouden moeten zijn. In Nederland is hier wel aandacht voor, maar in veel andere landen niet.

Innovation Lab Schools
“In veel ontwikkelingslanden hebben vrouwen geen vrijheid”, zegt Jane Goodall. “In gemeenschappen van die landen krijgen jongens onderwijs, meisjes worden overgeslagen. En in veel culturen hebben vrouwen geen toegang tot familieplanning, ze hebben veel kinderen en zijn alleen verantwoordelijk voor hun opvoeding en zorg. Om deze redenen zullen niet alleen deze vrouwen en hun kinderen lijden maar ook onze toekomst.”

Vanuit haar Roots & Shootsorganisatie promoot Jane Goodall de Innovation Lab Schools, een netwerk van leerkrachten die kwalitatief en gratis onderwijs willen bieden aan kinderen die leven in afgelegen Afrikaanse gebieden. Door de Labruimtes te voorzien van internetverbinding, bord, laptop(s) en onderwijsmiddelen, samen met een leerkracht, kunnen studenten uit 90 verschillende landen via Skype met elkaar in contact gebracht worden. Koen Timmers is initiatiefnemer en oprichter van deze Labs. In 2018 werd hij door Bill Gates aangekondigd als een van de beste leraren wereldwijd als onderdeel van de Global Teacher Prize. De laboratoria streven ernaar om tegen 2020 gratis kwaliteitsonderwijs te bieden aan 1 miljoen studenten, waarbij 20 scholen op 4 continenten betrokken zijn. Dit project werkt met een nieuw curriculum, gericht op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Verschil maken
Ieder mens doet ertoe, vindt Jane Goodall. En ieder mens kan een verschil maken. Een betere wereld ontstaat volgens haar als je nadenkt over de gevolgen van de keuzes in je leven. Dus wat we kopen, eten en doen. Door met elkaar ideeën en successen te delen kun je blokkades neerhalen die er zijn tussen mensen, culturen, religies en tussen mens en natuur. Je kunt mensen leren dat ieder mens hetzelfde bloed heeft ongeacht de kleur van je huid of ongeacht je religie. We hebben allemaal gevoelens van vreugde, verdriet, waanhoop of pijn. Als mensen zich daarvan bewust worden kunnen ze de volgende stap naar verbinding maken.

Het instituut draait op vrijwilligers en verwelkomt sociaal geëngageerde en milieubewuste mensen die het verschil willen maken. Onze natuur is kwetsbaar en milieuvervuiling blijft een probleem. Ook mishandeling van dieren komt nog steeds voor. Het zijn maar een paar van de problemen waar we op aarde tegenaan lopen.

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180729
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Robert te Pas in de Evolutiegids

Maakbaarheid zit mensen in de weg

Robert te Pas: ‘De maakbare wereld schept mensen met psychische problemen. Dat vraagt om een andere focus.’

Erik Bretveld van Buginn redt bijen met bijenhotel

Steun de bijenactie van Buginn

Red de bestuivers van onze gewassen! Ze sterven langzaam uit en het is hoog tijd dat we ze helpen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?