HARRY WEBERS | Rembrandt- én Hanzejaar | view

2019: Rembrandt- en Hanzejaar

31 januari 2019 | Harry Webers | Hanzegids

Het is niet alleen Rembrandtjaar, maar ook Hanzejaar!

Het zal niemand zijn ontgaan dat het jaar 2019 geheel in het teken staat van Rembrandt Harmenszoon van Rijn, de grootste kunstschilder die 350 jaar geleden in Amsterdam is overleden. Op 30 januari 2019 heeft HKH Prinses Beatrix in het Mauritshuis in Den Haag het Rembrandtjaar officieel geopend. Het zal niet het eerste themajaar zijn dat aan Rembrandt is gewijd. Er zullen er beslist nog vele volgen.

Talrijke exposities, presentaties, TV-uitzendingen en activiteiten in de VOC-stad Amsterdam en andere steden (veelal in de Randstad) markeren het Rembrandtjaar 2019. Er valt genoeg te putten uit zijn imposante oeuvre van 1.600 tekeningen, 700 schilderijen en 300 etsen. Op 24 november 2018 opende het Fries Museum in Leeuwarden al de tentoonstelling Rembrandt & Saskia. Liefde in de Gouden Eeuw. Het Mauritshuis toont schilderijen, die lang aan de grote meester werden toegeschreven, maar die nu worden gezien als twijfelgeval of zelfs als miskoop. En het Rijksmuseum toont alle werken van Rembrandt uit haar collectie tijdens de tentoonstelling Alle Rembrandts. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen verwacht M€ 175 aan extra bestedingen van vooral buitenlandse bezoekers, verspreid over het land. Zowel Nederlanders als buitenlanders zijn dol op Rembrandt en de Gouden Eeuw!

Het kan ons daarentegen zomaar ontgaan, dat het jaar 2019 feitelijk ook een Hanzejaar is. Het is immers 350 jaar geleden dat de laatste Hansetag in het Noordduitse Lübeck plaatsvond. Daarmee kwam er een einde aan het officiële Hanzeverbond (1356 – 1669), dat 200 steden rondom de Noordzee en de Oostzee niet alleen economische welvaart bracht, maar ook hoogwaardig onderwijs, goede gezondheids- en ouderenzorg, spiritualiteit én Kunst en Cultuur. Het machtige Hanzeverbond is dermate van belang voor de culturele identiteit van Europa, dat het zelfs één van de 33 Culturele Routes van Europa is. Zoals steden in de Randstad een themajaar hebben gemaakt van de 350-ste sterftedag van Rembrandt, zo zouden steden in Oost Nederland een themajaar moeten maken van de 350-ste sterftedag van de Hanze.

Nederlandse Hanzesteden hebben een goed verhaal en zijn feitelijk net als Rembrandt, Leiden en Amsterdam een must see voor internationale bezoekers. Daarom hebben het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en Marketing Oost in Zwolle in 2016 gezamenlijk een vierjarig campagneprogramma opgezet met als doel om de naamsbekendheid van onze Hanzesteden als cultuurhistorische bestemming te vergroten. En met internationale marktbewerking willen ze meer internationale bezoekers uit met name Duitsland en België trekken en de vrijetijdseconomie stimuleren. Dit als onderdeel van het Holland City-concept, waarin het gaat om Metropool Nederland met distinctive districts (met onderscheidend DNA) zoals Lake District Friesland en verhaallijnen zoals de Hanzestedenlijn. Het accent ligt op de zeven Hanzesteden aan de IJssel en Harderwijk en Elburg. De Hanzesteden profileren zich gezamenlijk én individueel op de thema’s water, musea, festivals/evenementen, culinair en shopping.

Na de teloorgang van de Hanze bracht de VOC de Gouden Eeuw en Rembrandt voort. Maar ruim voor die Gouden Eeuw brachten de Hanzesteden zoals Deventer en Kampen al hun Gouden Eeuw. En de Hanze bracht ook meesterschilders voort zoals Gerard Ter Borch (Zwolle 1617 – Deventer 1681), die wereldberoemd zou worden vanwege zijn genrestukken, portretten en niet te vergeten zijn bekende schilderij over De Vrede van Münster. Het zou dan ook helemaal niet zo gek zijn, wanneer zowel Nederlanders en buitenlanders dol(ler) zouden zijn op De Hanze en Gerard Ter Borch.

Het themajaar 2019: niet alleen in het teken van Rembrandt, maar ook van de Hanze!

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers

AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 190131
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland.
Innovatie in de Hanze

Van Hanzepaper naar Hanzepep[p]er

B-day staat voor de deur. Wat nu?

Topvrouwen door Harry Webers

Hanzediversiteit

Als een vrouw de top bereikt, wordt het pas interessant.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?