INTEGER LEIDERSCHAP | integriteit | persoonlijke evolutie

Integer leiderschap

Neem integriteit mee in je dagelijkse bagage

Jouw integriteit en integer leiderschap is goud waard. Het brengt waarde in je leven en werk. Maar waarom kiezen sommigen voor een negatieve levenswijze? Heeft de maatschappij corruptie, fraude en verbroken beloftes als normaal geaccepteerd? Waarom moeten wij regelgeving en wetten maken om misdaad en crimineel gedrag van vandaag tegen te gaan? Een artikel over mistoestanden in de (business)wereld en wat je er zelf aan kunt doen om de wereld te verbeteren. Neem in ieder geval integriteit mee in je dagelijkse bagage.

We maken ons tegenwoordig zorgen over hoe anderen met ons geld en ons pensioen omgaan, hoe en hoeveel de regering gaat bezuinigen en hoe egocentrisch business en de maatschappij zijn geworden. In het dagelijkse nieuws worden regelmatig verhalen over mensen en bedrijven verteld die niet integer of eerlijk en onkreukbaar hebben gehandeld. Het gevolg is dat we met z’n allen wantrouwend zijn geworden ten opzichte van politieke partijen, de bedrijfswereld en de overheid. ‘Laat ze het eerst maar eens laten zien wat hun belofte waard is voordat wij erin stappen’ lijken we te denken.

Medeschuldig
De houding van niet-integer zijn heeft ons miljarden euro’s gekost om nog maar niet te spreken over onze onrust en agressie als gevolg van het misgedrag van vele mensen en organisaties. Maar het is gemakkelijk genoeg om met je vinger naar een ander te wijzen. Ook wij zijn medeschuldig.

Laatst hoorde ik van een winkelier dat zijn winkelruiten zijn ingeslagen. Zomaar. Reden onbekend. En wat te denken van samenwerkingen die uit elkaar vallen omdat ze elkaar gewoonweg niet meer vertrouwen? Om wat voor reden dan ook. Of hoe vind je het dat werkgevers oudere sollicitanten weigeren? Jongeren onder de 25 jaar zijn populair. Discriminatie? Ze komen er niet eerlijk voor uit. Het lijkt alsof de bezuinigingsronden als gevolg van de kredietcrisis juist de zwakkeren in de samenleving treffen. Is dat integer? En wat te denken van privé bellen op kosten van de zaak. Is dit de juiste weg? Nee, zeg ik.

Jouw reputatie is goud waard
Volgens mij moeten we terug naar de oorzaak van alles. En dat is integriteit in jezelf eigen maken en dat integreren in alle aspecten van je leven en werk. Integriteit kun je een ander niet opleggen. Dat kun je alleen bij jezelf. Als je je integer gedraagt heeft dat vroeg of laat een positieve invloed op je reputatie en de wereld. Je bent namelijk een positief voorbeeld voor anderen geworden. Dat is goud waard en iets om na te volgen.

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die maar af en toe integer zijn als de situatie dat toelaat. En ze schijnen succesvol te zijn. Maar vroeg of laat krijgen die mensen toch met de nadelige gevolgen van hun gedrag te maken. Alleen zie jij dat dan niet. Hoe een ander zich misdraagt, geeft jou nog geen reden om je ook zo te gedragen. Als we met z’n allen zo blijven denken, kunnen we geen begin maken met het verbeteren van de wereld en dus van beter leiderschap in de wereld.

Verschuiving
Gelukkig is er goed nieuws. Er is een verschuiving gaande in de wereld. We nemen het niet langer. De verschillende tv-programma’s gaan steeds meer in op de misdragingen van bedrijven en instituties. We verwachten en vragen daarmee om gedegen integriteit. Wij dringen niet zozeer aan op wetten en regels, maar om integriteit in de mensen zelf.

Eigenlijk gaat het om het volgende:

  1. Je bent niet volmaakt. De sleutel is om je bewust te worden van wat er werkelijk gaande is, van die ervaringen te leren en die kennis te integreren in je leven en werk.
  2. Integriteit is een keuze. Wat anderen doen, is hun keuze.
  3. Integriteit betekent waarheid en waarde brengen in je eigen leven en werk. Dat is ontzettend waardevol voor jezelf en uiteindelijk voor de wereld.
  4. Onderschat niet het belang van persoonlijke integriteit. Je zult namelijk nieuwe vrijheid en nieuwe energie vinden door de weg van integriteit te kiezen. Dat is winst!
  5. Omring je met mensen die hetzelfde denken en doen als jij. Vermijd mensen die niet integer zijn.
  6. Geniet van je nieuwe vrijheid en positieve gevoelens die integer gedrag met zich meebrengt. Omarm de voordelen: ze zijn groot en magnetisch.
  7. Vergeet niet dat een goed voorbeeld doet volgen.

Zet integriteit op jouw to-do-list en lever daarmee een bijdrage aan een betere wereld.

De integriteitverwachting ten aanzien van (toekomstige) leiders is torenhoog. Kan een mens wel aan deze verwachting voldoen? En hoe zit het met de integriteit van mensen die uiting geven aan de publieke opinie zelf? Oordelen over anderen is toch gemakkelijker dan zelf het goede voorbeeld zijn.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 150806
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?