IPKW | Kevin Rijke | duurzame gebiedsontwikkeling | interview

Kevin Rijke, directeur van Industriepark Kleefse Waard (IPKW):

‘IPKW wil een innovatieve en duurzame aanjager voor de regio zijn’

Het staat niet dagelijks in de media, maar er voltrekt zich een stille revolutie in Nederland: samen doen is in de regio Arnhem synoniem geworden voor evolutie in schone technologie. Directeur Kevin Rijke van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem stelt kwalitatieve samenwerking en kruisbestuiving centraal in de uitwerking van het innovatiebeleid. Daarmee won het Industriepark in 2015 uit handen van minister Plasterk de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Kevin Rijke is sinds 2014 directeur van Industriepark Kleefse Waard (het voormalige AkzoNobel-terrein), kortweg IPKW genoemd. Hij doet dat namens het familiebedrijf in vastgoedontwikkeling en beleggingen Schipper Bosch. Achter de schermen werkt hij hard om op een zakelijke én menselijke manier waarde toe te voegen aan schone technologie (cleantech) en om het best denkbare vestigingsklimaat voor duurzame bedrijven tot stand te brengen. Op basis van een masterplan werd het voormalige AkzoNobel-industrieterrein getransformeerd tot één aaneengesloten terrein met een strakke, eenduidige inrichting. De cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zijn of worden gerestaureerd en aangepast aan de eisen van de nieuwe tijd, met behoud van het historische karakter.

Inclusieve campus
Kevin Rijke: “IPKW is geen doorsnee bedrijventerrein. Wij zijn niet alleen een plek voor de maakindustrie maar ook een inclusieve campus voor iedereen die bij en voor ons werkt, voor iedereen die belangstelling voor ons werk heeft en – niet de minste –  voor het onderwijs. Het terrein en de industriële gebouwen zijn in 2003 aangekocht door Schipper Bosch met de bedoeling het industriepark te ontwikkelen voor bedrijven met een focus op energie en milieutechnologie. Schipper Bosch ontwikkelt gebieden, projecten en producten om mensen samen te brengen. Naast ons park heeft Schipper Bosch nog binnenstedelijke bedrijfsparken in Amersfoort en Arnhem. Typerend is ons verlangen naar vernieuwing en het zoeken naar duurzame kwaliteitsoplossingen. Er staan veel gebouwen op het terrein die een voor een zijn geëvolueerd tot toonaangevende kantoren en industriële productie- en testlocaties, top of the bill en tot en met energielabel A.”

Gouden Piramide
Kevin Rijke is eindverantwoordelijk voor alles wat er op het industrieterrein gebeurt. “We zijn weliswaar een gesloten terrein, maar we willen mensen graag laten zien wat we hier doen. Daarom organiseren wij regelmatig evenementen en rondleidingen. In het afgelopen jaren hebben we meer dan honderd bijeenkomsten georganiseerd.” Jullie hebben alles in huis om IPKW op de kaart te kunnen zetten. “Ja, we beschikken zelfs via ons moederbedrijf over een bouwbedrijf, architecten en ontwikkelaars. Want we zijn gericht op vernieuwing, duurzaamheid en industrie. Toen wij dit terrein in 2003 kochten, was het toe aan modernisering. Er was heel veel liefde en energie nodig om dit terrein naar een hoger, duurzamer niveau te brengen. Want duurzaamheid is volgens ons de toekomst. Wij willen het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland worden. We houden ons bezig met afval, energie, mobiliteit, mensen en de gebouwde omgeving. Wij moedigen bovendien het gemeenschapsgevoel aan door niet alleen de hardware in de vorm van bedrijfsruimten te ontwikkelen, maar ook de software van gemeenschappelijke voorzieningen en activiteiten. Het succes hiervan blijkt uit het feit dat bedrijven in toenemende mate van elkaars producten en expertise gebruikmaken. En verder uit het winnen van de Gouden Piramide in 2015, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.”

Praatland
In landen als Brazilië, Australië, Chili en Duitsland is de overweging om over te gaan op duurzame energie nu al een puur economische geworden. De komende jaren zal de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo verder dalen.  En daarna zal het aantal landen, waar het omslagpunt voor duurzame energie doorbroken wordt, verder toenemen. Maar Nederland scoort slecht op duurzaamheid en is qua duurzaamheid vooral een praatland. Achter de duurzame ontwikkeling in Nederland zit geen overtuigende (politieke) visie. Er bestaat geen samenhang tussen onze economische doelen en milieudoelen. Frustreert dat niet? Kevin Rijke: “Ja, enorm! Het irriteerde me zelfs! Maar de laatste jaren is er wel wat gebeurd. Denk maar aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarom willen wij als IPKW een versnelling in duurzaam denken tot stand brengen. Door de jaren heen hebben we een scherp oog voor detail ontwikkeld en een neus voor vernieuwende en duurzame initiatieven. Zo produceert AkzoNobel Functional Chemicals op ons industriepark een verscheidenheid aan chemische tussenproducten en performance chemicals op wereldwijde schaal, biedt Airhunters eigenzinnige transportoplossingen, recyclet 4Pet Recycling 25.000 ton petflessen per jaar voor de productie van folie, brengt CATO Engineering een nieuwe installatie op de markt die biogas opwaardeert naar groengas, ontwikkelt Exergy een batterij met een nieuwe technologie en leveren HyMove en Nedstack het brandstofcelsysteem voor de nieuwe, Gelderse waterstofbus. Samen met innovatienetwerk Kiemt en de gemeente Arnhem organiseren wij elk jaar Green Industry Events. En (startende) ondernemers krijgen de kans hun product of dienst te laten zien en mensen uit het bedrijfsleven en overheid te ontmoeten. Er komen op IPKW vier grote windmolens te staan, we hebben een laadcentrum voor elektrische auto’s en er is een elektrische deelauto beschikbaar voor mensen die op ons terrein werken. Momenteel onderzoeken we hoe we de warmte, die op ons terrein wordt geproduceerd, kunnen omzetten naar groene energie. Verder willen we ons gezamenlijke afval kunnen recyclen. En we zijn bezig met een grondstoffenbank. We hebben overigens genoeg ruimte om nóg meer innovatieve bedrijven voor duurzame energie te huisvesten.” Waar moet ik dan aan denken? “Aan elektrische motoren, elektrische auto’s en bussen, batterijtechnologie, wind- en zonne-energie.”

Álles duurzaam
Kevin vervolgt gepassioneerd: “Wil duurzaam bouwen in Nederland echt van de grond komen, dan moet er sprake zijn van opschaling van bedrijven en dienen er nieuwe verdienmodellen te komen die hergebruik aantrekkelijk maken. Wij proberen álles duurzaam te doen. Zelfs het planten van een boom is belangrijk voor ons, want een boom is naast een natuurlijke ook een concrete bijdrage aan de wereld van morgen. Een boom plant je niet voor jezelf, maar voor de toekomst.” Zover gaan jullie?! Welke invloed heeft dat alles op de regio? “IPKW werkt intensief samen met grote partijen als de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en Oost NV. Maar het moet allemaal niet overkomen als greenwashing of windowdressing. Soms duurt het wat langer voordat initiatieven zijn gerealiseerd. Een windmolenpark is er niet van vandaag op morgen. Het zijn langdurige en complexe trajecten.” Willen jullie ook het nieuwste van het nieuwste realiseren? “Ja, absoluut. Op ons industriepark zitten vijftien startups in onze incubators die bezig zijn met innovaties die we soms ook in ons park kunnen toepassen. Daarbij kun je denken aan een energie-installatie op de bodem van een rivier, waarbij de onderstroom van de rivier energie opwekt. Ik zou het prachtig vinden als we die installatie bij ons in de Nederrijn zouden kunnen inzetten.” Maar dat duurt nog wel even, heb ik de indruk. “Helaas wel en dat komt omdat er vaak nieuwe regels en wetten gemaakt moeten worden voor dit soort nieuwe toepassingen. En vergeet niet het vergunningentraject. Daar gaat soms jaren overheen, omdat mensen niet voor de troepen uit durven te lopen. Daar lopen innovaties vaak op stuk. De overheid is hierin ontzettend belangrijk. Als lanceerder, facilitator en ondersteuner van innovaties. De overheid zou bovendien meer moeten uitspreken dat ze voor duurzaamheid zijn en moeten laten zien dat ze zelf ook duurzame initiatieven lanceren. Ze hebben wat dat betreft een voorbeeldfunctie. Prof. Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen van Radboud Universiteit Nijmegen zegt het zo mooi in zijn boek Nieuwe Business Modellen: ‘Ik geloof in de kracht van delen. In doen wat nodig is. Niet denken vanuit een vast aanbod en vaste structuren, maar focussen op de bedoeling. Niet zorgen voor, maar zorgen dat. In samen organiseren en samen door-ontwikkelen.’ Ik vind het daarom belangrijk om als IPKW en als campus de innovatieve aanjager en verbinder voor de regio te zijn en te blijven. En misschien neem ik in de toekomst die rol als overheidsdienaar ook nog wel op me.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170222
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

IPKW wint Circular Economy Award 2019

31-10-19: Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is vandaag uitgeroepen tot Beste Circulaire Werklocatie van Nederland 2019.De Circular Economy Award wordt voor het derde jaar uitgereikt. Doel is een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. Het IPKW heeft volgens de jury een inclusieve aanpak, waarbij alle en iedereen, van oude meuk tot nieuwe hip, wordt meegenomen. Bron: BT Event.

Sociale innovatie

09-01-19: Voor een eco-industrial park is ook het sociale aspect belangrijk. In een straal van 3 kilometer van IPKW liggen verschillende woonwijken. De bewoners worden zoveel mogelijk bij de plannen van het industriepark betrokken. Eén keer per twee jaar gaan daarom de deuren van de bedrijven op IPKW open voor mensen uit de omgeving. Dat daar 10.000 tot 15.000 mensen op afkomen is een positief signaal. Over twee jaar is er weer een open dag. Dan kunnen mensen ook weer een kijkje in de keuken nemen en zien hoe IPKW werkt. Bron: IPKW.
Guido Bakema van Kiemt

Guido Bakema van Kiemt: ‘Samen gaan we innovatief duurzaam’

Het innovatienetwerk Kiemt bereidt zich voor op een andere energie- en milieumarkt. Interview met voorzitter Guido Bakema…

artez_marjolijnbrussaard5

De kunstvisie van ArtEZ heeft maatschappelijke impact

Marjolijn Brussaard van ArtEZ streeft naar maatschappelijk relevantie. Zal kunst prioriteit krijgen van politici, bedrijfsleven en burgers?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?