HARTEVOLUTIE | evolutie gekaapt door ratio | persoonlijke evolutie

De menselijke evolutie is gekaapt door onze ratio

De menselijke evolutie is gekaapt door onze ratio, want op school leren we bij alles wat we doen na te denken. Daarbij verliezen we het contact met de intelligentie van ons hart. Tegen de tijd dat kinderen de school verlaten, zijn de jong volwassenen chronische denkers geworden en zijn ze de verbinding kwijt met hun innerlijk weten. Maar wat is de betere raadgever?

Er is ongelofelijk veel onbehagen vanwege de westerse manier van denken en kijken. Er zijn twee verschillende soorten denkprocessen: analytisch en intuïtief. De eerste zorgt ervoor dat je in staat bent om te reflecteren op een situatie en een bewuste keuze te maken, de tweede intuïtieve manier stelt je in staat om inzicht te krijgen. Om te voelen wat ‘waar’ is. De ratio schept afstand, intuïtie zorgt voor verbinding.

Luister naar je hart
Als iemand tegen je zegt ‘luister ‘ns naar je hart’, dan weten de meeste mensen niet wat daarmee bedoeld wordt. Ik ook niet toen dit tegen me gezegd werd. Ook ik zat erg in mijn hoofd en begreep niet wat daarmee bedoeld werd. Soms heb je te maken met een trauma, pijn of verdriet en als je je hart al langere tijd niet meer hebt aangesproken dan kun je niet meer bij je intuïtie. Je mist de werkelijke verbinding met je innerlijke wijsheid.

Hearth Math
Op het moment dat er iets buiten jezelf gebeurt, verandert je adem en omdat onze adem verbonden is met ons hart verandert (de intelligentie van) het hart ook. Ons hart ontvangt de informatie eerder dan ons brein. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut Hearth Math. Via het hart gaat er vervolgens een signaal naar de hersenen. Wanneer we in staat zijn om de keten van onze gedachten te onderscheppen of te onderbreken, kunnen we de informatie in ons hart waarnemen. De informatie vanuit je hart is wat we intuïtie of innerlijk weten noemen. Daarop leren vertrouwen is het meest waardevolle wat je jezelf in het leven cadeau kunt doen.

Positieve richting
Als we leren de intelligentie van ons hart waar te nemen, kunnen we ons leven een positieve richting geven. Door het onderbreken van onze chronische gedachten voorkomen we chronische pijn zoals vermoeidheid, depressie of angst. Chronische pijn heeft niet alleen fysieke gevolgen, maar kan ook zorgen voor niet-helpende gedachten, die weer effect hebben op je gevoel en je gedrag. Negatieve emoties en gedachten (ook van je omgeving) kunnen de pijn in stand houden. Uiteindelijk zijn al onze gedachten, gevoelens, emoties, sensaties en gewaarwordingen terug te voeren tot chemische reacties in de hersenen. En zo zijn er in dit proces vele factoren die hun invloed uitoefenen bij pijn. Pijn is dus per definitie van lichamelijke, geestelijke en sociale aard.

Op het moment dat we in onze ratio zitten, missen we dus de informatie van andere informatiebronnen. Door alleen de ratio te benutten, beperken we onszelf en creëren we een illusie van dingen die niet werkelijk bestaan. De ratio redeneert, het hart weet het gewoon.

Contact maken met je hart
De kunst is om jezelf vanuit openheid elke dag bijvoorbeeld tien minuten de tijd te gunnen om je hart weer te leren voelen. Naarmate je deze eenvoudige oefening vaker doet, zul je merken dat je steeds gemakkelijker contact kunt maken met je hart.

Ga even ontspannen zitten of liggen en pak de rust van je ademhaling of aard jezelf (je lichaam) met de kern van de aarde. Leg beide handen op je hart (borstkas) en ga met je aandacht naar je hart. Het enige wat je hoeft te doen de komende tien minuten is hier met oordeelvrije aandacht aanwezig te zijn en te blijven, vanuit de houding ‘Het is zoals het is’. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je ontspannen achtergrondmuziek opzetten. Kijk voor jezelf wat jij het prettigste vindt om te doen. Na tien minuten pak je weer de rust van je ademhaling en neem je even de tijd om je uit te rekken of in je ogen te wrijven. Neem de tijd om rustig je ogen te openen en voel na wat de oefening met je gedaan heeft.

Hoe meer je weer contact weet te maken met je hart, hoe meer je de flow in je leven gaat ervaren. Het contact met je hart is namelijk de directe verbinding met je innerlijk weten.

Slechte raadgever
Verwar gevoel niet met emotie! Emotie is een zwaar beladen gevoel vanuit het denken. Voelen is zuiver zonder dat de ratio erbij betrokken is. Emoties zijn slechte raadgevers. Ik heb niets tegen emoties, sterker nog, zonder dat zou ik geen echt mens zijn. Ook heb ik niets tegen de ratio, integendeel. Ik ben er blij mee, het helpt me om over dingen na te denken, woorden te vinden en verbanden te benoemen en dit artikel te schrijven. Maar ik heb geleerd dat eerst voelen vanuit mijn hart belangrijk is. Dat ik het daarna overdenk is alleen maar praktisch. Om de juiste keuze te kunnen maken.

Uitnodiging
We zijn allemaal slachtoffers van de oordelende, bewijszoekende, rationele maatschappij. Ik wil je uitnodigen om eens te letten op de hoeveelheid conclusies en oordelen die je dagelijks gebruikt. Je schrikt waarschijnlijk van jezelf. En ik wil je uitnodigen om jouw evolutie een nieuwe, positieve richting te geven door weer contact te maken met je hart. Je zult je verbazen over de nieuwe mogelijkheden.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190605
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

vleugels5

Wees je eigen evolutie

Persoonlijke evolutie heeft een dynamisch aspect in zich: rust, verdieping en beweging.

zelfliefde

Evolutie begint met zelfliefde

Zelfliefde is enorm belangrijk, want je laat je niet snel uit het veld slaan. Het is Trudy gelukt…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?