HARRY WEBERS | Merry Brexit | view

24 december 2020 | Harry Webers | Hanzegids
Merry Brexit

Sinds de laatste coronapersconferentie op 8 december is het niet meer de vraag of we dit jaar de Kerst zoals altijd zouden kunnen vieren. De coronapandemie heeft de wereld immers volledig in de greep en onze huidige lockdown hakt er keihard in. Wat valt er dit jaar nog te wensen voor de Kerst?

Het COVID19-dashboard van de Johns Hopkins University laat zien dat er op eerste Kerstdag wereldwijd 79,5 miljoen mensen besmet waren. Daarvan zijn 1,74 miljoen mensen (waarvan 329.100 in de Verenigde Staten) overleden. In ons land staat de teller op 743.500 besmettingen en 10.900 doden.

Aziatisch handelsverbond
Ondanks alle pandemieleed en alle grote sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van intelligente en volledige lockdowns stonden de wereldwijde ontwikkelingen niet stil. De Amerikaanse presidentsverkiezingen werden gewonnen door Joe Biden. Zittend president Donald Trump blijkt tot op de dag van vandaag een roekeloze en onsportieve verliezer, die haat en verwarring blijft zaaien. Terwijl zijn handelsoorlog met China voortduurt, sloten 15 landen in en om Azië – samen goed voor een derde van de wereldeconomie – half november het grootste vrijhandelsverdrag ooit. Een soort Aziatisch Hanzeverbond, maar dat tussen landen in plaats van tussen steden. En dan wil China ook nog de wereldleider op het gebied van artificial intelligence worden. Wij hadden de Hanze en hebben de Europese Unie, maar nu hebben we het nakijken. Zelfs Geert Mak wijst op de aftakeling van de Amerikaanse (wereld)macht.

Gemeenschapszin
Intussen heeft de Europese Unie haar eigen problemen met de lidstaten Polen en Hongarije, waar de democratie onder druk staat, en zoekt de EU naar de eigen identiteit en economische (machts)positie. Onderzoekscollectief Bellingcat en anti-Poetin politicus Aleksej Navalny toonden met een listig telefoongesprek de betrokkenheid van inlichtingendienst FSB bij de moordaanslag jegens hem aan. Alleen in Duitsland, de bakermat van de Hanze met zijn gedisciplineerde volk, (b)lijken onder crisisleider Angela Merkel de sociaal-maatschappelijke beperkingen van coronapandemie de Duitse volks- en gemeenschapszin eerder te versterken dan te verzwakken. 

Kerstmirakel
De grote vraag was natuurlijk hoe het dit jaar met de Brexitonderhandelingen zou aflopen. We koersten richting een harde Brexit zonder visserij-afspraken en handelsdeal. Een coronamutant en het stranden van 2.800 vrachtauto’s aan de grens bij Dover stonden symbolisch voor een sobere Britse Kerst en een bevroren handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent. Maar als door een Kerstmirakel werd daags voor Kerst een Brexitdeal bereikt, waarna zowel premier Boris Johnson als voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen opgelucht adem konden halen. Eindelijk dan toch nog een soort Merry Brexit.

Escalerend klimaat
Maar op de achtergrond woedt ook nog een klimaatcrisis. Sinds 1901, toen we begonnen met metingen van ons weer, zijn er nog nooit zoveel warme dagen boven 10oC gemeten als in dit coronajaar. In de top 10 van warmste jaren staan maar liefst 7 jaren van de afgelopen 20. Dat er sprake is van klimaatverandering en een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde, kan zelfs door klimaatontkenners niet meer als nepnieuws worden afgedaan. Zelfs Geert Mak waarschuwt voor het snel escalerende klimaatvraagstuk. Laten we hopen dat we niet de kikkers zijn in de pan op het vuur, die pas uit de pan willen springen als het te laat.

Jan Terlouw Lezing
Tijdens de online Deventer Jan Terlouw Lezing met de titel ‘Zie alle mensen’ op 19 december sprak CU-politicus Gert-Jan Segers inspirerend over verbondenheid, over omgaan met persoonlijk ongemak en verschillen, en over tolerantie om de boel bij elkaar te houden. En hij roemde onze vrijheid aan de basis van onze rechtstaat en onze (relatief jonge) democratie.

Majeure opgaven
Het is niet alleen tijd om de coronapandemie en de Brexitperikelen zo snel mogelijk achter ons te laten, maar ook de wereldwijde intolerantie, tegenstellingen en onrust. Om weer volop te investeren in elkaar en de mensheid, in de volle overtuiging dat wat goed is voor de ander ook goed is voor jezelf. Om samen te werken aan vrede en verdraagzaamheid en de majeure mondiale opgaven zoals het klimaatvraagstuk. Wetend dat resultaten uit het verleden een garantie zijn voor onze toekomst.

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers
AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 201224
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland
Ubuntu in De Evolutiegids

Van standbeelden
naar
Ubuntu

Niets is zo veranderlijk als een wereldbeeld, vooral die van ons rijke verleden, stelt Hanzegids Harry Webers.

usa

Een Trumpiaans
sprookje

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Donald Trump in 2016 de presidentverkiezing won en deze in 2020 weer verloor?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?