HARRY WEBERS | Plusdenken van de Hanze in coronatijden | view

19 maart 2020 | Harry Webers | Hanzegids

Plusdenken van de Hanze in donkere coronatijden

Wat nog maar kort geleden in de pers begon als een ver weg griepje blijkt inmiddels een heuse wereldwijde pandemie te zijn, die iedereen maar dan ook iedereen in zijn wurggreep houdt. Met extreme doorwerking en ongekende gevolgen voor onze wereldorde, maatschappij en economie. En het einde van deze pandemie lijkt voorlopig nog niet in zicht te komen.

De huidige extreme omstandigheden doen denken aan een betekenisvolle uitspraak van de chemicus Leendert Ginjaar, die vier decennia geleden VVD-minister Volksgezondheid en Milieuhygiëne was in het eerste kabinet Van Agt. Tijdens een interview over het Nederlandse milieubeleid sprak hij de profetische woorden: ‘De maatschappelijke pijn moet groter worden’. Hij bedoelde dat mensen pas echt bereid zijn te veranderen, wanneer er sprake is van stress.

Vindingrijk
Een sprekend voorbeeld van stress is een oorlog met al het menselijk en maatschappelijk leed van dien. Maar moeilijke tijden stimuleren mensen ook in hun creativiteit en vindingrijkheid. Zo zijn de ontwikkeling van theezakjes, papieren tissues en maandverband te danken aan WO I. En de ontwikkeling van mini-radio’s en de ruimtevaart begon tijdens WO II.

Onder controle door lockdown?
Het groeiend aantal mensen op aarde, de toegenomen mobiliteit en de economieën met alle dwarsverbanden van dien bieden weliswaar grote voordelen, maar maken ons gelijktijdig kwetsbaar voor allerlei levensgevaarlijke infecties. De coronabesmetting heeft alle kenmerken van een oorlogssituatie, en regeringsleiders noemen het ook letterlijk zo. Steeds meer landen besluiten tot een lockdown (vergaande quarantainemaatregel), hetgeen tot voor kort ondenkbaar was. Grote bijeenkomsten en (top)evenementen zijn afgelast en onze binnensteden zien er akelig stil en verlaten uit. Beleggers zijn in paniek, de aandelenbeurzen gingen hard onderuit en vermogens zijn in razend tempo verdampt. Grote en kleine bedrijven en zzp-ers zagen hun omzetten dramatisch dalen en vrezen voor hun liquiditeit en continuïteit. De angstbarometer (Vix-index) staat nu op een uiterst laag niveau van 40, hetgeen we niet meer hebben gezien sinds de kredietcrisis. Overheden en banken moeten met omvangrijke pakketten noodmaatregelen bijspringen. Ik hoop dat we deze crisis met dit daadkrachtige optreden, extra medische zorg en financiële middelen snel weer onder controle krijgen.

Besmettingspiek
Bij de bestrijding van het coronavirus staat onze gezondheid centraal. Nederland kent inmiddels duizenden besmettingen met het coronavirus, en helaas zijn er ook al over de duizend sterftegevallen te betreuren. Door middel van landelijke richtlijnen waaronder social distancing (afstand houden tot anderen) probeert Nederland de besmettingspiek omlaag te krijgen en over langere tijd uit te smeren. Maar intussen worden steeds meer mensen in meer of mindere mate ziek. En in het ergste geval sterven mensen in onze welvarende verzorgingsstaat zelfs in isolement met hun geliefden en naasten op de aanbevolen afstand.

Lichtpuntjes
Onder het bekende motto never waste a good crisis zijn er gelukkig ook lichtpuntjes in de huidige crisisomstandigheden te ontdekken. Waar de zorgsector nog maar relatief kort geleden het slachtoffer was van overheidsbezuinigingen en tienduizenden mensen werden ontslagen, wordt het zorgpersoneel nu op handen gedragen en de hemel in geprezen. Het zou pas echt top zijn wanneer er straks blijvend respect en waardering is voor ons zorgpersoneel, dat zich met grote passie en risico voor de eigen gezondheid blijft inzetten voor het welbevinden van Nederlanders. Net als anderen in vitale beroepen zoals vuilophalers en politiemensen.

Thuiswerkers kunnen nu meer tijd besteden aan hun partner en kinderen. Digibeten kunnen nu thuis ervaren wat het betekent om virtueel te vergaderen. De onderwijsinstellingen ontwikkelen versneld digitale leertools en lespakketten. En door de afname van de verkeersintensiteit zijn de dagelijkse files als sneeuw voor de zon verdwenen, en is de luchtkwaliteit meetbaar verbeterd. En voor allerlei innovaties is er plotseling extra ruimte. Met dank aan het verfoeide coronavirus.

Vitale maatschappij
Zolang de huidige maatschappelijke pijn aanhoudt, zal er een zeker mate van social distancing blijven bestaan. De coronacrisis kan leiden tot cynisme en verlies van vertrouwen in instellingen, maar we zien gelijktijdig dat de crisis mensen weer dichter bij elkaar brengt. Door social approaching (toenadering tot anderen) keren dan langzaam maar zeker de vitale economie en de vitale maatschappij weer terug. Na het diepe coronadal kunnen onze maatschappij en economie alleen maar sterker worden en verder in de goede richting evolueren.  Laten we samen bewijzen dat tijden van crisis het allerbeste in de mens naar boven kan halen. En dit ten faveure van de mensheid.

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers

AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 200319
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland
Corona-economie in de Evolutiegids

Het coronavirus trekt diepe sporen in de economie

Het coronavirus trekt diepe sporen in de wereldhandel. Daardoor loopt onze open economie averij op. Is het coronanomie-effect groot?

Wake up! Bewust worden is de overtreffende trap van wakker worden

Wake-up!
Life happens

Wat wordt er van ons gevraagd in deze hectische tijden in de wereld? het antwoord: word wakker…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?