HARRY WEBERS | Pax Hanseaticae

Oekraïne in de Evolutiegids

6 maart 2022 | Harry Webers | Hanzegids

Pax Hanseaticae

Op 23 augustus 1939 sloten de dictators Hitler en Stalin hun geheime Molotov-Ribbentrop Pact. Precies 50 jaar later was er een geweldloze onafhankelijkheidsdemonstratie, waarbij meer dan 2 miljoen mensen een menselijke ketting vormden van 600 kilometers tussen de Hanzesteden Vilnius, Riga en Tallinn. Deze spraakmakende demonstratie werd bekend als The Baltic Way. Het was de opmaat voor de onafhankelijkheid van de Baltische Staten, de val van De Berlijnse Muur op 9 november 1989 en het einde van de Sovjet-Unie.

Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, kon niemand bevroeden wat de wereldwijde impact van diepgewortelde heimwee naar het Russische Rijk, imperialisme en grootheidswaanzin 32,5 jaar later zou zijn. Zoals Hitler het Verdrag van Versaille in 1919 zag als een grote vernedering van Duitsland en opmaat voor de Tweede Wereldoorlog, zo zag Poetin het uiteenvallen en de krimp van de Sovjet-Unie als een grote vernedering.

De harde les van Europa is dat ‘Oorlog en Vrede’
net zo dicht bij elkaar liggen als ‘Vrede en Oorlog’.
   

Terwijl de berichten over sjoemelende sporters en de Olympische vlam nauwelijks waren gedoofd, vielen op 24 februari 2022 roekeloze Russen het sinds 1991 onafhankelijke Oekraïne binnen. De wereld en Oekraïne, waarvan steeds wisselende regio’s tussen 1721 – 1917 onderdeel waren van het Russische Rijk en later van de Sovjet-Unie, waren volledig in shock. De hondsbrutale invasie wordt gezien als een grove schending van de mensenrechten, en als een aanval op de Europese waarden, beschaving, democratie en vrede. Daarmee was hét geopolitieke megaconflict tussen Rusland en Europa geboren, waarvan de kiem feitelijk is gelegd in 2014. Op de achtergrond speelt dan ook nog de rivaliteit tussen de Moskouse en Oekraïense orthodoxe kerken.

Waar de agressor wellicht meende goed weg te kunnen komen met de grote argeloosheid en onverschilligheid van landen bij eerdere invasies, ging de vlieger dit keer niet op. De Europese lidstaten toonden ongekende eensgezindheid, moed en daadkracht door razendsnel vergaande economische sancties tegen Rusland en Russische oligarchen te effectueren. De rest is geschiedenis: van de uitsluiting van SWIFT-betalingsverkeer tot het niet-certificeren van de Russische gasleiding door Duitsland, van de boycot van Russische sporters tot de terugtrekking van bedrijven uit Rusland en het verbreken van Russische klantrelaties door advocaten. En dit alles in de context van een wereldeconomie van onderlinge afhankelijkheid met Russische aardgas en olie als strategische stukken op het Europese schaakbord.

Vooralsnog staat de oorlogspropaganda van Poetin
de vrede in Oekraïne danig in de weg.

De grootvorst van Novgorod en Kiev stichtte het Kievse Rijk en verplaatste in 882 de hoofdstad naar Kiev aan de rivier de Djnepr. In de periode van het jaar 900 tot 1240 was Kiev de hoofdstad van het Kievse Rijk, dat bestond uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. Na de vernietiging van Kiev door de Mongolen nam de betekenis echter af. Tijdens de Late Middeleeuwen werd Novgorod met zijn strategisch gelegen Hanzekantoor een welvarend handelsrijk tussen de Baltische staten en het Byzantijnse Rijk. Novgorod groeide, scheidde zich af van het Kievse Rijk en werd de eerste onafhankelijke Russische Republiek in de geschiedenis.

Terwijl er een oorlogseconomie opdoemt, wordt onze aandacht afgeleid van de gezamenlijke mondiale vijanden, die vragen om de adequate wereldwijde aanpak van álle landen: pandemieën, klimaatadaptatie en -mitigatie, energietransitie, voedseltransitie en sociale innovatie. Omdat landen hebben besloten om veel meer geld te (gaan) besteden aan defensie, dreigen de klimaateconomie, de energie-economie en de sociale economie het kind van de oorlogsrekening te worden.

Alleen urgentiegevoel en wake-up calls kunnen het tij nog keren!

Na The Baltic Way van 1989 schreeuwen de mondiale vijanden om The Hanseatic Way. Europese landen inclusief Oekraïne maken zich dan niet alleen eensgezind, moedig en daadkrachtig sterk voor de Europese waarden, beschaving, democratie en vrede, maar ook voor een toekomstbestendige maatschappij en een duurzame (circulaire) economie. In plaats van  oorlogsmisdaden en economische sancties samen winnen door te investeren in de ander met als einddoel de Pax Hanseaticae voor Oekraïne en zijn onverzettelijke president Volodymyr Zelenskyi.

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers
AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 220306
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland

Deel de kennis van De Evolutiegids

Bezorgd over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne?

07-03-22: Je bent niet alleen. Yuval Harari biedt in onderstaande video belangrijke context over de Russische invastie.
coalitieakkoord in De Evolutiegids

Omzien naar elkaar begint
bij de basis

Het coalitieakkoord 2021-2025 heeft aan miljarden geen gebrek, maar de politieke ambities moeten nog wel verder uitgewerkt worden.

De verborgen macht achter de wereldorde

Het begrijpen van de geschiedenis en de huidige ontwikkeling is onze beste bescherming, vooral nu Poetin ons wakker schudt.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?