INTROVERTE VERSUS EXTRAVERTE LEIDERS | persoonlijke evolutie

introvert versus extravert in De Evolutiegids

Waarom leveren introverte leiders beter leiderschap op?

Francesca Gino van de Harvard Business School heeft na onderzoek geconstateerd dat introverte mensen een belangrijke rol kunnen spelen bij het leiden van mensen en projecten. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat extraverte mensen meer dominant zijn, de boventoon voeren tijdens gesprekken en minder ontvankelijk zijn voor ideeën.

Uit het onderzoek van Francesca Gina van de Harvard Business School blijkt dat introverte leiders beter scoren bij innovatieve teams, omdat zij beter in staat zijn om te luisteren en op de achtergrond te blijven als het team nieuwe ideeën lanceert en kennis met elkaar deelt.

Meer dan 40% van de leiders – inclusief Bill Gates en Barack Obama – omschrijven zichzelf als introvert. Uit het onderzoek onder grote leiders in de VS blijkt dat introverte leiders en niet de extraverte uit het goede hout zijn gesneden om teams te leiden. Waarom?

1. Zij denken eerst voordat ze praten. Zij gebruiken de stilte om na te denken en om anderen de gelegenheid te geven de stilte te benutten om zelf na te denken. Introverte leiders leren door te luisteren en niet door te praten. In feite maken introverte leiders minder blunders dan extraverte mensen.

2. Zij verdiepen zich in plaats van de breedte te kiezen. Introverte mensen hebben de neiging om een probleem geheel te doorgronden voordat ze met een idee of oplossing komen. Zij houden niet van oppervlakkige gesprekken en stellen diepgaande vragen. Zij luisteren naar de antwoorden om ervan te kunnen leren.

3. Zij zijn kalm en ademen rust uit. Introverte leiders spreken zacht en weloverwogen. Ze stralen rust en vertrouwen uit. Introverte leiders hebben de neiging zich goed voor te bereiden. Dat is de reden dat ze te allen tijde vol zelfvertrouwen en cool kunnen zijn.

4. Zij schrijven liever dan dat ze praten. Schrijven helpt introverte leiders om hun standpunten beter naar voren te brengen, ook via twitter of andere sociale media.

5. Zij omarmen eenzaamheid. Introverte mensen houden ervan tijd alleen door te brengen. Deze time-outs geeft nieuwe brandstof en gelegenheid voor creativiteit en besluitvorming. Op die manier zijn introverte leiders bijna nooit reactief maar pro-actief.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 2012
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
peterkemperman_450

Holistisch leiderschap

Peter Kemperman, holistisch psycholoog: ‘Een mens wordt perfect geboren en heeft alle potentie al in zich’

Integer leiderschap

Integer leiderschap

Zet integriteit op jouw to-do-list

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?