DE HOGE VELUWE | Henk Beukhof | natuurevolutie | interview

Henk Beukhof van De Hoge Veluwe:

‘De natuur, dat is evolutie én avontuur in een groene schatkamer’

Wie ooit in Het Nationale Park de Hoge Veluwe is geweest, kent het gevoel van pure en natuurlijke cultuurbeleving. Adjunct-directeur Henk Beukhof is er zelfs geboren en getogen, in het museum van de oprichters Kröller-Müller. Het 5.400 hectare grote park werkt in de traditie van haar oprichters naar het doel dat hen voor ogen stond: het scheppen en in stand houden van een Nederlands nationaal park en cultureel centrum op de Veluwe. Samen met vrijwilligers.

Henk Beukhof is sinds 1985 werkzaam voor de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hij is als adjunct-directeur verantwoordelijk voor de ondersteundende diensten en de contacten met de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe. Henk Beukhof: “Er werken zo’n tachtig mensen in loondienst, de rest wordt ingevuld door ruim driehonderd vrijwilligers, verdeeld over verschillende werkgroepen. De werkgroepen met hun eigen disciplines worden bemand door ict-specialisten tot hoogleraren en zijn verenigd in de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe. Zij ondersteunen ons belangeloos op allerlei terrein. Dat zijn mensen die zeer betrokken zijn bij het park en soms meer dan wijzelf. Zij ondersteunen ons belangeloos op allerlei terrein. Elke werkgroep heeft een coördinator en die is gesprekspartner voor een leidinggevende. Zo werken we praktisch met elkaar samen. Sommige vrijwilligers geven rondleidingen, de ander geeft advies en een native speaker begeleidt een buitenlandse groep. Het komt ook voor dat ik met een vrijwilliger kan sparren over mijn werk. Dan vraag ik: hoe kijk jij er nou tegenaan? Heb jij daar ervaring mee?”
“Ik wil ook de tachtig vrijwilligers van de ANWB met de witte fietsen noemen. En de twaalf medewerkers van de Presikhaaf Bedrijven. Sommigen werken hier al veertig jaar! Dat is écht heel bijzonder. En ten slotte noem ik de Hoenderloo Groep. De jongeren die daaraan verbonden zijn, re-integreren vanuit het werk in ons park.”
“Hier op de Veluwe zit een concentratie aan dagrecreatiebedrijven waar je u tegen zegt. Noem ze maar op: Burgers’ Zoo, Apenheul, Julianatoren, Openluchtmuseum, Ouwehands Dierenpark. Gezamenlijk vermarkten we de regio. Onze samenwerking is heel uniek en apart”, aldus Henk Beukhof.

Kröller-Müller
Henk is geboren en getogen in het museum Kröller-Müller. “Mijn vader was net na de oorlog manusje van alles bij het museum. Mijn ouders woonden er en bewaakten het museum. Ik ben als het ware met de natuur en de cultuur van het park opgegroeid.” Het park bleef voor Henk Beukhof belangrijk, want in 1985 werd hij aangenomen als hoofd Algemene Zaken.
In 2003 heeft hij de driejarige opleiding van het Instituut voor Toegepaste Psychologie ITIP gevolgd. “Ik heb geleerd gemakkelijker in het leven en het werk te staan. Ik kan de dingen nu laten zonder daar deelgenoot van te zijn. Het belangrijkste was wel dat ik leerde meer mezelf te zijn, dus meer authentiek. En ik leerde beter mensen te lezen. Natuurlijk kan ik nog wel wat aan mijn gedrag verbeteren”, nuanceert hij.

Zwarte cijfers
Hoe blijven jullie als grotendeels subsidieonafhankelijke stichting in de zwarte cijfers, vooral in deze tijd? “Er is een goede balans tussen medewerkers in loondienst en vrijwilligers. Onze exploitatie is gebaseerd op 500.000 bezoekers per jaar en met behulp van al die vrijwilligers kunnen wij ons publiek vele extra’s bieden, zoals wild- en vogelexcursies, excursies voor rolstoelers, wildfotografie, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en theater. Wij werken ook samen met andere organisaties, bijvoorbeeld met mensen van s’Heeren Loo. Dat is een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Die bemensen onze kiosk bij het Jachthuis Hubertus. Zij zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de kiosk. Maar wij bieden ook stageplekken aan voor studenten uit het mbo, hbo en de universiteit. Héél belangrijk”, beklemtoont Beukhof. “Zo lopen bijvoorbeeld studenten die de opleiding Beveiliging doen bij ons stage onder leiding van onze jachtopzichters. Dat is prachtig. Wij hebben ook internationale studenten in huis. Zo doet een Franse student onderzoek naar le pic noir ofwel de zwarte specht.”

“De natuur is hier een avontuur”, zegt Beukhof. ‘Wij raken in de maatschappij steeds verder van de natuur af. Wat is mooier dan de geur van het bos op te snuiven, met je schoenen door de bagger te lopen en de stilte te ervaren? Daarom hebben wij bij de bouw van het bezoekerscentrum ernaar gestreefd de mensen zo snel mogelijk weer naar buiten te krijgen. Dat klinkt raar. Je zou zeggen, hou ze binnen dan kun je nog wat verkopen. Nee, alle binnenruimtes van ons bezoekerscentrum kijken uit op de natuur zodat je geprikkeld wordt om zo snel mogelijk naar buiten te gaan. Wij merken wel dat vooral jonge mensen andere behoeftes hebben. Na een uurtje willen ze weer wat anders zien. Wij moeten dus meer dan vroeger moeite doen om de mensen geboeid te houden en ze bewust te maken van de natuur. Wij zijn géén safaripark. Het gaat ons om de beleving. Wij zorgen ervoor dat mensen enthousiast het park verlaten.”

Digitalisering
Is digitalisering bij jullie een hot item? Beukhof: “We denken er wel over na. We twitteren, maar we moeten eerst voor onszelf bepalen wat belangrijk is. Als je twittert moet je ook veel tijd hebben om de twitterberichten te volgen en te beantwoorden. Je kunt helemaal out of control raken. Dus moeten wij onderzoeken of de sociale media in onze organisatie wel te handlen zijn. De echte wereld is buiten in de natuur. Wij streven naar beleving-plus. Als wij met sociale media toegevoegde waarde kunnen bieden, dan doen we dat. Ik zal je een voorbeeld geven. Wij willen bezoekers in de toekomst een iPad meegeven, waarmee ze op cruciale plekken in het park een filmpje kunnen bekijken, een mooi gedicht kunnen lezen of een foto kunnen bekijken waarop te zien is hoe de mensen op die plek vroeger leefden. Dan pas beleef je De Hoge Veluwe écht.”

Toekomst
Henk Beukhof ziet de toekomst rooskleurig in. “Ik hoop dat het park over tien jaar hetzelfde is als nu. Wij zijn van plan het Museonder te gaan verbouwen. Dat heeft sinds 2003 enorm veel bezoekers getrokken en is aan renovatie toe. In het zuidelijke deel van het park willen we de idylle meer terug laten komen. Wat idylle voor ons is? De beleving van het oorspronkelijke. Wij denken dat we in de 75 jaar van ons bestaan nét iets teveel aan de idylle hebben zitten peuteren”, verklaart Beukhof. “Kijk maar eens naar de bordjes langs de wandelroutes. Die moeten we verwijderen net als het straatmeubilair. Op die manier komt de pure beleving weer terug. Als ik terugkijk op mijn werk in dit mooie park, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan de droom en het idealisme van het echtpaar Kröller-Müller. Dat ik heb mogen bijdragen aan het nut van het algemeen.”

Foto’s: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe – Hans Drijer.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 110510
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Nieuwbouw voor Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft een nieuw complex gebouwd dat het huidige bezoekerscentrum en parkrestaurant moet gaan vervangen.

De bestaande bebouwing is volgens de parkdirectie verouderd en niet meer geschikt voor de ongeveer 600.000 bezoekers die elk jaar naar de Hoge Veluwe komen. De nieuwe, duurzame bebouwing, het Landhuis, een ontwerp van Monadnock & De Zwarte Hond wordt opgetrokken uit lichte houtsoorten afkomstig uit de bossen van het Park.  Er is nu meer ruimte voor interactieve educatie, er is een parkrestaurant met een groot terras en een parkwinkel met streekproducten.

prof.dr. Gert-Jan Hospers deed onderzoek naar de dynamiek en verankering van de Gelderse maakindustrie

De kracht van Oost-Nederland

Weinigen weten dat de stille kracht van Gelderland en Overijssel wordt gevormd door innovatief en duurzaam ondernemerschap. Prof.dr. Gert-Jan Hospers vertelt.

Directeur Alex van Hooff van Burgers' Zoo in Arnhem.

Een dierentuin laat evolutionair leiderschap zien

Alex van Hooff van Burgers’ Zoo: ‘Wij zijn een evolutionaire onderneming die contrair durft te gaan.’

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?