MILIEUCONGRES IUCN | komende 8 jaar cruciaal | duurzame evolutie

13 september 2021 | Mary Span | Evolutiegids

IUCN-milieucongres:
‘Als we niet versnellen, verliezen we een duurzame kans’

‘s Werelds grootste milieuparlement sinds Covid-19 bracht 4.000 mensen in Marseille en online samen om problemen en oplossingen te presenteren, van koraalriffen tot landbescherming. Star Wars-acteur en milieuactivist Harrison Ford eiste gerechtigheid voor moeder Natuur. We hebben alleen nu een kans en die wordt steeds kleiner.

Nadat bosbranden en extreme klimaatgebeurtenissen over de hele planeet – om nog maar te zwijgen van het laatste IPCC-rapport – deze zomer onderstreepten dat klimaatverandering al een angstaanjagende realiteit is, opende de IUCN-conferentie van 3 tot 11 september 2021 om NGO’s, wetenschappers, bedrijven, inheemse volkeren en vertegenwoordigers van overheden van over de hele wereld samen te brengen.

Rode Lijst
Het IUCN-congres, de organisatie voor natuurbehoud, fungeert als een uniek, inclusief wereldwijd milieuparlement, waar regeringen, NGO’s en inheemse volkeren allemaal een stem hebben. Als je wilt weten hoe het ervoor staat, bel dan de IUCN in Zwitserland, want daar wordt de Rode Lijst van bedreigde soorten dieren en planten samengesteld. Volgens het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) worden momenteel ongeveer een miljoen dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd.

Het congres riep op tot bescherming van 30% van de planeet en 80% van de Amazone en tot het stoppen van mijnbouw in diepzeeën. Nu geldt dat voor 16 procent van het land en 8 procent van de oceanen. Voor de komodovaraan komt de oproep eigenlijk te laat, maar die wordt inmiddels intensief beschermd.

Hoopvol nieuws
Gelukkig had de IUCN ook hoopvol nieuws. Dankzij internationale vangstquota en afspraken tegen illegale visserij zijn vier soorten tonijn op de weg terug. Drie ervan, de vanwege de Japanse sushi bekende blauwvintonijn, albacore en geelvintonijn, worden niet meer direct bedreigd. 

Soortenrijkdom
De vraag is natuurlijk wel wat die 30 procent inhoudt. De biodiversiteit, de soortenrijkdom in de natuur, is de afgelopen vijftig jaar met 60 procent afgenomen, en één miljoen soorten dreigen komende decennia uit te sterven, stelde een gezaghebbend VN-rapport in 2019. Ecosystemen die ons dragen en voeden dreigen te kapseizen door de manier waarop we roofbouw plegen op de natuur. De ecologische aftakeling van de planeet heeft een point of no return bereikt. Bescherming alleen volstaat niet meer om een mondiale ecologische catastrofe te voorkomen, er moet ook hersteld worden. Regeringen hebben niet voldoende geld vrijgemaakt om de biodiversiteit te beschermen. Daarom doet het congres een beroep op bedrijfs- en ontwikkelingsbanken om de ecologische transitie te financieren.

Wadden
Op het congres is een motie van de Waddenvereniging aangenomen. De motie roept de Nederlandse regering op om geen nieuwe gaswinning te starten onder de Waddenzee, aangezien het een beschermd natuurgebied is en ook Unesco werelderfgoed.

We moeten geen wonderbaarlijke verandering verwachten van de IUCN-conferentie. Maar het zou wel eens een opstapje kunnen zijn voor meer acties tegen nog meer schade aan de natuur. De vierjaarlijkse IUCN-top loopt dit jaar vooruit op twee grote VN-bijeenkomsten dit jaar: een biodiversiteitstop in Kunming, China, en een klimaattop in Glasgow, Schotland. De komende acht jaar zijn cruciaal voor herstel.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 210913
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Bosecologie in De Evolutiegids

Er is geen ‘ik’ in het bos, maar een sociaal ‘wij’

Suzanne Simard ontdekte verborgen netwerken van bossen, maar deze worden overal vernietigd. Hebben we nog een keuze voor herstel?

Klimaatmanagement in De Evolutiegids

Begin ‘n luistersessie!

Maar al te vaak is klimaatbeleid een top-downbenadering en mondiaal. Hoe kan het anders?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?