JAAP MACKAAY | Pure M | geluk begint in je brein | interview

Jaap Mackaay in de Evolutiegids

Jaap Mackaay, neurocoach:

‘Stop de stoorzenders in je brein en ontdek je evolutiepotentieel

Door het verbinden van wetenschappelijke feiten in de psychologie, neurowetenschappen, fysiologie, kwantummechanica en biologie is er een nieuw fenomeen in ons brein ontdekt: de Bad Clusters. Wat is de reden dat die Bad Clusters of emotionele stoorzenders in het brein je ziek maken? Een gesprek met neurocoach Jaap Mackaay van Pure M over ons ongerijmd lijkende onderbewustzijn.

Jaap Mackaay maakt een zakelijke indruk, maar weet je direct op een open en vriendelijke manier voor zich te winnen. “Ik verleen als neurocoach hulp aan hen die deze behoeven. Dat is een artikel uit de politiewet”, vertelt Jaap Mackaay. “Mijn loopbaan begon namelijk bij de Rijkspolitie. Daarna heb ik gewerkt in de informatietechnologie, bij de provinciale overheid en het bedrijfsleven. Het hulpverleningsthema heb ik daar op uiteenlopende manieren kunnen toegepassen. In 2007 kwam ik in contact met het gedachtegoed van Joop Korthuis, wetenschapper en ontwikkelaar van Progressive Mental Alignment® (PMA). PMA activeert het zelfgenezend vermogen van het brein. Om kort te gaan: het pakt de oorzaak van emotionele en lichamelijke klachten aan en lost deze voorgoed op.”

In mijn leven liep ik tegen een aantal facetten aan, die mij steeds belemmerden in mijn evolutie, in mijn leiderschap en in mijn relatie met mensen. Ik heb zelf ervaren dat de PMA-methode heel effectief is. Ik nam daarom het besluit om naar de Verenigde Staten af te reizen om de opleiding te volgen en een eigen praktijk te beginnen.” Je bent dus in de crisistijd zelfstandig geworden. Een risico? “Juist niet! PMA was weliswaar nog niet zo bekend, maar allengs kon ik via mijn lezingen meer bekendheid over deze methode genereren. Progressive Mental Alignment is namelijk van grote waarde bij aandoeningen als depressies, posttraumatisch stresssyndroom, fybromyalgie, migraine, astma, darmklachten, autisme, psoriasis, eczeem, multiple sclerose, relationele issues en vele andere uitdagingen. Niets mooiers dan mensen te helpen meer gezondheid, geluk, succes en vrijheid te laten ervaren.”

Wat drijft mensen om te kiezen voor neurocoaching? “De coachees die bij mij komen zijn vaak al langer op zoek naar een oplossing voor hun gezondheidsproblemen, saboterende gedragsproblemen of conflicten in relaties of werk. Soms zijn ze al bij andere hulpverleners of coaches in therapie geweest.” Triggeren die stoorzenders mensen uiteindelijk om voor PMA te kiezen? “Ja, want elke keer komen ze in aanraking met de negatieve effecten van hun stoorzenders of gevoelens. Ze hebben geen idee wat de oorzaak is, laat staan hoe ze dit snel en doeltreffend kunnen oplossen. En dat is niet fijn.” Kan het zijn dat mensen door die stoorzenders niet verder kunnen in hun leven? Jaap: “Ja, dat is mogelijk. Er zijn stoorzenders die mensen heel ziek kunnen maken. Denk maar eens aan de psychosomatische gezondheidsproblemen, zoals stress, burnout, fybromyalgie, migraine, enzovoort. Het brein kan ons letterlijk ziek maken.”

“Dan moet je je afvragen wat de reden is dat ons brein ons ziek maakt. Die vraag heeft Joop Korthuis doen besluiten om het antwoord te gaan zoeken. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in zijn boek Innerlijke Macht en zijn conclusie dat Bad Clusters of negatieve stoorzenders voor meer dan vijfenzeventig procent onze denkpatronen, conclusies, beslissingen en gedragingen dicteren. Joop Korthuis heeft verder aangetoond hoe groot de positieve energie is die vrijkomt bij het opsporen van diep verstopte stoorzenders en hoe dit direct tot voelbare resultaten leidt.”

“Je bent niet geboren met stickers als angst, afgunst, bezorgdheid of vrees. Zo’n sticker is in feite fysiologie in onbalans. Het voelt niet fijn in je lijf. En dat heeft een oorzaak. Je moet het zó zien: in het dagelijks leven slaan we alles op wat we tegen komen. Ik maak dan onderscheid tussen een normale situatie die je aankunt en die je niet aankunt. Een aanrijding, een val van de trap, ontslag, een schokkende mededeling. Het kan zijn dat zo’n situatie voor jou een emotioneel ingrijpend moment is geweest. Het brein slaat van zo’n moment alles op: van geur, smaak, gevoel, temperatuur, geluiden, afstand, diepte, snelheid, gezichten tot vorm en kleur.

In geval van een emotionele gebeurtenis, een situatie die je niet aankon, worden deze gegevens onjuist in het brein gekoppeld aan het gevoel dat je ten tijde van het emotioneel ingrijpende moment in je lichaam hebt ervaren. Nou en, zou je kunnen zeggen! In een situatie na deze gebeurtenis kan zo’n gevoelscode bij een normale situatie gaan opspelen omdat een vorm, geur of kleur gelijkenis vertoont met die van een eerder opgeslagen code in de Bad Cluster. Je reageert dan vanuit onbalans en jij weet ook niet wat je werkelijk heeft geraakt en waarom. Wat je wel direct merkt is de directe fysiologische reactie van je lichaam. Dan voel je afgunst of angst. Je weet absoluut niet waar dat gevoel nou ineens vandaan komt. Het enige wat je wilt is weg van de pijn en je gaat irrationeel gedrag vertonen. Je maakt keuzes die je eigenlijk niet had willen maken.”

Ons brein is de meest complexe en ontastbare biologische denktank op aarde. Het lijkt me dat je die denktank niet zomaar kunt doorgronden. Kun je iets zeggen over de methode van werken? Jaap Mackaay: “Het vertellen van verhalen is bij PMA niet aan de orde. Veel coachees vinden het geweldig dat ze mij hun verhaal niet hoeven te vertellen. Vaak hebben ze hun verhaal al honderdduizend keer verteld en dat heeft ze niet verder gebracht. Ik werk met mentale plaatjes.” Beelden? “Nee, ons brein werkt met mentale plaatjes van geluiden, geuren, temperaturen, enzovoorts, én met fysiologie ofwel het voelen van iets. Als je tevredenheid voelt, vraag ik door naar wat je waar precies voelt. Prikt het ergens, is het koud, klopt het hart harder?” Oké, maar hoe weet jij waar de stoorzender zit? “Daarvoor zijn een aantal vragen en tussenstations nodig om uiteindelijk te komen waar we moeten zijn. De werkwijze is dat je via mentale plaatjes en het voelen van iets uiteindelijk bij de stoorzender uitkomt. Ik vraag de coachee om het gevoel dat bij de stoorzender hoort te verwelkomen en volledig toe te laten en het meest vervelende moment nog eens te beleven. Nadat de bron van je belemmerende overtuigingen is gevonden en van zijn negatieve lading is ontdaan, verdwijnen je overtuigingen spontaan en maken plaats voor innerlijke rust. Het zorgt automatisch voor gedragsverandering en een nieuw vertrouwen in jezelf. Je kunt zaken dan met meer inzicht en overzicht beoordelen. Je maakt dan ook andere keuzes in je leven.”

Als klant zou ik niet meer weten waar ik met mijn probleem in het woud van coaches en therapeuten zou moeten vervoegen. Het zou helpen als er onder een bepaalde methode een gedegen onderzoek en keurmerk zit. Hoe zit dat met PMA? “Ik vind dat de mensen in Nederland het recht hebben om te weten hoe het werkt. Daarna weet je feilloos welke aanpak wel of niet voor je werkt.” Ik vind zelf onderzoek een pré. “Ik ben er niet op tegen. Aan de andere kant heeft mond-op-mond-reclame ook veel invloed.”
Hoe kijken psychologen en gezondheidswerkers tegen deze methode aan? “Wisselend. Er is soms bij deze en gene de nodige weerstand, want het zou kunnen betekenen dat hun methodes niet werken. Tegelijkertijd zijn er intussen ook psychologen én neurologen die deze aanpak hanteren.

Zijn er ook mensen van hun ziektes genezen? “Ja, een klant is door het doen van PMA-sessies genezen van hooikoorts.” Migraine? “Ook een mooi voorbeeld, want migraine is een vorm van een geactiveerde Bad Cluster.” Burnout is beroepsziekte nummer één. Zou jij durven beweren dat daar een stoorzender onder zit? “Ja. Ik wil er wel aan toevoegen dat ik een procesbegeleider ben en geen genezer. Degene met problemen moet wel bereid zijn om aan zichzelf te werken. De coachee doet het werk geheel zelf. Zijn of haar overtuigingen over leven en werk zullen onherroepelijk veranderen. Hij of zij zal daarna andere keuzes in het leven maken. Je gaat het pas zien als je door hebt, zei Johan Cruyff ooit.” Wat zeggen mensen na de PMA-sessies? “Heb ik me daar nou zó druk om gemaakt? PMA is geen onrealistische of zweverige theorie, maar een wetenschappelijk onderbouwde techniek die in een veilige omgeving wordt toegepast.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171220
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Ik knok voor minder regels in de GGZ

Ernst Klunder, voorzitter raad van bestuur van Dimence Groep, knokt voor meer vertrouwen.

ronalddecaluwe1

We hebben afgeleerd om te voelen

Bij aandachttrainer Ronald de Caluwé gaat het altijd samen met zelfreflectie, gedrag en bewustwording.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?