HARRY WEBERS | de Nieuwe Hanzeliga | view

Does Hanze bij De Evolutiegids

23 juli 2019 | Harry Webers | Hanzegids

Trumps tweet over de Nieuwe Hanzeliga…

Het was niet zo bijzonder om in de NRC van 19 juli 2019 te lezen dat premier Mark Rutte tijdens zijn tweede bezoek aan president Donald Trump in juli over Nederland sprak. Maar wel dat hij repte over de vrijhandel en de New Hanseatic Leaque. En zo komen we via Trump bij de Nieuwe Hanzeliga, een alliantie van acht Noord-Europese landen.

Rutte studeerde Geschiedenis aan de Leidse universiteit en hij kent de historie van ons land goed. Omdat hij als premier van ons land zijn woorden altijd zorgvuldig kiest, heeft het NRC-citaat extra betekenis: “of je dat nu de New Hanseatic League noemt of hoe dan ook”.

Pleitbezorger Hoekstra
Binnen en buiten Kabinet Rutte III valt het woord Hanze regelmatig. Zo is CDA-minister van Financiën, Wobke Hoekstra, een overtuigd pleitbezorger van een strak(ker) Europees begrotingsbeleid én de initiatiefnemer van de Hanzegroep van acht Noord-Europese lidstaten: Nederland, Denemarken, Finland, Ierland, Estland, Letland, Litouwen en Zweden. Deze samenwerking heet ook wel de Hanzeliga, Hanzecoalitie, Hanzealliantie of het Hanzeverbond.

Geliefd Europa
Hoekstra heeft medio jaren ’90 zijn Propedeuse Geschiedenis in Leiden gehaald. In zijn Humboldt-rede zu Europa begin mei in Berlijn sprak hij over zijn geliefde Europa met ruim 500 miljoen inwoners in 28 lidstaten. En over ons gedeelde Europese verleden, cultuur, beschaving, normen en waarden. Hoekstra pleit voor een Europese Unie, waarin wederkerigheid en geven en nemen weer centraal staan. Wie zich even verdiept, herkent het gedachtegoed van het oude Hanzeverbond en het Rijnlandse model. L’histoire se repète!

Merk Trump
Wanneer het dan toch over geschiedenis en Europa gaat… Begin dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling van The Making of Donald Trump: de zakenman die president werd. De biografie van David Cay Johnston is een onthullende visie op Trumps leven en werk: van de oorsprong van zijn familiefortuin tot de groei van zijn zakenimperium; van het begin van zijn carrière tot zijn verrassende presidentiële campagne, over de voorvaderen die tot 1648 nog Drumpf heetten en over zijn opa Friedrich uit Rijnland-Paltz, die in 1885 militaire dienst weigerde en vervolgens naar de Verenigde Staten emigreerde. Friedrich Trump legde de basis voor het merk Trump en het familiefortuin.

Samenwerking
De samenwerking in Europa kreeg na de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker vorm en inhoud. Na het Verdrag van Parijs
richtten zes landen (waaronder Nederland) in 1952 de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op. Deze landen stonden ook aan de wieg van en Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1958. De EEG werd in 1973 uitgebreid met Denemarken, Groot-Britannië en Ierland. In 1981 volgde Griekenland en vijf jaar later Spanje en Portugal. Na het Verdrag van Maastricht ontstond in 1993 de Europese Unie en traden Oostenrijk, Finland en Zweden toe en tien jaar later de Oost-Europese landen. Is het merk Europa sterker dan het merk Trump?

Perikelen
Sinds 2016 hebben de Brexit-perikelen Europa danig in de greep. De tijd zal leren hoe Groot-Brittannië onder de nieuwe premier Boris Johnson zal varen. Evident is dat Johnson en Trump dezelfde Brexit-taal spreken. Trumps Amerika First en zijn eenzijdige handelsbeleid zijn ook niet pro-Hanze, maar mogelijk te verklaren uit het feit dat hij de Europese wordingsgeschiedenis onvoldoende kent. Voelt hij zich nog ergens een greintje Europeaan? En trekt hij zich iets aan van de Europese normen en waarden? Het opinieartikel Heus, Trump is een Europeaan van Joost Baarssen in de NRC van 2 september 2016 leidt tot valse hoop. Ondanks het feit dat de financiële dienstverlener Bloomberg in Trump een vermomde Europese radicaal ziet.

Trumps tweet
Tweets van president Trump geven altijd aanleiding tot ophef, stijgende of dalende beurskoersen, onrust in de wereld en zelfs handelsoorlogen. Als Trump goed heeft geluisterd naar premier Rutte, dan kan hij opeens een tweet over de Nieuwe Hanzeliga sturen. En laten we hopen dat die dan een keer positief uitpakt voor de Hanze en Europa.

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers

AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 190723
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland.

Deel de kennis van De Evolutiegids

BBC-audio over de New Hanseatic League

Rutte sorteert voor met Nieuwe Hanze Liga

19-07-19: Tijdens zijn bezoek aan Trump wees Mark Rutte erop dat NL een grotere voorvechter is van vrijhandel dan Frankrijk en Duitsland en dat hij met enkele andere EU-lidstaten – of je dat nu de New Hanseatic League noemt of hoe dan ook – dichter bij de Amerikaanse ideeën daarover staat. Premier Rutte sorteerde donderdag bij zijn bezoek aan de Amerikaanse president Trump herhaaldelijk en nadrukkelijk voor op de plek die de Britten na hun Brexit in de Europese Unie openlaten. Bron NRC.

Hanzeliga: meer financiële stabiliteit

16-05-19: De Hanzelanden willen een kleinere Europese begroting, tegen de zin van de Fransen en Duitsers. Dit kan voor een tweedeling in Europa zorgen, maar minister van Financiën Wopke Hoekstra wil ook blijvende goede samenwerking met Duitsland en Frankrijk. Bron: NOS.
Smart Hanze evolueert

Smart Hanze evolueert ondanks ontgroening

Jongeren trekken weg uit de krimpregio’s om zich te gaan vestigen in de Randstad. Maar de vergeten regio’s vechten zich terug.

Hoe smart is Nederland?

26 Procent van Nederland ligt onder de zeespiegel, maar als er geen maatregelen zouden zijn genomen zou zestig procent onder water staan.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?