HARRY WEBERS | rankings | zakelijke evolutie

Rankings in De Evolutiegids

22 februari 2021 | Harry Webers | Hanzegids
Made in Holland: ronkende rankings

Het Nederlandse onderwijs presteert ruim boven het internationale gemiddelde. Gelijktijdig echter scoorden Nederlandse 15-jarige leerlingen in het Programme for International Student Assessment (PISA) in 2018 (485 punten) slechter dan in 2015 (496 punten). Dit leidde tot de 26ste plaats op de OESO-ranglijst van 2018.

Als echte bètatechneut heb ik iets met cijfers, getallen en cijferlijsten. Zo volg ik als ingenieur en Wageningen Ambassador al jarenlang de World University Rankings. Die zijn van belang voor de reputatie van universiteiten, maar ook voor de studiekeuze van studenten. Op de website van Wageningen University & Research (WUR) zijn een aantal rankings te vinden. De Keuzegids Universiteiten 2021 heeft de WUR voor de 16e keer uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland. Dit komt overeen met de Times Higher Education World University Rankings 2021. De National Taiwan Ranking noteert Wageningen als eerste op agrarisch gebied en als tweede op het gebied van milieu en ecologie. De QS World University Rankings 2020 noteert de eerste plaats op het gebied van agricultuur en bosbouw, en de 115ste plaats in de top 400 universiteiten (QS 2021).

Internationale rankings
Interessant is de vraag hoe Nederland het in internationale rankings in de afgelopen jaren deed? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland brengen dit jaarlijks
in kaartOm te beginnen enkele ronkende prestaties: Nederland staat op de eerste plaats als het gaat om het geluk van kinderen en tieners, de balans privé-werk, afvalrecycling, competitieve economie, Europese connectiviteit en elektrische voertuigen. Ons land staat op de tweede plaats als het gaat om de bijdrage aan het welzijn van de mensheid, R&D investeringen in agrifood. En we staan op de derde plaats als het gaat om onderwijs, LGBT-tolerantie, sociaal-economische gelijkheid en macht, afvalwatermanagement, logistiek in Europa en de export van tuinbouwproducten. 

Dat we goed scoren in rankings is medebepalend voor het feit dat de beurshandel en de beursnoteringen op de Amsterdam Beurs (kunnen) profiteren van de Brexit. Gelijktijdig echter is het aantal internationale bedrijven, dat zich in 2020 (305) in ons land vestigde, ongeveer een kwart lager dan in 2019.

Uit andere rankings blijkt dat Nederland op de 5e plaats van de Global Innovation Index 2020 en 2e in Europa staat. En in de Renewable Energy Country Attractiveness Index 2020 van Ernst&Young staat ons land op de 9e plaats. Dit bevestigt ook dat de productie van duurzame energie in de periode 2017 – 2020 substantieel is verhoogd van 6,6% naar ca. 14%. Qua digitale duurzaamheid staat Nederland na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op de 3e plaats (Kron Ferry Hay Group, 2017). So far, so good, zou je dan zeggen.

Rozengeur en maneschijn?
Gelijktijdig echter is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In de afgelopen periode speelden er een aantal grote dossiers en affaires, die de afstand tussen de overheid en burgers hebben vergroot. En die ook het vertrouwen in de overheid en ons wij-gevoel doen eroderen. Denk aan de trage afwikkeling van de aardbevingsschade in Groningen, het omstreden bombardement op Hawija, het rapport over het ruimtelijk ordeningsbeleid (Inspectie Leefomgeving en Transport), de marinierskazerne die toch niet naar Zeeland gaat, de Toeslagenaffaire, het mondkapjesbeleid en het vaccinatieprogramma. En dan heb ik het nog niet over de vele ruimteclaims en het grote ongenoegen daarover vanwege onze ambities op het gebied van wonen en werken, landbouw en voedselproductie, klimaat en energie. Dit vraagt om meer centrale planning, regie en sturing, voordat het met de beperkte ruimte in ons dichtbevolkte land onomkeerbaar misgaat
.

Gidsland
Volgens historicus James Kennedy gold Nederland in de jaren 1960 – 1985 als gidsland op het gebied van ontwikkelingshulp en -samenwerking, homorechten en drugsbeleid. Zelf herinner ik mij nog het eerste Nationaal Milieubeleidsplan (1989), waarmee Nederland zich als gidsland milieu stevig op de kaart zette. Maar die toppositie hebben we in de opeenvolgende kabinetsperiodes helaas weer om zeep geholpen. Zo grondig zelfs dat we regelmatig onderaan bungelen in Europese lijstjes op het gebied van milieu, energie en duurzaamheid.

Maat nemen
Politiek zijn we zelfgenoegzaam en stoer genoeg om andere landen over allerlei heikele onderwerpen regelmatig de maat te nemen. Maar voor een intelligent land met dito lockdown (b)lijkt er best nog het nodige werk aan de eigen winkel te zijn. Los van de ronkende rankings mogen we onszelf meer de maat nemen. Om dan vanuit het ouderwetse wij-gevoel te werken aan een socialer, duurzamer en meer toekomstbestendig Nederland, waarop we allemaal trots kunnen zijn. Mooi Nederland, dat ook weer een echt gidsland op velerlei gebied is.

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers
AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 210222
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland
craftevolution

Hoogste tijd voor het Nieuwe Vakmanschap

Dutch Design, Craft & Culture en Made in Holland dienen nóg prominenter op de kaart te worden gezet.

relief

Rel[ief]

Het is een natuurlijke wetmatigheid: spanning kan niet oneindig toenemen. Vroeg of laat ontlaadt deze zich.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?